Mielenkiintoisia visioita

Urheilun seuraaminen tekee agressiiviseksi
Toimi positiivisesti

Richard Wiseman: Revi tämä kirja, Atena 2014

Wiseman ( s.1966) on mielenkiintoinen psykologi. Hän tuumii, että positiivisen ajattelun sijaan ihmisen pitäisi keskittyä keksimään itselleen positiivista tekemistä. Niinpä esim. joukkueurheilun, kuten jääkiekon tai jalkapallon seuraaminen lisää ihmisten agressiivisuutta ja on sinänsä huono tapa viettää aikaa. Ihmisen pitäisi pyrkiä tekemään positiivisia tekoja ja vääntää vaikka väkisin suu nauruun.

Maailmalla on tehty joukoittain kokeita myös positiivisten tekojen suhteen. Wiseman tarjoaa toisaalta vanhoja hyviä malleja, joita voi lukea netiltä vaikka Positiivarien sivuilta. Niistä yksi on negatiivisia tunteita herättävien tekojen tai puuhien kirjaaminen ja välttäminen. Toisaalta Wiseman neuvoo lukijaa repimään kirjansa sitä mukaa kuin on saanut sen luettua, että tavanomaiseen ja turvalliseen ajattelun ketjuun saataisiin muutosta.

Psykologian professori ja taikuri Richard Wiseman on tehnyt myös kokeellista tutkimusta parapsykologian alalla. Nuorena hän innostui taikatemppujen tekemisestä ja menestyi hyvin taikurina. Kun hän tässä ammatissa huomasi, miten helppoa ihmistä on johtaa harhaan hän innostui siitä ilmiöstä ja ryhtyi lukemaan psykologiaa.

Kirja on toisaalta hyvä ja aivan toteuttamisen arvoisia ajatuksia sisältävä. Wiseman tuumii, että esimerkiksi kävelytyyli voi johtaa alakuloon tai iloiseen ja virkeään mieleen. Löntystäjä vajoaa helposti synkkyyteen, kun taas harppoja on täynnä toimintatarmoa. Positiivinen ajattelu tai palkisteminen ei pitkän päälle auta tupakoitsijaakaan eroon epäterveellisestä tavastaan.

Tarvitaan arkipäivän olemuksen muuntamista siihen, että ihminen pääsee tupanhimonsa herraksi. Ylipäätään, jos ihminen käyttäytyy tietyllä tavalla, hän myös omaksuu elämässään tietyt periaatteet ja pääsee hyviinkin tavoitteisiin.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *