Lumikenttien kutsu

Riikunniemen lumiukot kuva OP

Riikunniemen ”lumiukot”. Kuva OP

Kyllä on meikäimmeinen tullut uus’avuttomaksi js riippuvaiseksi nykytekniikasta, varsinkin tuosta sähköstä. Otetaanpa esimerkkinä vaikkapa talvinen lauantaiaamu Kaustalla.

Aamun valjettua puen päälleni ja meinaan hakea postin kävellen parin kilometrin päästä avolaatikosta. Kun tulen ulos huomaan, että märkää räntää on satanut kymmenisen senttiä ja lisää tulee taivahan täydeltä!

Koska puoliso on jo täyttä häkää lumitöissä, päätämme että lehdet haetaankin autolla. Menomatka sujuu ongelmitta, mutta takaisin tullessa auto juuttuu erääseen ylämäkeen. Ei muuta kuin lumilapio esiin ja rinnettä lapioimaan.

Aviisit ovat tietenkin kastuneet laatikossa litimäriksi ja ne on ripustettava orrelle kuivumaan.

Kotiin päästyäni napsaan sähkökiukaan päälle. Hyvää se sauna tekeekin hikisen lumityöurakan jälkeen. Puoliso ehtii kylpeä mutta minä en, sillä sähköt katkeavat juuri ratkaisevalla hetkellä. Katkon seurauksena vedentulokin hanoista lakkaa.

Ihmeen pian sähköt kuitenkin palaavat ja päätän ryhtyä ruo’an laittoon, päiväkin on jo puolessa. Juuri kun pottumuusin perunat alkavat kiehua ja uunilenkki on laitettu uuniin, katkeavat sähköt uudestaan. Nyt sitten ollaan luonnon armoilla, saadaanko lämmintä sapuskaa aikaiseksi vaiko ei?

Nettiyhteydet ovat tietenkin pätkineet koko aamun. Värtsin saan nippa nappa vilkaistua mutta sähköpostiin pääsyä on turha havitella.
*
Vuoden loppukin meni jännäksi kun yhteydet eivät pelittäneet ja erään laskun det-line oli umpeutumassa. Uudenvuoden aamuna nousin jo kuudelta yrittämään ja kuin ihmeen kaupalla sainkin laskun maksettua. Heti sen jälkeen katkesivat sähköt kolmeksi tunniksi. Oli säkkipimeää, ainoastaan latauksessa olleen kännykän ruutu kiilteli pimeässä kuin kissan silmät. Taskulamppukin olisi saanut olla latauksessa. Sen valokiila oli niin himmeä, että töin tuskin näin kaivaa lääkkeet dosetista.

Kun tulimme joulunpyhien jälkeen Kaustalle huomasimme, että pesuhuoneen lattialämmitys ei toimi. Silloinhan oli melkoiset pakkasetkin. Kun olimme täällä edellisen kerran, ilmalämpöpumppu reistaili. Puoliso sanoikin työlääntyneenä, että isä-ukolla ei ollut näitä huolia. Kun lämmitti savusaunan ja kantoi vettä avannosta, voi kylpeä rauhaisin mielin.

Kyllähän se lattialämmityskin saatiin kuntoon, kun tilattiin sähkömies Tuupovaarasta termostaattia vaihtamaan. Ilmalämpöpumppu kuntoutui mökkinaapurin toimesta. Hän huomasi heti, että ulkoseinän sulaketaulun sulake nro viisi oli sökönä.

Pieniähän nämä vastukset ovat jos vaikka verrataan Jack Londonin Alaskan seikkailuihin. Nettiyhteys näyttää olevan edelleenkin poikki. Tuskinpa saan edes tätä pakinaani lähetetyksi.

Tellervo

Share

13 comments for “Lumikenttien kutsu

 1. Radiossa kerrotaan juuri että tykkylumi kiusaa Pohjois-Karjalassa.Yli 3000 taloutta on ilman sähköä.Toivottavasti Kaustalla sähköt pelittää ja uunimakkara muusilla tuli nautiskeltua.

  Lounais-Suomessa syysmyrskyt aiheuttavat pitkiä sähkökatkoja.Joku joulu takaisin päin oltiin ilman sähköjä neljä vuorokautta.Valkeus tuli Jouluaattona klo 16.
  Naapuri oli ehtinyt lähteä kaupunkiin.Aamupäivän hän oli yrittänyt kypsyttää 6 kg kinkkua hiiligrillissä.Siinä touhussa oli uusavuttomuuden elementtejä.

 2. Kyllä pitäisi osata erinäisillä taidoilla näillä syrjäkulmilla varautuan. Kaikenlaista voi sattua.Ainakin huumori ja pitkä pinna olisivat hyviä.

 3. Eloisasti kerroit näistä maalla asumisen riemuista ja
  murheista.

  Taisi olla sama suojasää, kun tein lumityöt täällä pihalla yksin.
  En kaivannut kuntosalia sen lisäksi.
  Meillä sähkökatkot ovat olleet nyt lyhyitä, mutta viime kesänä
  ukonilmojen aikaan olivat jatkuvasti poikki, jopa useita tunteja.

 4. Riesa se on pienikin riesa, sanotaan.
  Sähköt katkesivat vielä monta kertaa tuona
  iltana jona kirjoitin pakinani.Onneksi oli takkatuli ja
  kynttilät. ”Tuijotin tulehen kauan”…

  Paljon enemmän haittaa aiheutuu varmasti sellaisille
  joilla on karjaa tai vaikkapa pieniä lapsia. Tärkeistä
  töistä ja kohteista puhumattakaan.

  Kaustan tilanteesta en nyt tiedä, mutta täällä Join
  kaupungissa kaikki ok.

  Taidanpa lueskella Jack Londonin kirjoja uusintana,
  tuo ”Mikon musiikkikin” siihen innoittaa.
  TV-sarja Lumikenttien kutsu oli ajallaan tosi suosittu.

 5. Riesa se on pienikin riesa. Tänäänkin PKS Oy on ilmoittanut vielä sähkökatkoksista kyseisellä alueella.
  Kuvassa näyttäisi ihan kuin olisi lumipukuun pukeutuneena kahdeksan vartiomiestä
  rivissä ja takana olisi kivestä tehty linnoitus.

 6. ”Kivilinnoitus” on jäänteitä tallin rauniosta, joiden taustalla
  on korkeammat navetan rauniot, eivät vaan näy kunnolla tässä kuvassa.

  Nämä ”vartiomiehet” kunnioittavat menneitä sukupolvia, jotka
  nämäkin kivet ovat paikoilleen asentaneet. Kivimestarina Aug.
  Mielonen kolmen lankonsa kanssa.

  Sähköt kyseiseen niemeen saatiin vasta kahdeksankymmentä
  vuotta myöhemmin.

 7. Kuvassa taustalla mainitun kivinavetan yhden langenneen seinän kiviä on Ullukan kappelin alimmaisena varvina. Niiden päällä Via Karelian varrelta kuljetettuja ja ylimmät kerrokset Tohmajärven sankarihautausmaan käytävälaattoja, jotka on peräkärryllä kuljetettu ruumiskellarin kupeelta.

  Jokaisen kiven mukaan olen muurannut kunnioituksen suomalaiselle talonpojalle ja sitkeälle emännälle. Kappelin nimi on Toivonkappeli. Alttaritauluna Universumin Helmi. Alttarin perusta on Lintulan kivinavetan merkkikivi ja puuosat v, 1777 rakennetun vilja aitan laareista. Aitta on rakennettu samana vuonna kuin Paavo Ruotsalainen syntyi!

  On siis työn ja hengen perintöä, siellä lumisella Kaustajärvellä! Ja minulla hirvittävä ikävä sinne.

 8. Nämäkin tallirauniot ovat kuulleet monenmoista tarinaa,
  kun miehet ovat käyneet polleilleen appeita tekemässä.
  Olishan niistä jäkipolville kerrottavaa, vaan kertojat
  alkaa olla vähissä.

 9. Muistan minäkin ajat jos talossa oli hevonen
  niin miehet sulkeutuivat ”hevosta katsomaan”.

  Mukavahan se olisi lukea Värtsistä taikka
  Kaustajärvi-sivustolta ”Tallimiesten omia tarinoita”,
  järven molemmin puolin.

  Moni varmaan muistaa järven jäällä talvisin kulkeneet,
  viehkoitetut hevostiet kuin myös suksiladut.

 10. Minulle tuosta hienosta kuvasta tulivat mieleen muumien hattivatit. Nää kuusihattivatit tosin ovat pulleampia kuin ”oikeat” hattivatit.

 11. Mielenkiintoinen mielleyhtymä Lissulla.

  Muumikirjojen hattivateilla oli sellainenkin ominaispiirre,
  että ne varasivat ukonilmalla itseensä sähköä.

  Paitsi hahmon muoto, myös nimen loppuosa vatti tuo mieleen
  tehon ja säteilyvirran yksikön watin….

  Uutisten mukaan puiden lumikuormat ovat edelleenkin aiheuttaneet
  häiriöitä maakunnassa.

 12. Lumi luo ongelmia sähkölaitokselle. Minulle tuli loppiaisenaikaan yli kolmekymmentä tekstiviestiä sähköt pois sähköt päällä autiossa torpassa. Maakaapelointi vähentäisi häiriöiden määrää. Kallis ratkaisu ja kuka tietää mitä routa tekisi tepposia. Maassa olevat vauriot olisi vaikeasti paikannettavia ja lapiolla ei routa maa ei helposti tule kaivajan hallintaan. Tarvitaan kone viedä keskelle korpea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *