9 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 52

 1. Lähetän Värtsin lukijoille omasta ja perheeni puolesta Joulutervehdyksen hallussani olevan v. 1910 painetun Biblian Jouluevankeliumin sanoin:

  Pyhän Lucan Ewangeliumi 2:1-20

  ”Mutta niinä päiwinä tapahtui, että käsky käwi ulos keisarilta Augustukselta, että kaikki maailman piti werollisesti laskettaman.
  Ja tämä weronlaskemus oli ensimäinen, joka tapahtui silloin, koska Kyrenius oli maanherra Syriassa.
  Ja kukin meni kaupunkihinsa antamaan itseänsä arwattaa.
  Niin myös Joseph Galileasta, Natsaretin kaupungista, meni ylös Judeaan, Dawidin kaupunkiin, joka kutsutaan Betlehem (sillä hän oli Dawidin huoneesta ja suwusta),
  Antamaan itseänsä arwattaa, Marian hänen kihlatun emäntänsä kanssa, joka raskas oli.
  Niin tapahtui heidän siellä ollessansa, että hänen synnyttämisensä päiwät tuliwat täytetyksi.
  Ja hän synnytti pojan hänen esikoisensa, ja kapaloitsi hänen, ja pani seimeen, ettei heillä ollut sijaa majassa.
  Ja paimenet walwoiwat siinä paikkakunnassa, ja wartioitsiwat yöllä heidän laumaansa.
  Ja katso, Herran enkeli seisoi heidän tykönänsä, ja Herran kirkkaus ympäri walaisi heitä, ja he suuresti peljästyiwät.
  Ja enkeli sanoi heille: älkäät peljätkö! sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka tulewa on kaikelle kansalle:
  Teille on tänäpäiwänä syntynyt Wapahtaja, joka on Kristus, Herra Dawidin kaupungista.
  Ja tämä on teille merkiksi: te löydätte lapsen kapaloittuna makaawan seimessä.
  Ja kohta oli enkelin kanssa suuri taiwaallisen sotawäen joukko, jotka kiittiwät Jumalata, ja sanoiwat:
  Kunnia olkoon Jumalalle korkeudessa, ja maassa rauha, ja ihmisille hywä tahto!
  Ja tapahtui, että enkelit meniwät heidän tyköänsä taiwaaseen, niin ne paimenet puhuiwat keskenänsä: käykäämme Betlehemiin, ja katsokaamme sitä kuin tapahtunut on, jonka Herra meille ilmoitti.
  Ja he tuliwat kiiruhtain, ja löysiwät Marian ja Josephin niin myös lapsen, joka makasi seimessä.
  Koska he tämän nähneet oliwat, julistiwat he sen sanoman, kuin heille tästä lapsesta sanottu oli.
  Ja kaikki, jotka sen kuuliwat, ihmetteliwät niitä, kuin heille paimenilta sanottu oli.
  Mutta Maria kätki kaikki nämät sanat, tutkistellen sydämessänsä.
  Ja paimenet palasiwat, ylistäin ja kunnioittaen Jumalata kaikista, kuin he kuulleet ja nähneet oliwat, niinkuin heille sanottu oli.”

  Kirjoitin tämän nykykirjaimilla, koska en omista vanhoilla kirjaimilla varustettua näppäimistöä; onhan tämä näin tietysti myös selkeämpi lukea ja ymmärtää.
  Myönnän, että kieliasu jopa sinänsä miellyttää minua. Perheessämme on tapana lukea Jouluevankeliumi ennen aattoillan ruokailua; käytämme siihen yleensä kolmekasikäännöstä, emme juurikaan uudempaa mutta hyvin usein myös tätä vanhaa, joskus jopa lasten pyynnöstä.

  Joulurauhaa jokaiselle!

 2. Kiitokset Jussille Jouluevankeliumin kirjoittamisesta. Varmaankin joulua viettävät nekin, jotka eivät usko Raamatun sanaan. Varmaankin he kirjoittavat vuosiluvuksi tulevana vuonna 2015 vaikka Jeesuksen syntymä onkin heille vain tarua.
  Varmaan joku kirjoittaa tähän vastineena, jotta kirkko aloitti joulun vieton pakanallisen juhlan paikalle ja sijalla, että itse asiassa joulu onkin vain luonnonuskonnon jatkumo.

 3. Meidän kaksihenkisen perheen joulu on alkanut joulun ydinsanoman merkeissä. Neljännen adventtisunnuntain messu Kontiolahden kirkossa meni syvälle sisimpään. Anssi Törmälän saarna toi Marian ja Josefin ihan tykö. Olin kiitollinen erityisesti siitä, että paikalla oli rippikoulu aloittamassa urakkaansa. Aivan erinomainen oppitunti myös meille isoille.

  Klo 15 vietettiin Jakokosken Tähtitornilla perinteistä, ekumeenista joulujuhlaa. Laulettiin ja kuuneltiin kaksi puhetta. Marttojen keittämät kahvit torttuineen diakoniatyön hyväksi maistuivat.

  Tänään onkin sitten jaksanut joulusiivota. Luoja on ”huuhdellut” lumella matot tuuletustelineellä. Ja nyt vaimo huutaa, että täällä olisi kahvia. Että sillee…

 4. Oikein hyvää joulua kaikille Värtsin lukijoille!

  Kävin tänään hiihtämässä Purtovaaran maisemissa. Alls oli Karhu- Titan-sukset, 70 mm, joilla isäni ja Lintusen Kalle harjoittelivat Finlandia-hiihtoa varten. Mukavat oli sukset ja hienoa oli metsäsä mennä.
  Pakko on suositella luonnossa liikkumista kaikille!

  T. Hurrin Kimmo

 5. Hyvä Kimmo terveellisestä ja liikunnallisesta vinkistä.
  Huomasin ennen pukin jälkiä Kinnusen Erkin tekemät, tai paremminkin houkuttelevat suksi Baanat, kiertelevän Värtsilän maisemia.
  Itsellekin syntyi ajatus suksien esille otosta ja niiden huoltamisesta luistokuntoon.
  Pitänee lähteä itsekin kokeilemaan aluksi joko iskias ja selkä pistokset löhöilyn jälkeen antaisi periksi oikeaan hiihto kuntoiluun
  Tapaninpäivänä nimittäin bongasin jo pari hiihtäjää kylää kiertäessä ja autollapa tietysti.
  Muistutukseksi kaikille siis, kun eka kertaa lähdet suksille: Muista ettet lähde edellisen kauden tahtien mukaan, vaan ensin pienellä kevyellä lenkillä omaan tahtiin.
  Siitä syystä ihan oikeasti sitten, että ensin pitää lihaksen ja nivelet siteineen totuttaa ko pitkäkestoiseen liikuntamuotoon.
  Ettei käy niin, että viikon verran podet tuskaisen ramman oireita.
  Ja ei kun hyvää hiihtoviilistä kaikille, se se vasta kinkut sulattaa ja kunnon kohottaa.

 6. Huomasin saman kirkkoon kävellessä ja Keijon kanssa olikin puhetta hiihtämisen aloittamisesta. Omat sukseni ovat vasta ovenpielessä, mutta Keijo oli nähty jo ladulla.
  Selkä tosiaan vähän potee liikunnan puutetta, joten ladulle tästä on lähdettävä.

  Hyvä Erkki!

  Hyvää hiihtovuotta, mukavaa kevyttä luntakin on taas satanut, joten kävisikö lumityöt sopivasta alkutreenistä 😉

 7. Vireä Erkki! Vireä Värtsilä” Hiljaakseen hiihtämään, ladulle luistavalle! Kukin kuntonsa kanssa! Mäkäräinen menköönn menojaan! Ampukoon ammatikseen! Vanhat, vauhtia vähän! Väkevät, väistäkää väsyneitä!

  Siitäpä sipinää syntyy! Kullekin kuunto kutinan verran.

  Eiköhän pidetä pippalot! Keitetään kahvit! Maistellaan makeat makkarat! Nuotiolla nauretaan! Erkille emännät ehtivät einestä! Kerätään kolehti! Pensarahaksi palamaan! Missä mukava mäki? Kolo kokoontumista varten? Ajankohta aloittaa hiihto? Tauko tajunnan mukaan? Kuka kutsuu karonkan kasaan? Vireää Värtsilää Erkkin ympärille? Siis – tietenkin – sen Kinnusen Erkin!!!

 8. Kirjoitusvirheet johtuvat siitä, että ”sukset” näppäimillä lähtivät alamäkeen ilman sopivaa voitelua!

 9. Joulu on ohitse ja arkeen olen palannut. Tänään laitoin kaksi verkkoa jään alle Jouhtenuksen järveen. Jäätilanne ei ole kehuttava, noin neljä senttiä kirkasta jäätä alimpana ja sen päällä lumikohvaa noin 15 cm. Liikuin ensin tuuran kanssa ja löin kolmen askeleen välein kokeilun jään paksuudesta. Totesin voivani pari verkkoa laittaa ja toiveissa on kalasoppaa ensi viikon puolella. Kaustajärven jäätä en käynyt tutkimassa sen ennättää tehdä uudenvuoden jälkeen. Järven puolelta tekisi mieli niitä körmyniska ahvenia. Muutoin Kaustajärvellä vallitsi syvä alkutalven rauha ja pakkashuurteiset puut olivat kuin joulukortista. Oli mukavaa liikkua ja puuhastella tutuilla maisemilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *