Kattotalkoissa

Tiilen tie
Sumuisena elokuun lauantaiaamuna oli joukko talkoolaisia oli saapunut Värtsilän entisen postitalon pihalle. Talossa on viimevuosina asunut taiteilijat Karoliina Arvilommi ja Roddy Welch. Talossa on ennen toiminut mm postitoimisto, lääkekaappi, valokuvaamo, kampaamo, siltatyömaan toimisto sekä perheasuntoja.
Nykyiset omistajat ovat kunnostaneet taloa sisältä ja ulkoa. Katon pohjoispuolelta tiilit oli uusittu katon puoleen väliin saakka ja työtä lopettelemaan meidät talkoolaiset otettiin mukaan.

Työvaiheita
Sammaloitunut vanha tiilikate oli talon suojana sateen varalta mahdollisimman pitkään ja poistettiin vasta kun oltiin valmiina vaihtamaan uudet tiilet katolle. Vanhat tiilet pudotettiin yksitellen patjoilla pehmustettuun peräkärryyn ja kuljetettiin pois odottamaan mahdollista uusiokäyttöä.

Tiilien puhdistus
Vanhoille tiilille suoritettiin kuivaharjaus ja sitten pesu painepesurilla. Sammaleen poisto olikin yllättävän vaikeaa. Onneksi talonväki oli hankkinut hyvälaatuista vanhaa kattotiiliä jostain muualta. Nämä ”postitalon” sammaleiset tiilet olisivat olleet kovin suuritöisiä pestäviä.

Tiilien pesu.

Tiilien pesu.

Kuparikylpy
Pesun jälkeen tiilet huuhdeltiin ”kuparikylvyssä”. Sen tarkoitus on estää tai hidastaa tiilien uudelleen sammaloitumista.

Maalaamo
Tämän jälkeen tiilet levitettiin maalauspöydille maalattaviksi. Maaliin käytettiin maitoa, sementtiä ja punamullan kahta eri värisävyä. Karoliina opetti meille jokaisen työvaiheen ja valvoi tarkasti työtä. Yhtään maalaamatonta täplää ei saanut jäädä sammalen jalansijaksi. Aamupäivällä aurinko ei paistanut ja sumuinen sää hidasti maalin kuivumista. Aikanaan sumupilvet haihtuivat ja aurinko pääsi näkyviin.

Maalausta opetellaan

Maalausta opetellaan

Kuivatus
Tiilet levitettiin pihan aurinkoisiin paikkoihin ja niitä käänneltiin kunnes olivat kuivuneet. Tämä kuivatteluaika oli oikeastaan tervetullut aikalisä, koska muurari Martiskainen teki savupiippua sillä aikaa ja hormitiili- ja laastiliikenne oli katolla vilkasta. Betonimylly pyöri ja välillä etsittiin lisää tiiliä kaupasta ja naapuritaloista.

Piisin valmistuttua voitiin keskittyä uuden kattopinnan tekoon. Vanhalta pärekatolta pyyhittiin pölyt lehtipuhaltimella. Rodi tarkasti pohjarimoituksen ja hyväksyi uudet tiilet asennettavaksi piirustusten mukaan.

Muurarille viedään laastia

Muurarille viedään laastia

Hissille
Kuivunut tuore maali oli vielä herkkä naarmuttumiselle, joten tiilet kannettiin hellin kätösin hissille ja edelleen katolle. Tavan tallaajien katon tiilet osaisi varmaankin laittaa kuka hyvänsä, mutta taiteiljoitten kattoon tarvitaan piirustukset. Eräässä hissin kuormassa lähetettiin katolle Karoliinan laatimat piirustukset.

Tiilien poistamisen jälkeen pyyhittiin katolta pölyt lehtipuhaltimella

Tiilien poistamisen jälkeen pyyhittiin katolta pölyt lehtipuhaltimella

“Mittakeppi” Tärkeä välivaihe. Tiilirivillä mitataan vasemman reunan aloituskohta

“Mittakeppi” Tärkeä välivaihe. Tiilirivillä mitataan vasemman reunan aloituskohta

Käsijarrulla varustettu hissi. Maksimikuorma 6 tiiltä tai ämpärillinen laastia

Käsijarrulla varustettu hissi. Maksimikuorma 6 tiiltä tai ämpärillinen laastia

Synkkä sadepilvi uhkasi, mutta ei satanut

Synkkä sadepilvi uhkasi, mutta ei satanut

Loppukiri. Kahville aikaa 15 minuuttia

Loppukiri. Kahville aikaa 15 minuuttia

Iltaan mennessä talkoolaisten työ oli tehty ja nautimme harjakkaiskahvit Hotelli Joessa. Päivällä olimme siellä syöneet tukevat hernekeitot.

Kiitokset Lealle Koukulle talkoolaisten koollekutsumisesta ja yleisjärjestelyistä. Kiitokset kaikille talkoolaisille ja kahvituksesta Hotelli Joelle. Hyvän mielen saimme jokainen sieltä mukaamme. Mehän olimme siellä vain muutaman tunnin, mutta Karoliina ja Rodi ovat uurastaneet siellä satoja työtunteja ja tulevat uurastamaan.

Alpo Rummukainen

Share

4 comments for “Kattotalkoissa

 1. Vanha katon sammloitumisen torjuntakeino oli vetää kuparilanka katon harjalle. Sadevesi huuhdellessaan kuparilankaa vei sitä kuparia katolle sen verran, ettei sammaloitumista eikä jäkälän kasvua esiintynyt. Kannattaa kokeilla se toimii.

 2. Minä hävytön ennätin talkoisiin vasta, kun ne olivat juuri loppuneet. Menin jopa loppukahvillekin. Miksi, joku ihmettelee? Siksi että halusin aistia ainutlaatuista ilmapiiriä. Vireän Värtsilän huippuhetki!!!

  Nyt kun katselen Alpoaatoksen kuvia ja luen tapahtumasta selostusta, tunnen talkoohengen lämmön vielä syvemmin. Senkin että tiellähän minä repsukka olisin vain ollutkin. Mutta jaksan kyllä iloita havainnoista.

  Toivotan Karoliinalle ja Roddylle ”monia vuosia, armorikkaita vuosia” täällä Värtsilässä Jänisjoen rannalle!

 3. Kuvakavalkadista saa varsin kattavan
  kuvan talkoohengestä.
  *
  Kylläpä ilahduimme kun pihamaallemme
  ilmaantui yllättäen iloista porukkaa,
  joka oli pistäytynyt ensin Vennäin puolella.

  Olivat kuulleet, että joudun tilapäisesti
  selviytymään ”syyskynnöistä” yksinäni,
  ja tulivat kysymään voisivatko olla avuksi.

  Kyllä voivat!

  Koska talkoolaisten joukossa on Värtsin
  lukijoitakin, esitän vielä kerran kiitokseni
  avustanne!
  *
  Talkoohengen soisi kukoistavan, porukalla
  saadaan paljon hyvää aikaiseksi.

 4. Talkoohengestä voisi tehdä ihan tutkimuksen. Sillä olisi myös sosiaalinen tilaus nykyisessä elämäntavassa, jota hallitsee kilpailu ja kilpailuttaminen ja monet muut käsitteet, joiden vuoksi ns. työelämä (ennen eläkeikää, mikä se sitten lieneekin) on tullut niin kuluttavaksi. Kuluttavaahan se on ennenkin ollut. Mutta jollain tavoin toisella tavalla kuin nykyisin.

  Olen monesti miettinyt Eläkeliiton yhtä toimintamuotoa, jota nimitetään vapaaehtoistoiminnaksi. Nytkin ilmoitetaan sellaiseen kouluttamistilaisuudesta. On myös painettu sitä varten opastavaa kirjallisuutta. – Vapaaehtoistoiminnan johtava periaate on, että sen pitää tuntua hyvältä, ei pakonomaiselta. Tuottamalla jollekin avun avulla hyvää mieltä, saa siitä itsekin hyvän mielen. Ja hyvän mielen itselleen tavoitteleminen on itsekkyyden kaunein muoto.

  Olen – kehumatta millään lailla itseäni – pannut tuon periaatteen kokeiluun. Tämä ”tieteellinen” (vaikkakin vain itsetutkistelu) on antanut rohkaisevia tuloksia, joita koko ihmiskunnan tulevaisuus tarvitsee.

  Talkootyön ja vapaaehtoistoiminnan historia on pitkä, ihan ikiaikainen. Sen alkuvaiheilta löytyy ihmisiä, joille on annettu jopa pyhimyksen arvo. Mutta syvintä talkoohenkeä on historian aikana edustanut se nainen, joka Uuden testamentin säilyttämän tiedon mukaan antoi lesken rovon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *