Kuuntele kehoasi

Valehtelu kouristaa vatsaa
Järki vai keho?

Jutta Saanila: Kehon viisaus, Minerva 2014

Kivikaudella ihmisten keho oli aina valmiustilassa, koska vaara voi vaania lähellä ja vaatia keholta nopeaa toimintaa. Kivikauden ihminen eli yhteydessä kehoonsa. Nykyisin ei tarvitse riistää henkeä villieläimeltä tai käyttää kehoa ruuan hankkimiseen. Usein järki ratkaisee. Saanila tuumii, että kehon viestejä olisi kuitenkin tärkeää kuunnella, ennen kuin keho sanoo kokonaan sopimuksen irti ja sairastumme vakavasti.

Jutta Saanila valmistui vuonna 2007 enneagrammiohjaajaksi ja perusti olan koulutusyrityksen. Nykyisin hän toimii yksityisten ihmisten ja työyhteisöjen valmentajana. Aiemmin häneltä on ilmestynyt teos Läsnäilo, joka perehdyttää lukijaa ihmistuntemuksen saloihin. Saanila on tutustunut amerikkalaisen Eugene T. Gendlinin kehittämään fokusointi-menetelmään, jossa ihminen keskittyy kehollisten aistimusten kuunteluun.

Asiassa lienee tottakin. Usein olemme työkiireissä tai arjen ahdistuksissa ja unohdamme kehon kielen kuuntelun, kunnes keho ottaa järeämmät keinot käyttöön ja pakottaa meidät etsimään hoitoa. Saanila puuttuu myös ihmistyyppeihin. Hän mainitsee, että päivittäin joudumme tekemisiin nöyryyttäjien, patistajien, häpäisijöiden, sättijien, kitsastelijoiden, epäilijöiden, pakottajien, vaatijien ja vähättelijöiden kanssa. Nämä tyypit muun muassa vaikuttavat kehomme terveyteen. Mutta kun opimme tunnistamaan ns. ”nakertajien” puheen, voimme muuttaa kokemamme osaksi laajempaa tietoisuutta ja vapautua.

Kirjan liitän moniin elämäntaidon oppia tarjoaviin teoksiin, joista on paljon hyötyä, mutta jotka eivät pärjää maalaisjärjen käytölle. Terveitä elämäntapoja ei pidä unohtaa.

2 comments for “Kuuntele kehoasi

  1. Mielenkiintoiselta vaikutava kirja. Kun vain ennättäisi lukea savusaunan lämmittämisen aikana. SIIS ennen kehon kuuntelua löylyn sisällä.

  2. Ei nuorena kolotellut. Etäiseltä tuntuivat vanhempien ihmisten valittelut nivelien oireiluista. Noidan nuolen selkää ramppaavasta kivusta.
    Veto teki tepposensa, ikkunan auki ollessa. Kolotus tuntui nivelissä. Nyt kun ikää on tullut.
    Samat oireet rienaavat meitä entisiä nuoria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *