21 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 33

 1. MUUTTO TUO LÖYTÖJÄ
  Pakkaillessani kirjahyllyn kirjoja tuli käteeni kirja Kahdeksan Tuomittua Miestä. Näistä Tyko reinikalla on vahvoja siteitä värtsilään. Kerron aivan muutaman asian hänestä.

  Reinikka Tyko Henrik, pankinjohtaja, mimisteri
  S 10.12.1887 Oulu – 18.01.1964 Helsinki.
  Työuralta ja elämänvaiheilta muutama maininta.
  Värtsilän yhteiskoulun matemaattisten aineiden opettaja 1910 – 1914.
  1917 – 1927 Sortavalan seminaarin vt.lehtori
  1915 -1916 Kansallis-Osake-Pankin Värtsilän konttorin johtaja. 1917 – 1927 Kansallis-Osake-Pankin Jyväskylän konttorin johtaja, Kansallis-Osake-Pankin johtokunnan jäsen 1932 – 1956, Tuomittiin sotasyyllisyysoikeudessa vanketeen 2 vuodeksi 1946,

  Kauppa ja teollisuusministeri ( Kallio II) 31.12.1925 – 13.12.1926.
  Valtiovarainministeri ( Kallio III ) 18.08.1929 – 04.07.1930.
  Apulaisvaltiovarainministeri ( Kivimäki ) 06.03. – 07.10.1936.
  Ministeri valtiovarainministeriössä ( Linkomies ) 05.03.1943 – 08.08.1944. Tämä ministerin tehtävä vei sotasyyllisyysoikeuteen.

  Muuta yhteiskunnallista toimintaa.
  Tohmajärven kunnanvaltuusto
  Värtsilän kunnanvaltuuston pj.
  Näitten lisäksi paljon muuta yhteiskunnallista toimintaa.

  Kun muistelen lapsuuden ajan miesten juttuja niin en muista äijien käsitelleen lainkaan Tyko Reinikkaa ja hänen toimiaan Värtsilässä.

 2. Kansainvälisenä ravintolapäivänä 17.8. herkullisia makunautintoja pop-up puutarharavintolassa, klo 16-20 Värtsilän Kesäteatterin pihapiirissa! Jää herkuttelemaan viimeisen esityksen päätteeksi…

  POP-UP RAVINTOLA SALAISUUKSIEN PUUTARHA -MENU:
  1. Paikan päällä savustettua lohta salaattipedillä, Savumestarin kastiketta, yrttipatonkia 9€
  2. Miedosti savustettua chorizomakkaraa salaattipedillä, mustaherukkahyytelöä, , yrttipatonkia 9€
  3. Savulohta, perunamuhennosta, Savumestarin kastiketta, yrttipatonkia 14€
  4. Miedosti savustettua chorizomakkaraa, perunamuhennosta, mustaherukkahyytelöä, yrttipatonkia 14€

  Ruokaa tarjolla sen aikaa kun sitä riittää… Kaikkiin annoksiin sisältyvät vesi tai mehu!

 3. Pop-up ravintola ”Salaisuuksien Puutarha” nimimerkille. Ko. järjestäjän oikea nimi olisi hyvä lisätä näihin tiedotteisiin.

 4. Eero-Matti Lintunen

 5. Kalevi Tikan perusteelliseen selvitykseen Tyko Reinikasta lisää:

  Erik-ukkini (1872-1938) oli se, joka meni pyytämään Reinikkaa kansanedustajaehdokkaaksi. Kerrotaan, että hän oli jopa luvannut, että tämä menee vaalissa läpi. Saatuaan suostumuksen, ukki olikin alkanut ajella polkupyörällä kertomassa, että ”nyt meillä on sellainen mies, että…”

  Tyko Reinikka meni kerralla läpi ja teki merkittävän poliittisen uran. Hän mm. ymmärsi, ettei ilman taitavasti hoidettua saksalaisten apua Suomi selviydy sodasta tulematta kokonaan Neuvostoliiton miehittämäksi.

  Hallussani on Tyko Reinikan ukille lähettämä nimipäivän onnittelukortti.

 6. Mikä on Värtsilän mustan mukulatilanne, joko niitä juuresta löytyisi ja toinen kiinnostava asia onkin perunaruton esiintyminen. Nyt kun säätyyppi on muuttumassa niin se -ruton ilmestyminen voi olla ajankohtaista.
  Vanhat perunalajikkeet kestävät huonosti -ruttoa, mutta ennen vanhaan ei se -ruttokaan ollut yhtä ärhäkkää kuin nykyisn. Perunrutto voi levitä ilmateitse kymmenien kilometrien päähän ja nykyiset ruttoitiöt säilyä pellossa talven ylitse.

 7. Elokuun 13. päivä on kansainvälinen
  vasenkätisyyden päivä. Tuli mieleeni,
  että minähän keräsin marjat ja tein
  jotakin muutakin nuorempana myös vasemmalla kädellä
  vaikka muuten oikeakätinen olenkin.
  *

  Paikallisradion toimittaja on tänään
  Tohmajärvellä, keskustelevat Venäjän pakotteiden
  vaikutuksesta Tohmajärven kaupankäyntiin.
  *

  Siitäpä tulikin mieleeni kysäistä, vieläkö
  Tohmiksen huoltoasemalta saa polttoainetta,
  luin että paikka olisi konkurssissa.

  Oudolta tuntuu myös se, ettei keskiviikkoisin
  saa enää käteensä Uutis Alasinta josta näki
  lähiseudun tapahtumat.

 8. Tellelle vaan tiedoksi.
  Kyllä Tohmajärveltä taas saa polttoainetta. Setelillä ja varmaan kortillakin. Hintakin on edullisempi kuin huoltoaseman aikaan. Ei kannata lähteä ainakaan Kiteeltä ruohonleikkuriin hakemaan.

 9. Wärtsilän mustan mukuloita ei ole vielä kopeloitu. Annetaan niiden vähän aikaa kasvaa, sillä varret ovat hyvässä kunnossa ja maa levännyttä.

  Muuten Kaleville tiedoksi sellainen seikka, että olen kokeilemassa mukuloiden laadun parantamista, jos siihen on sitten tarvetta. Olen taittanut lyhyet varren pätkät ja istuttanut ne multaan. Pidän ne kosteassa kasvumullassa. Odotan, tuleeko mukuloita. Jos tulee, niissä ei ole varsinaisessa kasvumaassa mahdollisesti olevia ja mukuloiden laatua pilaavia aineksia. On kuulemen mukaan varma keino laadun uusimiseksi. Saa nähdä, mikä on tulos. Jos onnistuu, samalla saadaan tehostettua Wärtsilän mustan levittämistä.

 10. Kyllä bensaa saa Suomen Värtsilästäkin. Ainakin Värtsiläpäivien aikaan sai ja siitä viikon päästäkin sai. Ostin tankin täyteen molemmilla kerroilla. En tiedä kuinka moni lienee tankannut sillä välin, vai eikö kukaan. Ei se halpaa ollut, mutta minä en olekaan niitä jotka yrittävät saada Suomen nousuun ostamalla kaiken mahdollisen jostain muusta maasta, jos saavat halvemmalla.

 11. Erkki otit siis perunanvarsista pistokkaita. Jos juurtuu todennäköisesti saat mukuloitakin.

  Vanha saksalais / tanskalainen tapa vahvistaa perunakantaa on ollut ottaa perunan kärkisilmujen ituset kasvatukseen. Olen kokeillut ja se toimii. Eli annetaan perunan itusten kasvaa noin pariin senttiin ja leikataan se irti perunasta. Perunaa jätetään noin perin sokeripalan verran ituselle kasvuun lähdön energiaksi. Ne lähtevät kasvamaan tosin hitaammin kuin koko perunasta. Olen myös kokeillut pelkillä itusilla ja nekin lähtevät kasvuun jatuottavat sitten aikanaan perunaa. Tälle perunakannan vahvistumiselle on luonnollinen selitys siinä, että se perunan kärkisilmu (perunajuuren liittymäkohdan vastakkainen osa ) on mukulan elinvoimaisin osa ja tuottaa suurimmat mukulat.

 12. Alpoaatos olen kanssasi samaa mieltä, jos käyttäisimme
  mahdollisimman paljon oman maan palveluita hyväksemme.
  Niin olis ainakin toiveita saada Suomi noususuhdanteen
  tielle.Ja näinollen palvelut säilyisivät oman kuntamme
  alueella paremmin.Sillä ilman asiakkaita ei yritystoiminta
  ole kovin kestävällä pohjalla ,joista on hyviä esimerkkejä
  myös Värtsilässä niinkuin Tohmajärvelläkin.

 13. Oikein, Alpoaatos ja Ilmari! Tästä aiheesta keskustelimme mm. viikon 20 puheenaiheissa alkaen 12.toukokuuta.
  Nythän tämä kotoa ostaminen ja kotimaisen suosiminen nousee vielä entistäkin suurempaan rooliin alkaneen fanaattisen pakotekierteen (kauppasodan) myötä!
  Pakotteista olemme keskustelleet mm. viikolla 11; kertauksen vuoksi kannattanee vielä lukaista ihan ajatuksen kanssa!

 14. Muistan että lapsuudessani ihmettelin, kun naapurit kuorivat siemenperunoita ja ottivat paksulti kuorta ja istuttivat niitä peltoon ja hyvin ne kuulema perunaa kasvoivat. Keväällä oli ilmeisesti perunat loppu ja käytettiin siemenperunoita hyväksi.
  Muuten olen samaa mieltä edellisten kanssa siitä, että käytetään oman maan palveluita. En menisi varmaan ostamaan naapurista bensaa
  ihan vaan halpuuden vuoksi. Kaupat on pullollaan meillä paistettua leipää, mutta leivottu ne on ihan muualla.

 15. Muistan kun perunaa nostettiin. Olivat perunat talvikuntoon kasvaneet. Kukinnan paikalle oli pulpukat kasvaneet. Olivat pulpukat sopivat meidän lapsienleikkiin sopivat. Kun peruna oli nostettu ja laatikoihin kuivamaan laitettu saatiin me lapset teroittaa pajukepit. Pulpukka terävänkepin päähän. Alkoi kisa kuka pulpukan pisimmälle sinkoaa.

 16. Ei kannata taistella tuulimyllyjä vastaan…! Sunnuntaille kaavailtu Pop-up ravintola perutaan klo 17.15 alkavasta EM-keihäsfinaalin pääkkäisyydestä johtuen. Pahoittelut!

  Eväiksi kotikisastudioon, Savumestarin savukalaa sen sijaan on normaalisti saatavissa Värtsilän Kesäteatterinäytöksen väliajalla klo 15 sekä näytöksen päättyessä n. klo 16.15.

 17. Eipä ole tänään joutanut kirjoittelemaan, kun ollaan Pielisellä ja tuijotaan järven yli Kolin suuntaan!

 18. Sade meinasi tulla Purtovaaraan, mutta perui viime tipassa tulemisensa. Olin keräämässä viinimarjoja ja vilkuilin taivaalle uhkaavien sadepilvien lähestyessä. Sain kuitenkin sankon täyteen marjoja, ennen kuin alkoi pikkuisen ripeksiä vettä. Siihen se sitten jäikin. Nyt paistaa elokuinen aurinko miltei pilvettömältä taivaalta.
  Viinimarjoja tuntuu pukkaavan niin sanotusti ovista ja ikkunoista. Taitaa ollakin niin, että viinimarjat ja raparperi tuottaa monille ihan kiusaksi asti satoa. No, kaikkeahan ei tarvitse kerätä, luonnossa kun mikään ei mene hukkaan. Luonto osaa kierrättää kaiken ihailtavan tehokkaasti. Siinä olisi meilläkin paljon oppimista.
  Mutta nyt tulee tarjous: totesin, että perheeni viinimarjakiintiö ylittyy reilusti jo kotipihasta kerätyistä marjoista. Miulla on kuitenkin Uuden-Värtsilän Tienhaarassa koko joukko marjapensaita, joiden sato jää miulta keräämättä, koska pakastimet ja kellarit täyttyvät jo muutenkin. Eli jos tarvitset tai tiedät, että joku muu tarvitsee viinimarjoja, niin Tienhaarasta saa käydä keräämässä. Eikä luonnollisesti maksa mitään. Soitto miulle, niin tiedän olla markkinoimatta marjoja muille (040 1054168)
  Nyt lähden mehustamaan.

 19. Kylläpä on media ollut hiljaa lähes 300 ihmisen kuolemaan johtaneen lentokoneen alasampumisesta? Joko syyllinen löytyi? Vai olenko missannut jotakin uutisvirrasta? Villaisella taidetaan painella.. ovatkohan tutkijat edes päässeet alueelle? Ruumiit on toimitettu Hollantiin jo viikkoja sitten. Suurin osa uhreista taisi olla hollantilaisia.

  pakotteista jauhetaan nyt mediassa ja Niinistöstä Virolaislehti irvailee…

 20. Putininkin pitäs käydä höyläyttämässä eturauhasen liikakasvu,
  että neste pääsis poistumaan normaali reittiä.
  Se on paha juttu jos pääsee nousemaan nuppiin,sieltähän
  toden näköisesti puuttuu ”varaventtiili”.

 21. Tuulan kysely on aiheellinen. Värtsilä pitäjän eli Tohmajärven kunnan itäisellä alueella toimii lukuisa joukko yhdistyksiä. Värtsilän pitäjä on ns. Komannen sektorin toimintaluetta. Pitäjäyhdistys on epävirallinen kattoorganisaatio. Se hallinnoi Arppen pihassa sijaitsevaa kylätaloa ja tarjoaa palvelujaan yhdistyksille.

  Pitäjäyhdistyksen on nyt vain selvitettävä, mitä mikin yhistys puuhaa ja toimittava tukena erityisesti Tohmajärven kuntaan ja seurakuntaan päin niissä kysymyksissä, joissa kulloinkin on sillä tavalla tarkoituksenmukaista. Kenenkään varpaille ei astuta, ja jos joskus siltä tuntuu, niin työnjaosta sovitaan tapauskohtaisesti. Pääasiahan on, että saadaan aikaan tulosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *