Koululaisten kirjoitelmia, osa 2

3-4 luokan poikien koristreenit. Kuva: Vuokko Väänänen

3-4 luokan poikien koristreenit. Kuva: Vuokko Väänänen

Seuraavat viidesluokkalaisten kirjoitelmat kertovat Liikuntahallilla pelatusta, jännittävästä koripalloturnauksesta. Korisharjoituksia pidettiin liikuntatunneilla sekä turnauksen lähestyessä myös välitunneilla. Innostusta riitti! Pelimuotona oli tavallisesta koripallosta poikkeava nk. Yhden korin peli. Seuraavassa pelin keskeisimmät säännöt; ”Yhden korin pelissä, 3 vastaan 3, pelaavat kaksi 3–4 pelaajan joukkuetta. Peliä pelataan yhteen koriin kolmen pelaajan ollessa kerrallaan pelivuorossa.

Ottelun aloittava joukkue arvotaan. Peli alkaa syötöllä aloitusviivan takaa. Hyökkäysvuoro vaihtuu jokaisen korin jälkeen. Peli jatkuu puolustajan antaessa pallon hyökkääjälle aloitusviivan taakse, minkä jälkeen hyökkäys alkaa syötöllä. Virheen, rikkomuksen tai pallon ulosmenon johdosta aloituksen saa aina vastustaja, joka aloittaa pelin aloitusviivan takaa, kuten edellisessä kohdassa. Mikäli puolustava joukkue hankkii pallon vastustajalta joko levypallotilanteesta tai riistämällä pallon kuljetuksesta tai syötöstä, tulee joukkueen ainoastaan käyttää palloa aloitusviivan takana ja jatkaa peliä ilman erillistä aloitussyöttöä. Puolustaja ei saa riistää palloa hyökkääjän käsistä. Puolustajan tulee estää hyökkääjää heittämästä, syöttämästä tai lähtemästä kuljettamaan aiheuttamatta kontaktia. Kuitenkin pallollisen hyökkääjän on pystyttävä 5 sekunnin kuluessa syöttämään tai lähtemään kuljettamaan palloa. Mikäli hyökkääjä ei pysty toteuttamaan edellä mainittua 5 sekunnin sääntöä, on kyseessä rikkomus ja pallon hallinta siirtyy puolustavalle joukkueelle. Hyökkäysaika on rajoittamaton. Kolmen sekunnin sääntö ei ole voimassa. Vaihtaa saa vapaasti pelikatkon yhteydessä.”
(http://www.edu.fi/perusopetus/liikunta/opetusmateriaalit_eri_lajeista/koripallo/luokat_3_4/pelimuotoja)

Sitten meidän koululaisten koristunnelmiin;

Koripalloturnaus 2014
Tulimme linja- autolla liikuntahallille. Joukkueessamme oli: Kseniia, Sari, Iida K ja minä. Ensimmäisenä me pelattiin Kemien 6b vastaan ja hävittiin se peli 6-0. Sitten me pelattiin Kemien 6a vastaan ja hävittiin 6-1. Minä tein meidän ainoan korin. Seuraavaksi me pelattiin Tikkalaa vastaan ja hävittiin 4-0. Seuraavaksi me pelattiin Kemien viitosta vastaan ja hävittiin 5-1. Kseniia teki meidän ainoan korin. Sitten pelattiin Värtsilää vastaan. Taas hävittiin 7-1. Sitten oli vapaaheittokisa; se oli tiukka, mutta tyttöjen joukkueessa voittaja oli Emma. Poikien sarjan voitti Petja. Ja molemmat olivat Värtsilästä. Molemmat saivat koripallot. Seuraavaksi oli palkintojen jako ja Värtsilän ykkösjoukkue tuli toiseksi.
Kirjoittaja: Emmi Räsänen

Koripalloturnaus
Koripallo turnaus oli aika hyvä, voitettiin kaikki muut paitsi yksi joukkue. Se oli Kemien 6a, mille me hävittiin 3-1. Tämä oli ainoa peli mikä me hävittiin, mutta se ei haitannut meitä. Tyttöjen sarjan voittivat Kemien vitoset, mutta meidän koulun tytöt olivat toisia. Myös poikienjoukkue tuli toiseksi. Vapaaheittokisan voitti Värtsilän 5-luokkalaisten tyttöjen joukkueesta Emma ja poikien joukkueesta voittaja oli Petja. Molemmat saivat koripallon palkinnoksi.
Kirjoittaja: Jere Hovi

KORISTURNAUS 2014
Tulimme linja-autolla Liikuntahallille. Värtsilän kakkosjoukkueessa olimme; minä, Emmi R., Sari sekä Kseniaa. Ensimmäisessä pelissä meillä oli vastassa Kemien 6 B. Hävisimme 6-0.
Toisessa pelissä vastassamme oli Kemien 6 A. Hävisimme 6-1 ja meidän korin teki Emmi.
Kolmannessa pelissä vastassa oli Tikkala. Hävisimme 4-0. Neljännessä pelissä vastassa oli Kemien 5. luokkalaiset. Hävisimme 5-1. Meidän korin teki Kseniaa. Viimeisessä pelissämme vastassa oli Värtsilän ykkösjoukkue, jolle hävisimme 7-1. Kseniaa teki taas meidän korin.
Sen jälkeen menimme syömään. Ruoka oli pahaa.

Seuraavaksi oli vuorossa koriinheittokisa. Tein yhden korin. Tyttöjen kisan voitti meidän koulun Emma Hyttinen. Poikien kisan voitti Petja Parkkinen (Värtsilän koululta).
Sitten oli palkintojenjako. Tulimme viimeisiksi. Tyttöjen sarjan voitti Kemien 5. luokka ja Värtsilän ykkösjoukkue tuli toiseksi. Pojissa Värtsilän 5-6 luokkalaisten ykkösjoukkue tuli toiseksi ja kakkosjoukkue (5-6 lk) tuli viimeiseksi. Poikien sarjan voiton vei Kemien 6A.
Sitten lähdimmekin koulun kautta kotiin.

Kirjoittaja: Iida Kakkonen

Koristurnaus
Koristurnauksessa oli hyvät vastustajat. Meidän sarjassa oli seitsemän joukkuetta, meidän luokasta lähti kaksi joukkuetta. Me voitettiin kaikki joukkueet paitsi yksi joukkue, joka voitti meidät. Se oli Kemien 6A. He voittivat meidät 3-1. Muuten ottelut menivät hyvin ja tuomaritkin olivat hyviä  . Lopulta oli palkintojen jako. Kemien 6A voitti ja meidän ykkösjoukkue oli toinen. Viimeisenä oli Värtsilän toinen joukkue viitos-kuutoselta. Ennen koululle lähtöä oli vielä vapaaheittokisa: tytöillä oli oma sarja ja pojilla oma. Tytöistä voitti meidän luokkalainen Emma ja pojista voitti meidän luokkalainen Petja.

Kirjoittaja: Niko Koljonen

KORISTURNAUS
Koristurnaus oli hauska. 5-6 luokkalaisten poikien turnaus oli pitkä. Siihen osallistui 7 joukkuetta, mm. Värtsilä 1. ja 2. joukkue sekä Kemien 6 A ja 6B. 5-6 luokkalaisten sarjan vei Kemien 6A ja 5-6 luokan tyttöjen sarjan voitti Kemien 5. luokkalaiset. Vapaaheittokisan voitti pojissa Petja Parkkinen ja tytöissä Emma Hyttinen. Molemmat saivat palkinnoksi koripallot.

Kirjoittaja: Petja Parkkinen

KORISTURNAUS 9.5.2014
Istun linja-autossa, joka on täynnä meluavia oppilaita. ”Lintti” kurvaa Liikuntahallin pihaan ja oppilaat ryntäävät ulos. Värtsilän ykkösjoukkueella on ensimmäinen peli Kemien 6 A:ta vastaan. Meidän joukkueessa pelaa minun lisäkseni Emma H., Emmi P. ja Olga H.. Voitamme pelin 2-0.
Sitten meillä on yhden pelin tauko. Seuraavaksi meillä on peli Kemien 6 B:tä vastaan. Voitamme sen 4-3. Sitten on taas tauko. Seuraavassa ottelussa pelaamme Emman serkun joukkuetta vastaan ja häviämme 3-1!  Sitten on vielä pelit Tikkalaa ja Värtsilän toista joukkuetta vastaan. Voitamme kummatkin. Kun pelien loppupisteet selviävät, sanotaan, että pääsemme hopealle! Hyvä suoritus, vaikka itse sanonkin!

Kirjoittaja: Hilla Vikki

5 comments for “Koululaisten kirjoitelmia, osa 2

 1. Opelle neuvoksi, että pistä lapset tekemään myös fantasia-aiheita,
  kuten satuja, juttuja, tarinoita, jne… Muistelen että lapset
  olivat aitoja jutunkertojia.

 2. Myös riimirunoja syntyy lapsilta hyvin, kunhan opettaja
  ohjaa niiden tekoon ja yhdessä etsitään ensin riimisanoja.

 3. Mielenkiintoiset säännöt. Mukavia kirjoituksia kaikilla. Iidalle sympatiaa kun tuli tappio kaikissa peleissa ja ruokakin oli pahaa.

 4. Hienoja urheiluselostuksia,
  media-ala taitaa olla muutenkin
  nyky opiskelijoiden suosimaa.

  *

  Tiedä sitten, ovatko ”vanhat” neuvot
  out vai in, mutta äidinkielenopettajamme
  – jota Päkäksi kutsuttiin – (taitava
  opettaja, Kiteeläistä kulttuurisukua),
  kirjoitti punakynällä ainekirjoitusvihkoni
  reunaan: ”Asiat kyllä hyvässä järjestyksessä,
  mutta pienet yksityiskohdat tekisivät aiheen
  mielenkiintoisemmaksi.”

  Olin jättänyt tarkoituksella ne ”pienet yksityiskohdat”
  pois, ettei opettaja lukisi ainettani ääneen kuten
  hänellä usein oli tapana. Sen jälkeen palasin rohkeasti
  lähtöruutuun.

  Tuota open neuvoa olen yrittänyt noudattaa kirjoitelmissani
  vielä nytkin.

 5. Katsotaan, minkälaisia mielikuvituskirjoitelmia ym. tarinoita saadaan julkaistavaksi sitten joskus kesäloman jälkeen, kun taas palataan arkisen kouluaherruksen pariin. Nyt kesän aikana esittelen oppilaiden toukokuisia kirjoitelmia ja kokemuksia, ihan todellisista tapahtumista. Toukokuun helteisinä päivinä kirjoitettuja juttuja…..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *