Rakkaani on muistisairas

Huotarisen tilitys/ Omaishoitajan arkea/Kaveria ei jätetä

Veikko Huotarinen: Rakkaani on muistisairas, Hai Oy

Veikko Huotarinen ( s. 1937 Suomussalmi) on asunut Nurmeksessa vuodesta 1988 ja viime aikoina perheen tilanne on muuttunut totaalisesti, kun vaimossa todettiin muistisairaus, joka on pahenevaa laatua ja vaatii aviopuolisolta ympärivuorokautista ” päivystämistä”. Muistisairauden luonteeseen kuuluu, että läheinen henkilö etenee kumppanistaan muistoihinsa ja katoaa lopulta näkymättömiin, noin kuvaannollisesti sanoen.

Nykyisessä yhteiskunnassa tehdään läheisestä henkilöstä mieluusti täyspäiväinen omaishoitaja ja mahdollisimman vähillä korvauksilla. Yhteiskunnalla kun on kokonaan muut murheet ja rahanmenot kuin vanhusten hoitaminen laitoksissa. Toisaalta omaishoitajalla on hoidettavaan usein rakkauden siteet ja näitä asioita ei käy aliarvioiminen. Huotarinen myöntää, että joskus tulee vaikeita hetkiä ja epäilys valtaa mielen, mutta hurtilla huumorillakin voi asioita käsitellä. Lisäksi musiikkiin erikoistunut opettaja vie vaimon kulttuurin pariin, konsertteihin, teatteriin, jne. .

Huotarinen on ollut minuun yhteydessä kirjansa tiimoilta ja lähitulevaisuuteen hän sanoo kuuluvan retken Ilomantsin Pääskynpesään, joka on tietysti melkoinen hengähdystauko raskaan työn keskellä.

Huotarisen kirjaa lukiessa tulee mieleen, että avioliittolupaus, jossa vakuutetaan uskollisuutta myötä- ja vastoinkäymisissä ei ole mitään turhaa sanahelinää. Toisaalta kirja on myös intiimiä ja tarkkaa kuvausta omaishoitajan arjesta, sekä oman arvomaailman kartoitusta.

Suosittelen Huotarisen kirjaa aikuisten lisäksi myös niille nuorille pareille, jotka kipuilevat tästä perspektiivistä katsottuna olemattomissa vaikeuksissa. Huotarinen haluaa sanoa meille, että sodan käyneiden sanonta ”kaveria ei jätetä” sopii hyvin myös avioliittoon, jossa puolisosta voi yllättäen tulla “matkustaja” ja kaverista ainoa tuki ja turva.

Share

1 comment for “Rakkaani on muistisairas

 1. Tuttavapiirissäni on heitä, joissa iäkäs puoliso hoitaa
  pahoin taantunutta muistisairasta puolisoaan. Hyvin
  hoitaakin. Kovin olemattomat ovat tuet ja avut. Hoitaja
  ei pääse omia välttämättömiä asioitaan hoitamaan päivisin.
  Pieneksi supistuu myös hoitajan tuttavapiiri, koska hän
  ei voi lähteä kodistaan mihinkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *