54 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 4

  1. Tiedättekö, missä päin Tohmajärvellä on Mökkivaara?

  2. Kukapa sitä nyt sinne osaisi,kun opasteet on poistettu.

  3. Se on,siis Mökkivaara,noin 1km päässä Kaustajärven koululta länteen.
    Tietolähde: Maanmittauslaitos.Kansalaisen karttapaikka.

    ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
    N 6906000 E 693790

  4. Viimeaikaisten keskustelutietojen perusteella Mökkivaara sijaitsee Värtsilän suuresta pääkylästä katsoen koilliseen. Siihen kuuluu kyliä mm. Kaustajärvi niminen kylä ja samanniminen järvi.

  5. .. eikös sinne ole useita tienviittojakin. Tosin mitään tietä myöten ei pääse Mökkivaaraan.

  6. Alpoaatos tietosi on puutteellinen pääsystä Mökkivaaraan. Sinne menee aikoinaan Värtsilän kunnan rakennuttama metsäautotie. Tie menee vaaran ylitse melkein korkeimmasta kohdasta.
    Nimen vaara on saanut siitä, kun siellä on ollut mökki jota on käyttänyt Värtsilän kylällä asunut maanviljeliä karjan hoidon apuna. Mökille tulivat piiat iltalypsylle ja aamulypsyn jälkeen maidot kuljetettiin Värtsilään.

    Tämä on äitini kertomaa perintötietoa Mökkivaaran nimen synnystä.

  7. Ai, että ”Kaustajärvi niminen kylä ja samanniminen järvi” kuuluvat Mökkivaaraan! Kiitos uudistetusta maantiedon tiedosta! Tietääköhän kunnanvaltuusto, että on niin iso alue kuin Mökkivaara? Onko kiinteistöverolaput lähetetty jokaiseen Mökkivaaran tölliin? Pitää olla myös tarkkana, ettei postinkantaja vie Hoilolantiellä väärään numeroon. Siinä voi pian käydä niin, että jokin lappu ”eksyy” Joensuun puolelle, vaikka pitäisi tipahtaa Mökkivaaran laatikkoon.

    Kun tänä aamuna heräsin pöpperöisenä ja avasin tämän läppärin, en oikein tiennyt, olenko rajan väärällä vai oikealla puolella, Kaustajärvellä vai Mökkivaarassa. Nytkin on asia vielä vähän sekava. Pitänee soittaa Kuopioon!!!

  8. Nythän sitä tietoa alkaa tulvia todella runsaasti. Kiitos, Kalevi! Vaan vielä jäi epäselväksi, onko sen muinaisen mökin, siis niiden neljän MÖKKIVAARA-nuoliviitan aihe, rajavyöhykkeellä vai ei. Jos se on rajavyöhykkeellä, siitähän valtio vyöhykelupia myydessään saakin oivan tulolähteen. Muutamassa viikossa on koottu se raha, mikä meni kylttien tekemiseen ja asentamiseen ja matkakuluihin.

    Mökkivaaralaiset voivat nyt osallistua kansalliseen vastuunkantamiseen leipomalla sinne muinaisen mökin paikalle kalakukkoja. Tietysti sinne pitäisi pystyttää kioski tai aluksi ainakin myyntiteltta.

    Mutta entä se Värtsilän kunnan rakentama metsäautotie? Pääseekö sitä myöten takavetoisella? Vai pitääkö olla etuvetoinen? Tai ihan maasturi? Vai sopisiko traktori ja peräkärry? Siinä olisikin nostalgiaa, vetonaula elämyksiä kaipaaville.

    Mikä loistava tulevaisuus Mökkivaaralle ja mökkivaaralaisille!!!

  9. Mökkivaaran karjamökin kivijalan kivet olivat vielä 1960 luvulla nähtävissä.Sittemmin metsähoidolliset toimenpiteet ovat ne hävittäneet. En löytäisi enää mökin paikaa maastosta.

  10. Ehkä Kuopiossa tiedetään kivijalan kivistä!? Siinä vain on se omgelma, että ymmärtämisen vastuu on kuulijalla.

  11. Sitkeys palkitaan.
    Sain juuri tulostettua uuden rajavyöhykeluvan netistä. Näyttihän se vähän nonimutkaiselta mutta onnistui.
    Että vaikka Mökkivaaraan tästä lähdetään. Tiedän suurinpiirtein sen mökin paikan. Onkohan se istutuskuusikko siinä rinteessä ollut jonkinlaista viljelysmaata.Kellarina toiminut kuoppa saattaa olla vielä tallella.
    Ehdotankin että Mökkivaara liitettäisiin Värsilän eksoottisten paikkojen luetteloon.
    Kyllä sinne ihan tavallisella henkilöautolla pääsee sulan maan aikaan.
    Samantyyppinen kesäkarjamaja on ollut myös Kukkovaaralla. Majanotko nimeltään. Pitkäsen Tahvo sen historian minulle kertoi.

  12. Sodan jälkeen kun liikenne yhdeytet tynkä Värtsilään oli heikot Kaustajärven miehet ratkaisivat pulman.
    Kun syksyllä 1945 oli talven tulo enteitä,miehet lähtivät raivaamaan
    talvitien pohjaa joka kulki Mökkivaaran yli,oli Otrajokeen sillan
    rakentamiset ja muut valmistelut.
    Talven tultua liikenne oli vilkasta sillä tiellä,mylly-ja ostosreissut
    onnistuivat hyvin.
    Tietä käyttivät Saarivaaran ja Hoilolan asukkaatkin.
    Ei sielä Mökkivaaralla yhtään savua näkynyt silloin,mutta kun mentiin
    Onkilammen yli sielä oli neljät asukkaat rajalla.

  13. Äkkiä nyt tieto Kuopioon: MAJANOTKON nuoliviitta Savikolta Kukkovaaralle! Jos saman tien vaikka EU antaisi rahaa, että saataisiin uusi näkötornikin Kukkovaaraan. Majanotkosta varmaankin löytyy myös makoisan veden lähde, luulisin. Kiinalaiset ja japanilaiset voisivat siellä tankata matkalla Lappiin ja ihailla Värtsilän laakson suloisuutta, ja kirkonkellot ne soittaisivat pyhäaamun rauhaa.

  14. Kun viime syksynä otin kantaa Värtsiin kirjoittajien määrän
    vähenemiseen. Ehdotin että me tavan tallaajat kommentoisimme
    tarvittaessa jos niihen olis aihetta, sama suuntaus näyttää
    jatkuvan. Antaisimme niille tilaa jotka sinne usein kirjoittavat
    ja jutut ovat mielenkiintoista luettavaa. Itse olen kirjoittanut
    ensimmäisen juttuni 27.12 2010 jonka jälkeen tasaiseen tahtiin
    muutamia tarinoita vuosittain, lisäksi olen kommentoinut juttuja
    tarvittaessa. Omasta kotikylästäni ja myös naapuri kylät ovat
    olleet lähellä sydäntäni ,lisäksi olen jonkin verran kertonut
    omasta ja perheeni elämäntaipaleesta . Myös työpaikkojen huono
    kehitys sodan jälkeisessä Värtsilässä ,johon olen ottanut kantaa
    parempaan olis ollut mielestäni, hyvät edellytykset rahaa olis
    ollut kyllä Valtion kirstussa tarjolla kun vain olis ollut ottajia.
    Politiikkaan ja Uskontoon en ole jutuissani puuttunut, olis kyllä
    vaatinut jossakin vaiheessa kannan ottoja. Ainakin uskon asiat ovat
    ovat olleet kyllä usein esillä ehkä vähempikin riittäis.
    Politiikka on saman ryhmän puolesta Värtsilässä ja Tohmajärvellä
    hoideltu koko sodan jälkeisen ajan , jokainen voi omalta osaltaan
    katsella miten sitä haluaa, olisko Lukkotehtaan tulo Onkamoon muuttanut sitä tiedättäpä !!! . Oma ratkaisuni, on juttujen kirjoitukset toistaiseksi Värtsin sivuille päättyvät tähän.
    Jos aihetta ilmenee voin kommentti palstoille vastailla jos aihettta
    ilmenee. Ja jos siellä on sisällä joku juttu sen voi kyllä julkaista
    joka on läpäissyt roskapostisuodatuksen.

    Hyvää Jatkoa kaikkille lukijoille: Supistetun Kansakoulun käynyt ja
    Öljylampun valossa kasvanut: ILMARI

  15. En ole tähän mennessä kommentoinut vielä kertaakaan Kaustajärven tienviittoihin / Mökkivaaraan liittyviä juttuja enkä tee sitä myöskään nyt. Mietiskelin vain tuota Ilmarin kommenttia, jossa hän(kin) sanoo liittyvänsä Värtsin ”äänettömiin yhtiömiehiin”.

    Mikä tässä mättää? Joskus tuntuu niin kuin pitäisi kysyä joltakin lupa, mitä tänne saa kirjoittaa. Jutut tietysti menevät nytkin päätoimittajan syynin kautta, mutta pitäisikö kommenttienkin kohdalla siirtyä viivekäytäntöön? Valittaisiin raati, jonka rungon muodostaisivat kaikki ne puolenkymmentä Värtsin (entistä) kirjoittajaa, jotka ovat näin julkisesti ilmoittaneet panevansa kynän korkin kiinni. Tämä porukka kokoontuisi sitten vaikka kerran viikossa analysoimaan saapuneet kommentit ja päättämään, mitä eetteriin loppujen lopuksi lähetetään. Jos tehtävä milloin osoittautuisi ylivoimaiseksi, heillä olisi oikeus ja jopa velvollisuus kutsua kokouksiinsa mukaan ulkopuolisia asiantuntijajäseniä.

    Olen käsittänyt, että tämä verkkolehti on vapaa kanava, johon kirjoittaminen ja myöskin sen lukeminen on täysin vapaaehtoista; ei tällä pidä tietenkään kenenkään ainakaan itseään vähäisimmässäkään määrin kiusata. Jos mielenkiinto kuitenkin tähän kirjoitustouhuun syystä tai toisesta sitten sammuu niin onko siitä välttämättä tarpeellista tai edes viisasta erikseen ilmoittaa; kyllähän lukijat sen muutoinkin huomaavat. Tässä nimittäin piilee se suuri vaara, että kun aikojen kuluttua ja pölyn laskeuduttua tekisikin mieli ruveta taas hengentuotteitaan kaiken kansan iloksi jakamaan niin sitten täytyisi syödä sanansa. Sehän se vasta kauhistuksen paikka meille jukuripäille on!
    Sen sijaan kun on vaan välillä kaikessa rauhassa ihan hiljaa ilman sen suurempaa vakuuttelua, niin helpompi on taas lähteä sanan säilää käyttelemään.

    Minusta on ollut mukava näiden vuosien varrella lukea jokaisen kirjoittajan juttuja/kommentteja vaikka en ole lähtenytkään kaikkiin rattaisiin vettä sen enempää kuin hiekkaakaan heittämään. Arvostaisin suuresti sitä, että nämäkin pesäeron tehneet nielisivät nöyrästi ylpeytensä ja palaisivat ruotuun; kenelläkään meillä ei liene tarvetta peruutuspeiliin katsella. Teitä kaivataan mutta ei ehkä käydä sen kummemmin kuitenkaan anelemaan!

  16. Välillä totuutta ilman vitsejä. Tienviitta ym ympäristö asioissa ihmetyttää miksi pitää yhteys ottaa aina Kuopioon.
    Itse olen monissa hankkeissa ja niiden vetäjänä aina ollut yhteydessä Joensuun ELY, TE; ja Ympäristökeskusten paikallisiin osaajiin ja ymmärtäjiin.Aina on päästy asioissa yhteisymmärrykseen.
    Samoin olen ymmärtänyt, että Jänisjoen alueen yhdistys ja yhteisö toimijat taitavat olla samaa mieltä,kuten toimijoiden ja Ely keskuksen edustajien kanssa monissa palavereissa eri hankkeiden tiimoilta on oltu yhteistyössä.
    Tosin aiemmin Kyläpiällikön ominaisuudessa ja myöhemmin Vielä silloisten hankerippeiden edustajana.
    En tiedä nykyisistä Pitäjätoimikunnan toimista, kuuluko säännöissä mainittu kehittämistyö ja siihen liittyvä yhteistyö edes toiminta suunnitelmiinkaan. Kovin on hiljaista sillä suunnalla.

  17. Lisää vielä löylyä. Värtsilän pitäjän alueen ongelmat ja niiden ratkaisut, kuin kehittämiset ovat näkemykseni mukaan Pitäjäyhdistykselle kuuluvia edes jonkin asteisia toimiin edes kantaa ottavia asioita. Mieluimmin pitäis jo ryhtyä toimenpiteisiin myös kehittämis asioissa kuin muissakin, ettei koko toiminta supistu pelkän Kylätalon pihapiiriin.

    Rupeaa jo harmittamaan Pitäjäyhdistyksen vaitonaisuus sen perustajana sekä kehittäjänä ja monen muunkin yhdistyksen vetäjänä ja toimintojen kehittäjänä. Miten on suoranaisesti kuolleet urheiluseurat ym. yhdistykset.
    Miten me ennen vireässä Värtsilässä toimineet talkoo urakkalaiset nuoremmille työnjatkon toivossa tehtävämme luovuttaneet olemme hukanneet tehdyn työn.
    Siinä ehkä olisi pohdittavaa monille nuorille, kuin meille ikivanhoille, jotka jaksoimme josku.

    Ei kaikki ole sentään häviämässä tai kuolemassa Värtsilästä.
    Erittäin aktiivista toimintaa löytyy edelleen vain Palotoimesta, Riistamiehistä , partiolaissta ja MLL :stä.

  18. Ilmarin komentteihin tiedksi. Elä sie välitä. Tämän lehehden sisällön imagohan muuttuu jatkuvasti. Ei se ole sitä mitä Jormanaisen Eki loi perustaessaan tään Värtsin. Värtsilän uutiset, nimen omaan jota me aina kaivattiin ne tuli todella tuoreena ihan uuni lämpöisinä joskus. Tosin Erkillä oli aikaa ja oli aina aamu varhaisesta jo liikkeellä.
    Itse olen huomennut viime vuosien ajan milloin ei sovi huumori ja milloin ei ajankohtaisuus värtsilästä. Varsinkin ajankohtaisuutisointi, jos uutinen on epämieluisaa kerrottavaa, niin sehän on ollut täysin väärin.Värtsin uutiset pitää olla kaunista ja romanttista. Hankalista asioista ei saa kertoa, kuten muut lehdet. Eikä virallisistakaan uutisasioisa johon toimituksella olisi oikeus, jos joku on kieltänyt” ei minusta saa näkyä”.
    Tässä jutussa pääasiassa kirjoitin lehden uutisoinnista, en siis kertomuksista, joita itse ainakin kommenteista seuraan mielnkiinnolla.

  19. Jos kukaan ei kirjoita, jos kukaan ei kommentoi.
    Siitäpä syntyisi puhdas, tosi puhdas Värtsi.

    Joten kirjoita, joten kommentoi!
    Siten pidetään yllä värikäs Värtsi.

    Ps. Olen minäkin ehtinyt heittämään kirveeni kaivoon jo muutaman kerran, mutta ei siinä ole mitään häpeämistä, jos niinkin painava esine pulpahtaa uudestaan pintaan.

  20. Voi, Jussi! Kirjoititpa taas asiaa!Siispä kaikki, kynät käteen! Elekeeten ottako kaikkea niin turhan vakavasti! Tästä hyvä esim. Mökkivaara-iloittelu.

  21. Miksi ei kirjoiteta…sopii pohtia tarkemminkin,
    niin kirjoitusten pyytelijät kuin kirjoittajatkin.

    Anarkotyrannia etenee itsesensuurin ohessa Värtsin kirjoituksissakin huomaamatta.

    Sananvapautta tulee rajoitetuksi ns. vahingossa vedoten yleisiin tapoihin ja perinteisiin ja vanhoihin alueen arvoihin, jolloin suunnilleen kaikki niihin liittyvä mahdollinen poikkipuolinen sana estabilismentista sekä sen virallisesta kyläpolitiikasta halutaan kriminalisoida.

    Lisäksi vapaa kansalaiskeskustelu ja siellä esitetyt ns. väärät mielipiteet ovat johtaneet siihen, että yhä useampi sananvapauden alle kuuluva asia vaiennetaan hiljaiseksi tavalla tai toisella.

    Näin se käy, parodiahorisontti paukkuu jälleen – halutaan elävyyttä ja monipuolisuutta kirjoituksiin, mutta samalla itse rajoitetaan sitä kaikin keinoin, paradoksista ajattelua.

    Ehkä olisi parasta toimia tomilaisen konservatiivin irvikuvan tavoin ja palata henkisesti historiaan Kekkoslovakian aikaan sekä itsesensuuriin ja maalailla propagandistisia kauniita kuvia ja ajatuksia taivaanrannanmaalareiden tavoin kukkahatut päässä peitelläksemme niitä vaikeammin lähestyttäviä asioita.

  22. Edellä oleva kommentti näyttää syystä tai toisesta olevan melko suoraa kopiointia Takkiraudan sivuilta. Asiaa siinä lienee, mutta rohkenen pyytää samat ajatukset selkokielelle mukaeltuna jotta me maalaisetkin ymmärrämme!

  23. Kaikesta irvailusta huolimatta minua kiinnostaa ihan oikeasti tuo Mökkivaara. Karttaa katsellessa huomaa, että suurempiakin vaaroja on vailla nimeä. Ylläolleista kommenteista selviää, että Mökkivaara on ollut tärkeä paikka. Minäkin teen matkoja muualle lähes vuosittain, mutta kotiseudullakin on monta paikkaa, joita en tunne. Ihan hävettää. En tiedä Kukkovaaran Majanotkosta mitään, vaikka olen luultavasti siellä monet kerrat samoillut.

    Voisiko joku kertoa missä päin Mökkivaaraa asumus olisi ollut. Järjestäisin sienireissuni sinne. Kun etsin sieltä Mökkivaaran kämppää niin totesin maisemat hyviksi sienimaiksi.

    Paikallistuntemuksesta vielä pikku haaste:
    Kuka löytää Kukkovaaran näkötornin paikan niin tarjoan hänelle ensi Värtsiläpäivillä lounaan. Tornin paikka on pultattu kallioon usealla pultilla. Pulttikartta löytyy aikaisemmista Värtsin jutuista.

  24. Värtsi on sananvapauden huippua mediamaailmassa. Siinä saa kirjoittaa mistä vain, ja silti toisin ajattelijoita ja kirjoittajia ei ole loukattu. Ei ole esiintynyt myöskään rasismia. Politikointikin on jäänyt yhteisistä asioista kirjoittelun verhoon. Sillekin on ollut tilaa, että on voinut ilmoittaa pitävänsä taukoa tai peräti lopettaa kirjoittelun.

    Lueskelen eräitä muitakin verkkolehtiä, jopa kommentoin sinne. Värtsi puoltaa erinomaisesti paikkaansa niiden joukossa. Eira hoitaa hommansa työnsä ohella hyvin.

    Se mitä rohkenen toivoa, on, että kirjoittaisimme asioista, herättäisimme ajatuksia, kaunistaisimme juttuja kuvilla, kaivaisimme esille vanhoja tarinoita, näkisimme visioita, vaalisimme kirjoittajien ja lukijoiden laajuutta – maailmanlaajuisuutta niinkuin Wärtsilä Oyj:n laivatkin… Ja niinhän kyllä tapahtuukin. Mutta, mutta, miten saisimme meidän harmaahapsisten rinnalle nuorempia kirjoittajia? Sellaisia taitajia kuin esimerkiksi Vuokko!

    Summa summarum: Enemmän MITÄ kuin MITEN!!!

  25. Minusta kyllä tuntuu edelleen tosi pahalta ja jopa kipeältä Kaustajärven tienviitan poistaminen. En ymmärrä mitä järkeä oli laittaa tilalle Mökkivaaran tienviitta. En myöskään ymmärrä kuinka jollakin Ely-keskuksen virkamiehellä voi olla sellainen valta. Ensin vei Venäjä suurimman osan Kaustajärvestä ja nyt sitten loput Ely-keskus. Eikä Tohmajärven kuntaa, jolle kiinteistöveroni maksan, kiinnosta tuon taivaallista syrjäkylien asiat.

  26. Anita, jaan täysin huolesi ja närkästyksesi. Asia lähti liikkeelle tyylikkäästi, kun pyysin kunnanhallitusta hoitamaan sen. Pyysin, että Kaustajärvi-nuoliviitta poistetaan ja kylän laidoille pystytetään Kaustajärvi-paikannimitaulut.

    Kunta otti yhteyttä Pohjois-Savon ely-keskukseen, joka torjui esitykseni. Kunnanhallitus esitti kuitenkin ely-keskukselle, että se kuulisi kuntaa, Värtsilän Pitäjäyhdistystä ja kyläläisiä. Samalla kunnanhallitus piti esitystäni perusteltuna ja kiirehtikin asian ratkaisemista. Pohjois-Savon ely-keskus ei kunnellut, ei käynyt täällä.

    Tässä vaiheessa aloin pitää yhteyttä suoraan ely-keskukseen, en Joensuuhun koska asiaa hoitaa Kuopio! Tulos näkyy, tien varteen ilmestyi Mökkivaara, sillä selvä. Kun en sitä hyväksynyt, iso herra Petri Keränen soitti ja ilmoitti minulle kaksi asiaa: ”Olen ottanut asian pois alaisiltani!” (sitaatti on riittävän tarkka).
    Toinen asia: Asia on ”loppuun käsitelty”. (sitaatti on tarkka).

    Laadin Tohmajärven kunnanvaltuustolle kuntalaisaloitteen Kaustajärven viitoituksen ajantasalle saattamiseksi. Lähetin sen ennen kunnanvirastoon viemistä herra Keräselle tutustumista varten ehdottaen, että paikannimitaulut laitetaan, ja jos on perusteita Mökkivaara-nuoliviitoille, niin siltä osin kärsin häviön ja otan kyläläisten ivan niskaani. Jos herra Keränen olisi vastannut minulle ja suostunut kompromissiin, olisin lupaukseni mukaan pannut aloitteeni ö-mappiin tai peräti silppuriin.

    Herra Keränen ei ole vastannut. Niinpä eilen vein kuntalaisaloitteeni Tohmajärven kunnanviraston laatikkoon. Vetosin aloitteessani kiinteistöverooni ja viihtyvyyteeni Tohmajärvellä ja myöskin avasin silmiä siihen, miten valtionhallinnon ja perustuslakiin pohjautuvan kunnallisen itsehallinnon suhde toimii/ei toimi rakenneuudistusten myllerryksessä.

    Joku saattaa väheksyä syntynyttä ja kohta kaksi vuotta kestänyttä jupakkaa Kaustajärven viitoituksista. Minusta tässä on kysymys isosta asiasta suomalaisen demokratian tulevaisuudessa.

    Olen kertonut kunnanvaltuustolle, että pallo on nyt sillä. En enää ikäni vuoksi jaksa asiaa hoitaa. Ehkä joku muu jaksaa, jos viitsii ja näkee tarpeelliseksi?

    Lopuksi tältä paikalta: Minä en ota vastuuta Mökkivaarasta. Minä vain pyysin, että kotiini löytäisi muutenkin kuin soittamalla järven eteläpuolelta neuvoa. En nimittäin asu sattumalta järven pohjoispuolella. Mutta ehkä seuraavat Ullukan asukkaat tyytyvät vähempään!

  27. Terve Erkki.
    Ja muut jotka tuon kylttihässäkän kimpussa askartelette. Sympatiseeraan efforttianne. Toivotaan että usein niin toivottomat byrokraatit joskus taipuisivat sinänsä näinkin vähäpätöisessä asiassa ihmisten ymmärtäjiksi. Käsittämätöntä joustamattomuutta kuitenkin, mikä lienee suomalaisen virkamiehen perisynti. Näin maanviljelijänä joudun noiden otusten kanssa useinkin vääntelemään, ja olen huomannut yli kymmenessä vuodessa tapahtuneen kehitystä. Eli toivoa on teilläkin, ja teidän jälkeen tulevilla vielä enemmän.
    Mika Piiroinen

  28. Tiedämme nyt byrokraadin mahdin
    luulevat määräävänsä kaikkien tahdin.
    Tarpeeksi kun laittaa valituksia perästä
    kyllä niiltä loppuu lanka kerästä.
    Oikeus viimein kyllä voittaa
    ja ilon päivä sitten koittaa.

  29. Sen verran vielä Mökkivaaran tienviitta-asiasta. Lähetin minäkin sähköpostia Petri Keräselle ko. asiasta. Hänen vastauksensa oli: ”Asiaa on käsitelty vuoden mittaan runsaasti. Päädyimme alan ohjeistuksen mukaiseen ratkaisuun”. Tuli kyllä avuton olo! Pitänee panna omalta osaltani piste tälle asialle. Parhaasi Erkki olet tehnyt, joskus vain näköjään asiat heittävät kuperkeikkaa.

  30. Ei saa Kaustajärvellä
    Viitoituksia tärvellä
    Ajateltava on järjellä

    Nyt ne vievät Mökkivaaraan
    Umpikujaan, perähaaraan

    Päätös tehtiin Elyn päässä
    Kaustankin on järvi jäässä

    Tässä tämä älynväläys
    Kuopijosta ehkä elynväläys

    Kieltäköön valtuusto kalakukon
    Tehkööt siitä tienviittaan tukon
    Tahi byrokraateille pykälälukon

    Täten soljuu epäruno
    Kuten tammikuinen kuiva puro.

  31. Itsesensuuria ja anarkotyranniaa 22.1.2014, 9:15

    Minä oon aika lailla samaa mieltä.. Joskus tuntuu, että jutut liian siivoa sipistelyä, melkein pienin piirin facebook, sisäänlämpiävät jutut, liian söpöä..

  32. Hyvä Saku ! Oikein kilttiä ja siistiä.

  33. Sisäänlämpiävää, silmiä kirveltää…

    Nettiyhteisöt ovat aivan verrattavissa
    tavallisiin kuppikuntiin reaalielämässä.
    Sehän siinä sairasta onkin.
    Henkilökohtaisesti en hyväksy kuppikuntia,
    en edes pienissä ympyröissä.

    Ne sulkevat ulos paljon rikkautta
    ja sen kautta köyhdyttävät yhteisöä itseään.
    Itse olen usein peräänkuuluttanut sitä,
    että pitäisi oikeasti lukea ja sisäistää viestit,
    eikä keskittyä siihen kuka kirjoitti mitäkin.

    Monesti unohtuu se itse asia kokonaan,
    kun tuijotetaan ja lokeroidaan
    asian esille tuojaa ja motiiveja siihen.

    Tärkeää on se, MITÄ sanotaan, ei KUKA sanoo.

    Eivät kaikki halua päästä esille tai tulla ”tutuksi”/tunnetuksi,
    mutta toisinaan haluavat sanoa mielipiteensä.
    Tuttuus ja tunnettuus hoidetaan aivan muiden ”kanavien” kautta;
    oikeassa elämässä.

    Missä suvaitsevaisuus on.. uskoisin,
    että sen olemassaolo on jokaisen elämänkokemuksista kiinni
    ja taitaa vähän vaihdella jokaisella yksilöllä
    aiheesta jo omista intresseistä riippuen.

    Missä siis suvaitsevaisuus ja eri näkökulmien tiedostaminen?
    Kaikkien ei tarvitse olla ”jees” tyyppejä yhteisöllisessä kommunikaatiossaan,
    silti eriävätkin/ välillä jopa huvittavatkin näkemykset, ovat elämää itseään.
    Ei suinkaan henkilökohtaista rienaamista.
    Se, mikä toisen mielestä on henkilökohtaista rienaamista,
    voikin toisen mielestä olla pelkkä hauska tarina.

    Eikä ongelmakaan ehkä vielä tuosta synny,
    vaan lähinnä kait siitä,
    että on niin vaikeaa pelkästään todeta että toisella on eriävä mielipide.

    Sisäänlämpiävät pirtit (piirit) taitavat muualla olla jo historiaa,
    kannattaisiko tirkistellä siitä nokeentuneesta räppänästä ulos
    jos näkyisi vaikka sitä ulkomaailmaa……omien nurkkien lisäksi.

    Älkää nyt vaan kukaan tämän takia lopettako kirjoittamista,
    olette varmasti ihania, oikeita ihmisiä,
    oikeassa elämässä.
    Netissä on niin helppo päteä erilaisilla tavoilla,
    tämä on nyt vain yksi esimerkki ja osoitus siitä.

  34. Siinäpä oli asiat hyvin sanottu. KIITOS!

    kannattaisiko tirkistellä siitä nokeentuneesta räppänästä ulos
    jos näkyisi vaikka sitä ulkomaailmaa……omien nurkkien lisäksi.

    Niin, eihön se tietenkään AINA ole ollut mahdollista, mytta nykyään vaikka VIRTUAALISESTI. Sanotaanhan, että matkailu avartaa, mutta
    kyllä avartaa lukeminenkin ja vaikka telkkarin katselu.

    Älkääkä tosiaan lopettako kirjoittamista, ja aikaisemminki olen todennut, että eihän niitä paikallisUUTISIA niin helppo ole tuottaa jos mitään kummempaa ei tapahdu kylällä, niin silloinhan pitää keksiä muuta. Ei voi vaatia, että kaikki asiat jokaista kiinnostaa, kummasti vaan tätä Värtsin sivua pitää klikkailla. Ihminenhän perusluonteeltaan kuitenkin tirkistelijä (?), vaikka naamakkain väitämme, että minua eivät kiinnosta kenenkään asiat, omissakin on tekemistä.

  35. Mielipiteiden esittäminen johonkin itselle tärkeään asiaan on mielenkiintoista ja jopa suositeltavaa.Näin syntyy kommunikaatiota.Ei meidän ihmisten ole hyvä pelkästään yksin olla.Laumaeläimiä tässä ollaan.

    Omien ajatusten esittäminen on kuitenkin aivan eri asia kuin toisten näkemysten mollaaminen,vähättely tai pilkkaaminen.

  36. Jore, kiitos sullekkin, tuo viimeinen lause oikein ja laittaa minuakin ruotuun.
    Hyvää päivän jatkoa!

    Hyvä

  37. Tässä on edellä joitakin kommentteja, joita luin useampaan
    kertaan. En minä ainakaan lopeta kirjoittamista noiden
    kommenttien vuoksi. Mielestäni kaikki ukkomustalaiset ovat
    tervetulleita kirjoittamaan Värtsin sivuille. Se olisi jopa
    suotavaa.

    Mielestäni Värtsi on erinomainen nettiyhteisö, jossa katto
    on korkealla ja seinät leveällä. En ole havainnut täällä
    mitään kuppikuntaisuutta. Itse kommentoin toisten tekstejä,
    jos minulla on niihin jotain sanomista, en siksi, kuka ne
    on kirjoittanut.

    Näin harrastajakirjoittajana sanon, että itsesensuuria on
    hyvä olla mieluummin kuin sen puutetta. Täällä netin
    keskustelupalstoilla voi halutessaan jokainen lukea räävitöntä
    kommentointia ihan riittävästi. Itse en sitä harrasta.

    Aurinkoista pakkaspäivää kaikille toivottelen!

  38. Suomessa ei ole pian kun ydinvoimaloita ja kaivoksia,nämä on ulko-
    maisten yritysten omistuksessa.Taas meni Raahen rautatehdas Ruotsin
    omitukseen ja suunnittelut on jo Värtsilän konepajan kohtalo.
    Helsingissä neovotellaan Guggemheimin rakentamisesta maksaako
    kustanukset kaupunki vai valtio.
    Aikanaan kun olin Kymin korvessa nikkaroimassa pölliä,olin kuorimassa
    yhtä niistä kun pomo tuli olin juuri kiertämässä oksan tynkää,siitähän
    tuli sanomista.
    Kuule poika tämä ei ole mikään taideteollinen laitos,täällä ei
    kouluteta ”RYYNÄSIÄ”täällä tehdään sileetä ja siistiä!!

  39. Itella vähentää postinjakajia. Perusteluna on mm. se, että kirjeiden määrä vähenee. Entä miten käy postilaatikoiden määrän? 82770 Kaustajärvi? Häviävätkö laatikot, vai viedäänkö posti Mökkivaaraan?

    Itellan omistajat ovat osakkeenomistajia. Pieneneekö osinkotulo vai säilyykö se samana, vaikka palvelut heikkenevät? Onko riski vain mökkiläisen laatikon omistajalla?

    Entä mitä lisää maksetaan johtajalle, joka saneeraa osakkeenomistajien hyväksi?

    Yksi hyöty saattaa tästä olla. Ei tarvitse kantaa kotiin turhia mainoslehtisiä. Paitsi,jos – niinkuin on todennäköistä – posti kustannustehokkaasti kannetaan laatikkoon vain joka toinen päivä.

    Nämä ovat vain tavallisen tallaajan mietteitä.

  40. Ehdotan kompromissina heille, jotka ovat lopettaneet kirjoittelun Värtsiin pätevästä syystänsä, että ottakaa käyttöön ihan uusi, puhdas nimimerkki, joka voipi puhua suunsa puhtaaksi sen entisenkin puolesta.

    Vaikka tervetuloa vain kaikki kuppinsa nurin tökänneet entisin niminkin, ei sitä pahalla katsota, tervetulleeksi vain toivotetaan, muutenhan täällä ilman teitä voivotetaan.

  41. Hemppa, en malta olla kommentoimatta kirjoitustasi. Vaikka en itse olekaan ollut paljon, saati sitten kauan, mukana Pitäjäyhdistyksen toiminnassa en voi olla kanssasi samaa mieltä. Hehän järjestävät monia mukavia juttuja tässä kylässä, vaikka osanotto ei aina olekaan ollu naapurikylien luokkaa, mikä aina vaikeuttaa seuraavien tapahtumien järjestämistä.

    Eikö kyläyhdistys muodostu juuri meistä kyläläisistä? Eikö meillä kaikilla ole yhtäläinen vastuu siitä, että täällä tapahtuu ja että kylää kehitetään?

    Meillä, tässä kylätalon naapurissa, pyritään pienissä puitteissa mutta kasvavassa määrin järjestämään ja kehittämään, ja kyläyhdistys on ollut monessa asiassa mukana tukemassa ja neuvomassa. (Erityiskiitos Matille!) Keräsin eilen kokoon pienen listan tietämistäni kevättalven tulevista tapahtumista Värtsilässä, ja niitä tuli kokoon mielestäni oikein mukava määrä tämän kokoluokan kylään: http://www.hotellijoki.com/p/tapahtumat.html

    Eiköhän vaan osoiteta jatkossa entistäkin enemmän tukea kyläyhdistykselle – käydään kirpparilla ja kaikissa sen järjestämissä tapahtumissa – ja esitetään ideoita kylän kehittämisestä ja niiden realistisesta toteuttamisesta omaa talkoovoimaa tarjoten ja läheisiä mukaan haastaen!

  42. Minä tykkään, että Elinalla on oikea asenne tähän kyläyhdistysasiaan.

    Mitä on kirjoittamisen vaikeus ja kepeys. Kilpailemmeko siitä kuka saa eniten kehuja lukijoiltaan. Kuka osaa ottaa parhaan valokuvan, jos näin teemme nousee se kirjoittamisen rima niin ylös, ettei tohdi riviäkään vääntää varsinaista juttua. Korkeintaan hieman kommentoida valmista tarinaa.
    Jos osaisin niin kirjoittaisin Mökkivaaran näkökulmasta nurkkapatrioottisen tarinan taistelusta tuulimyllyjä vastaan nimelää ”Ja se Mökkivaaran sota oli kauhia”.

  43. Bravoo, Elina ja Kalevi!!! – Kalevi, eikös ole myös laulu, jossa hoilataan: ”Kuopijoo, Kuopijoo…”

    Ja Elina, kokemukseni eräästä aikaisemmasta asuinpaikastani on, että ns. ulkopuolelta tulleilla on ideoita, joita kannattaa lähteä toteuttamaan. Olet – niinkuin olen julkisestikin jo sanonut – toivon kynttilä Värtsilän laaksossa, Jänisjoen rannalla.

  44. Eikö tuo ex Kontiorannan varuskunta-alue olisi passeli Guggenheim alueeksi? Saattaisi olla edullisemmat neliöhinnat kuin Hesassa

  45. Oikein, Alpo; jos tämä Guggenheim-alue museoineen kaikkineen yleensäkään täytyy perustaa, niin sen oikea paikka on nimenomaan Itä-Suomi, Pohjois-Karjala ja Kontioranta!
    Kuntahan teki ehkä kaikesta huolimatta yllättävänkin peliliikkeen varuskuntakaupassa (liekö ottanut Tohmajärven kenttäsekoilusta oppia?). Mielestäni mainittu kauppa on toiseksi paras vaihtoehto, paras olisi tietysti ollut alkuperäisen käytön jatkuminen.

    Karjalaisen tekstiviestipalstalla oli päivänä muutamana ajatus, joka äkkiseltään miellytti: Käytetään Guggenheimiin varattu (tai varattava) raha mieluummin uuden lastensairaalan hyväksi!

    Mitä tuohon Guggenheimiin tulee, niin en ymmärrä oikeasti siitä yhtään mitään. Titanic – elokuvassa oli joku huoriukko, jonka nimi oli herra Guggenheim; jos nimi on enne niin ei hyvältä näytä!

  46. Guggenheim? Sehän on yhtä monimiljonäärien lapsusajattelu potaskaa. Jolla yrittävät luoda omaa egoaan, jotta muuten samattomina voisivat saada itsensä maailman kartalle.

  47. Elä Hemppa tukehu pullaan.. Jos joillain Guggeilla on joutavia miljoonia niin miksi ne ei voisi tuhlata niitä vaikka tänne.

  48. Eikös Niirala olis Guggenheimin sijoitus paikkana hyvä?
    Nurmiselta vapautuu tilat ”eikun” puinen torni katolle ja
    sinne huojuvat tikkaat a`vot.
    Kirkasvalokuulokkeen keksinyt yrityskin sai tukea ja myöhemmin
    Huu-haa palkinnon.
    Tämä yritys veljesten keksimä Syntimittari sai tukea,veritippa
    sormenpäästä ja siitä nähdään oletko tehnyt syntiä.
    Tukihakemukset vain ELY-keskukseen ja sillä siisti.
    Saadaan WÄRTSILÄN-NIIRALAN rajanylitys paikkakin maailman kartalle.

  49. Viikonloppuna taitaa olla se pihabongaus tapahtuma..
    Minä olen näitä bonkannut joka päivä. Yllätyksekseni olen pannut merkille, että talitinttejä on hyvin vähän verrattuna muihin lintuihin. Eniten täällä on 1) keltasirkkuja, 2) viherpeippoja. Muutamia pikkuvarpusia, homötinttejä ja talitinttejä. Tietysti närhiä ja oravia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *