Jumala puhuttelee kalamiestä

Jumala puhuttelee kalamiestä/Raamatuntulkintaa! Matti Sihvosen rukouskirja

Matti Sihvonen: Kalamiehen rukouskirja, Kirjapaja 2013

Kuopion emerituspiispa Matti Sihvonen on koonnut kirjaansa Raamatussa kerrottuja kalastusaiheisia lukuja. Niinpä esitellyiksi tulevat kertomukset opetuslasten kalastuspuuhista, joihin Jeesuskin puuttui siunaavalla kädellä. Mukana on myös kertomus viidestä leivästä ja kahdesta kalasta, myrskystä, jonka Jeesus tyynnytti, kalastajien, Pietarin ja Andreaksen liittymisestä Jeesuksen seuraajiin, jne…

Kertomuksiin on lisätty raamatuntulkintaa ja rukouksia. Kirja sinällään on sopiva lahjakirjaksi ja tietysti hiljentymisen hetkiin, kun esim. kalamies joutuu toteamaan, että veden viljan saanti on korkeammassa kädessä ja kaloja ei voi pakottaa pyydyksiin, vaan saalista on pyydettävä ylhäältä tai ainakin hiljaisesti tyydyttävä siihen, että toinen päivä tuo mukanaan yllätyksen ja saaliin ja toinen, vaikka näyttäisi ilmojen puolesta suotuisalta, jättää kalastajan nuolemaan näppejään.

Niinhän se lienee elämässäkin. Turha ihmisen on rukoilla menestystä ja maallista onnea. Se tulee, jos on tullakseen, pyytämättä. Tietysti Raamattu antaa meille lupauksia, jos elämme pyyteettömästi, toisia auttaen. Raamatussa on semmoinenkin teksti, jossa pyydetään syntejä anteeksi ” niin kuin mekin annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet”. Isän ja äidin kunnioittaminen tuo taas menestystä ja pitkää ikää.

Kyllä piispan puheissa on kultajyviä pitkin matkaa ja hän opettaa niin kalamiehen kuin tavallisen pulliaisen rukoilemaan siunausta elämäänsä:

” Sinä Herramme yllätät minut. Syyttämisen sijasta sinä annat anteeksi ja peität syntini. Sinä upotat kaikki pahat tekoni kuin järven suurimpaan syvänteeseen. En osaa kylliksi ihmetellä rakkauttasi, mutta ota vastaan heikko kiitokseni. Usein soudan kuin sumussa. Silloinkin sinä pidät pienen veneeni oikeassa suunnassa.”

Share

4 comments for “Jumala puhuttelee kalamiestä

  1. Jouko, esittelet ilmeisen hienon kirjan, joka on varmasti myös tarpeellinen. Kiitos! Lisätty heti lukemattomien kirjojen joukkoon.
    Kirjaesittelysi ovat ennenkin olleet eräs Värtsin tason nostajista. Toivottavasti palvelet meitä edelleenkin.

    Ilman kirjoja ”usein soudan kuin sumussa”.

  2. Poistaakohan tämä kirja lahjana kalamiehelle sitä kalamiehen perisyntiä, nimittäin ahneutta. Kalamies ei tyydy siihen mitä hän tarvitsee vaan haluaa kehukaloja. Joku kalamies on kiteyttänyt tämän leikkimieliseen kalamiehen rukoukseen, jossa on totta toinenpuoli.

    ”Anna hyvä jumala joskus niin iso kala, ettei kalastamasta tultua tarvisisi aina valehdella.”

  3. Suurimmat kalat ovat yleensä ne karkuun päässeet. Miten käynee ihmisten kalastajien apajalla? ( Mark 1:17 )

  4. Työkaverillani on ”kalamaja” Tenolla, missä hän kesät vaimonsa kanssa kalasteleepi. Hänen iltarkouksensa on: ” Anna Herra kerrankin niin suuri kala, että ei tarvitse aina valehdella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *