Kuntaliitoskysely

Osallistu alla olevasta linkistä Jyväskylän yliopiston toteuttamaan Kuntarakenneuudistus ja maaseudun toimijarakenteen muutos -tutkimukseen. Kyselyn tekeminen vie vain vähän aikaa, mutta tuottaa tutkijoille arvokasta tietoa koskien pienten paikkakuntien kuntaliitoksia.

Kyselyssä on tilaa myös kertoa syvällisemminkin kuntaliitokseen liittyvistä kokemuksista ja tuntemuksista.

Kysely on suunnattu Värtsilän kyläläisille. Kyselyyn voi osallistua 30.11.2013 saakka.

Avaa kysely tästä!

Kaisu Kumpulainen
Yhteiskuntatieteiden tohtori

Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto

Yhteydenotot sähköpostitse kaisu.kumpulainen@jyu.fi

Share

14 comments for “Kuntaliitoskysely

 1. Olisipa kiva lukea aikanaan Värtsin palstoilta kirjoitus tällaisen tutkimuksen tuloksista. Saattaisi kiinnostaa monia muitakin. Vielä pari vuotta sitten törmäsin usein siihen, että asia kuului ns. kiellettyihin puheenaiheisiin paikkakunnalla. Ei siitä mielellään julkisesti haluttu keskustella, vaikka kulissien takana puheltiinkin. Taisi kuntaliitos jakaa Värtsilän suurin piirtein kahtia. Molemmilla osapuolilla oli pätevät perustelut.

  Hyvä se on, että näitä asioita tutkitaan, kuntaliitokset tulevat koskettamaan näitä alueita tulevaisuudessakin. Kannustan vastaamaan kyselyyn. Yleensäkin avoin yhteiskunnallinen keskustelu olisi hyväksi. Ihmettelen, miksei Värtsilän erinomaisesta tulevaisuuskeskustelusta 12.9. ole ollut mitään mainintaa Värtsissä, ainoastaan pitäjäyhistyksen nettisivuilla. Järjestäjänä on Värtsin ”kustantaja” pitäjäyhdistys.

 2. Olen jo vastannut kuntaliitoskyselyyn, koska pidän sitä tarpeellisena. – Keskusteluillan 12.9.13 alustukseni on melkein valmis. Kiinnostaneeko sitten ketään?

  Ierikka

 3. Toivottavasti kiinnostaa ainakin Värtsiä. Ihmiset, jotka jaksavat puhua kotiseutunsa puolesta, ovat kullanarvoisia.

 4. Kysely koskettelee jo tapahtunutta kuntaliitosta ja sen seurauksia.

  Meneillään olevat kuntaliitospuuhat eivät sisällä juurikaan sitä tärkeää seikkaa, millä veromuodolla kuntien velvoitteet aiotaan hoitaa. Tällöin pitäisi panna vaakakuppiin kuntien vähentyneet valtionosuudet ynnä tasaverolla saadut tulot – ja toiseen vaakakuppiin valtion progressiiviset verotulot ynnä menot jotka eivät tässä tilanteessa ole välttämättömiä.

  Kysymys kuuluu: Kenen etuja tässä ajetaan ja kenen selkänahasta revitään? – Vaasan Thatser vain hymyilee autuaasti! Mutta Kokkolan tytöllä on jo sormi suussa.

  Anteeksi, meni politiikan saralle! Menköön! Jos joku ei sitä nyt kestä, niin onpa sokea epäpoliitikko!

  Ierikka

 5. Minun elämänkumppani otti muutama kuukausi sitten
  julkisesti kantaa joissakin kuntaliitosasioissa. Hän
  sai siitä palkaksi nettipalstoilla tappouhkauksen ja
  muuta herjaa. Hirveää se oli.

  En ota kantaa puolesta enkä vastaan, mutta sen sanon,
  että Suomen kuntien palkkalistoilla olevalla virkamiesmäärällä
  pyörisi 12 miljoonaisen kansan asiat.

 6. Muistuupa mieleen tuosta Ierikan kommentista Saarikosken runosta pätkä,”minä saarnata saan muut vaietkoon,tai muuten se päätyvi fiaskoon”

 7. Kuntaliitos on aina joillekin ihmisille hankala asia jota vastustetaan vielä liittoksen jälkeenkin.

  Toisaalta on ihmisiä, jotka haluavat kuvannollisesti sanoen, seisoa suossa kaulaansa myöten ja sankko päässä. Silloin eivät pahan maailman näkymät häiritse.

 8. Eräs yksityiskohta Värtsilän paluusta Tohmajärveen:

  Kunnanvaltuusto oli hylännyt liitossuunnitelman. Kokouksen jälkeen muutamat valtuutetut pyysivät minua tekemään jotain. En ollut silloin enkä sitä ennenkään Värtsilän kunnanvaltuustossa. Mutta lupasin nukkua yön yli. Seuraavana päivänä esitin suunnitelman toimenpiteiksi.

  Koottiin lain edellyttämä nimilista asian tutkimiseksi ministeriön toimesta. Kun sellainen sitten valmistui, kunnanvaltuusto teki myönteisen päätöksen. Kokouksessa moitiskeltiin, että oli saatu aikaan uusi valmistelu. Olisi kuulemma muutenkin osattu päättää kuntaliitoksesta.

  Jälestäpäin minua kyllä vähän haukuttiin, kun yks ja toinen palvelu katosi Värtsilästä. Mutta ei niitä olisi kyllä säilynyt silloinkaan, jos kunta olisi rimpuillut itsenäisenä.

  Kirjasto on mielenkiintoisessa käytössä. Samoin terveystalo, molemmatkin. Osuuspankissa asuu ilmeisen tyytyväinen pariskunta. Ainoa joka minua suunnattomasti sapettaa, on urheilutalolle osoittava tienviitta. Miksei siihen laitettaisi myös talon entisistä käytöistä kertovat viitat: maamieseurantalo ja väliaikainen kirkko?

  Vaikeaa on tieviitoitusten ajan tasalla pitäminen niin Patsolan mäellä kuin Kaustajärvelläkin. – Tosin kunnanhallitus on uudelleen patistellut ELY-keskusta Kaustajärven viitoituksen ajastamisesta. Saa sitten nähdä, onko kunnan asiantuntemuksella merkitystä, varsinkin kun kyseessä on mitättömän pieni kunta.

  Ierikka

 9. Olen ollut kuntaliitoksen kannalla, kun Vlä ja Tohmajärvi liitettiin. Mutta olisin toivonut, että Niiralasta Joensuuhun asti
  olisi tehty yksi kunta. Aah – mitenkäs sitten olisi kehittyneet
  Niiralan kansainvälinen paikka ja tiet Venäjälle päin?
  Toivon, että vielä niin käy!
  Pusan Mirja

 10. Viime keskiviikon Uutisalasimessa kirjoitin Sanan ääressä -palstalle aiheesta Raha ja messu. Nyt juuri kuulin radiosta Johanna Korhosen ohjelmassa Valkoista valoa Talousmessun. Kummallinen yhteensattuma!

  Johanna Korhonen on journalistinen nero! Hän yhdisti samaan tuotokseen klassista musiikkia ja nykymeiningin kirpeää satiiria. Lopputulos meni mieleni perukoihin, ja teki minut sekä iloiseksi että surulliseksi. Musiikki loi historiallista taustaa, ja puhuttu ja laulettu teksti tälle taustalle nykyisyyden.

  Johanna Korhosen ohjelma tulee radiosta uusintana lauantaina klo 22.05. Suosittelen sen kuuntelemista!

  Ierikka

 11. Ierikan kommentissa mainittu Johanna Korhosen ohjelma Valkoista valoa on kuunneltavissa myös Areenassa http://areena.yle.fi/radio/1980608

  Valkoista valoa kuuluu suosikkiohjelmiini. Tämä talousmessu mainitaan myös ihmisuhrimessun nimellä.

  Areenassa on vielä kuunneltavissa myös pari edellistä jaksoa Valkoista valoa – Yäk! Likaa ja Muusista sushiin.

 12. Valkoista valoa on myös minun suosikkiohjelmani. Sekä aiheidensa että loistavan toteutuksensa vuoksi.

  Ierikka

 13. Värtsilän kirkon kohtalosta on keskusteltu kiitettävästi. Vähintään yhtä tärkeää olisi varmaan ollut keskustella myös silloin, kun kuntaliitoksen jälkeen alettiin ajaa Värtsilän palveluja kuta kuinkin alas.

  Asiaa näytetään hyssyteltävän yhäkin, eikähän keskustelu enää sen suhteen auta. Toivottavasti tohmajärveläiset eivät pysyttele hiljaa, kun kuntaliitos on taas kohta ajankohtainen.

 14. Toisin kuin seurakunnissa, ovat kuntien tilinpäätöstiedot
  täällä netissä kaikkien luettavissa. Siitä kiitos.

  Kuntaliitosneuvotteluissa on väläytetty sellaistakin
  vaihtoehtoa, että kaikki Pohjois- Karjalan kunnat liitettäisiin
  samalla kerralla yhteen. Ei tuossa tänään julkaistussa
  liitosehdotuksessa puhuta kuitenkaan kuin näistä jo esillä
  olleista kunnista.

  Kuntaliitosneuvotteluissa on liitettävän kunnan oltava
  neuvotteluissa valppaana turvaamaan etunsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *