Luontoiltaa kerrakseen

Erkki Lahti turisee
Purotammukan perässä ja paljon muuta

Erkki Lahti: Hullut metsot, Myllylahti 2013

hullutmetsotEräkirjailija ja soveltavan eläintieteen dosentti Erkki Lahti ( s. 1946) on ”kovettu” erämies, niinkuin Kekkosestakin aikanaan sanottiin. Hänen juttujaan lukiessa menee ilta kuin konsanaan luontoiltaa kuunnellessa. Väliin eräjuttujen tekijänä tunnettu mies pistää eränovelleja ja -tarinoita. Kirjasta jää mieleen esim. miehen taivallus kairassa tammukoitten perässä. Kumma kyllä tuikit tuovat vain jänkäkoiria, eli haukia uistimeen. Kun lähdetään purolle on siellä hiljaista, mutta se viimeinen potero purossa ennen järveä on niinsanottu ”tosipaikka” ja päästään varsinaisen taistelun makuun, kun jarru pahalainen vielä jumittaa niin, ettei kala saa tuumaakaan löysiä, vaikka pyristelee kuin vimmattu.

Tarinasta muistui itselleni mieleen Enontekiön reissu, kun vaimon kanssa saimme tunturipuron suistolta sen ”todellisen” saaliin. Kymmenen ensimmäistä heittoa ja yhdeksän pyristelevää kaunotarta rannalle. Kesällä 2013 kävimme Enontekiössä verestämässä muistoja ja lapin mies sanoi: – Jo vain on tammukan pyynthi kielletty kokonaan. Vähissä ovat. Mutha ei se kielto meilhe Lapin eläjille mithän merkkaa.

tammukat

Taimenpuron saaliista Enontekiössä. Kuva: Jouko Varonen

Lahti puuttuu metsäkanalintujen kantojen vaihteluun ja heikkenemiseen, risteytymiin ja värimuunnoksiin, riistan siirtoistutuksien mielekkyyteen, muikun kannanvaihteluun, roskakalaongelmaan, rapuruttoon, karhun talviunen salaisuuteen, hillerikannan hiipumiseen, jne…

Kirja on yhdistelmä erälastuja ja asiantuntevia tietoiskuja. Vuosien varrella Lahti on kirjoitellut alan lehtiin ja kirjoihin juttuja, joita on hyödynnetty tässäkin kirjassa. Hulluista metsoistakin on mukana juttu ja Lahti tietää mm. hullun metson testosteronin ja urospuolisen sukuhormonin olevan viisisataakertainen normaaliin verrattuna.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *