Lakkareissun luontokuvia

Muutama gramma soiden keltaisen oranssia kultaa.

Muutama gramma soiden keltaisen oranssia kultaa.

Eri tiedotusvälineissä on kerrottu lakkojen kypsyneen jo keruukuntoon ja kehotettu lähtemään suolle hyötyliikuntaa harrastamaan. Niinpä perjantaiaamuna starttasimme lakkareissulle jo aamuvarhaisella; aamusta ei olisi vielä liian kuuma eikä paarmoja pörisisi ympärillä. Meille marjasaalis ei sinänsä ollut tärkein retkemme tavoite, vaan pikemminkin iloinen yllätys, jonka koimme soilla muutaman tunnin käveltyämme. Kävimme kolmella eri suolla; kaikki kulkemamme suot olivat pieniä, metsälammen tai kosteikon ympärille ja isomman metsän väliin jäänyttä kitukasvuista männikköä. Kamera oli tietysti mukanani ja pikkusankoon kerättyjen lakkojen lisäksi monta kesäisen kaunista lampikuvaa tallentui muistikortille. Niitä voi sitten syksyisen pimeinä tai talvisten paukkupakkasten aikana katsella tietokoneelta ja ihmetellä taas kerran, kuinka onnekkaita olemmekaan, kun meillä on neljä niin erilaista vuodenaikaa. Kuvien katselun jälkeen voi vahvistaa kesäistä aistitunnelmaa nauttimalla keltaisia lakkoja, joko pakasteena tai hillottuna.

 

Salolampi-aamulla-kello-kahdeksan.

Salolampi aamulla kello kahdeksan.

Lammen matala lahukka

Lammen matala lahukka.

Pieni saari.

Pieni saari.

Auringon heijastus

Auringon heijastus

 

Kaikkea näkemääni en kuitenkaan ehtinyt ikuistaa muistikortille. Lakkoja oli siellä täällä myös suopursu- ja kanervakasvustoissa. Siellä pitkien varpujen keskellä kulkiessani alkoi kuulua merkillistä sihinää. Pysähdyin kuuntelemaan ja katselemaan. Oikein arvasin sihinän aiheuttajan; kyy ilmoitti vajaan metrin päässä paikallaolostaan ja varoitti tulemasta lähemmäksi. Poistuimme, kuin yhteisestä sopimuksesta, kumpikin tahoillemme; kyy syvemmälle varpujen sekaan turvaan tallovaa ihmisotusta ja minä takavasemmalle. Seuraavalla suolla varvikossa liikkuessa tuli kuitenkin mieleen, että kenties näkemäni kyyn serkku tai muu sukulainen voi olla jossakin tällä suolla. Ei näkynyt serkkuja eikä muitakaan kyyn sukulaisia. Niinpä ottamissani kuvissa täytyy tyytyä kesäisiin maisemakuviin.

 Lumpeet-lammen-peilityynellä-pinnalla.


Lumpeet lammen peilityynellä pinnalla.

Vuokko Väänänen       Kuvat kirjoittajan

Share

6 comments for “Lakkareissun luontokuvia

 1. Lapin lakat maksoivat 17 euroa/kg Joensuun torilla
  maanantaina.

  Eräs tuttavani kävi Värtsilän ja Ilomantsin välisillä
  soilla lakassa lapsineen eilen. Saivat sankollisen
  muutamaan tuntiin kerätyksi, vaikka eivät ennakkoon
  tienneet mitään erityistä lakkasuota. Suo kuin suo.

 2. Näinhän se asia on.. Kyllä lakkoja ja muita luonnon antimia saa rahalla, mutta ne luonnon tarjoamat elämykset täytyy kokea itse. Hyvä kun joku tuo pienet maistiaiset vaikkapa näin kuvakertomuksen muodossa. Kiitokset Vuokolle.
  Pitäisiköhän minunkin tuoda jotkut suoterveiset Värtsin väelle?

 3. Olen aina ihaillut suomaisemia – niitten värejä. Kiitti Vuokko hyvistä kuvista ja myöskin teille, jotka vielä lähettelette Värtsiin. Tästä meiltä kun lähtee Ilomantsiin päin on monia kauniita paikkoja (Suot taitaa vain olla kuivia, mutta eipä taida haitata) ainakaan minua, kun en siellä käy – katselen vain auton ikkunasta,kun Sepon kanssa ajelemme. Hyvä on kun siihen on joskus mahdollisuus.
  Joko sitä ootellaan syksyä.
  MirjaSisko

 4. Taas kerran pitää todeta – KYLLÄ MAALLA ON MUKAVAA.
  Oma tyttöni pääsi myös muuttamaan kaupungista maalle Kuopion ja Joensuun välille.
  MirjaSisko

 5. No ennen syksyä virittäydymme Värtsilä-päiviin.
  Toivottavasti ei ole hyvin sateista viikonloppuna.
  Tarkka ohjelma näkyy olevan pitäjälehdessä ja pitäjäyhdistyksen sivulla. Ohjelman mukaan suunnistamme kukin oman mieltymyksensä
  mukaan.
  Terv. MirjaSisko

 6. Hyviä Värtsilä-päiviä kaikille – otetaan osaa. MirjaSisko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *