Minne ovat pääskyset kadonneet?

Pääskysestä ei päivääkään: näinhän sitä lorutellaan, mutta tänä kesänä ei kesän olisi pitänyt tullakaan, sillä haarapääskysistä ei ole näkynyt pyrstön vilaustakaan. Taitavat ”frakkipukuiset” lentoexpertit ovat kadonneet kokonaan, tuttu sirkutus kauniina kesäpäivänä tyystin vaimentunut. Ötökkää olisi kyllä kupuun saalistettavaksi ja poikasille pesään tuotavaksi.

Pääskyset emo syöttää poikasia

Lentoharjoittelussa tulee nälkä. Emo tuo välipalaa. Nämä pääskyset harjoittelivat lentämään vuonna 2007

Kunhan ei nyt vain joku epäonni kohtaisi, kun pääskyset ovat näin kokonaan meidät hylänneet. Vanhastaan on arveltu, että sitä rakennusta ei ainakaan tuli tuhoa, jonka räystään alle pääskynen pesänsä kyhäsi ja poikastuotannon aloitti. Muistan kuinka mummolassa vintin nurkkauksen raosta saattoi seurata pääskysen pesän tapahtumia aitiopaikalta eikä haarapääskynen ollut moksiskaan ylimääräisistä silmäpareista.  Sama pesä oli käytössä monena vuotena.

Pääskyset pari langalla

Ensimmäisen lento-oppitunnin aiheena
oli langalla istuminen ja tasapainon löytäminen

Eräänä kesänä ulkosaunan ovi jäi hieman liian pitkäksi aikaa avonaiseksi ja niin pääskynen laati pesänsä piisin savupellin päälle, kun sekin oli jäänyt kiinni työntämättä. Tässä saunassa kiukaaseen lisättiin puut varsinaisen löylyhuoneen ulkopuolelta. Saunan lämmittäminen ja kylpeminen ei haitannut pääskystä ja monet kerrat pääskynen istui savupellin varrella ja poikaset pesässä seuraamassa ihmisten omituisia kylpemistouhuja. Haarapääskyistä näytti olevan paljon mukavampaa pyörähtää hiekassa ja sitten pörhistellä höyheniään.

Mutta kysymys kuului: missä ovat haarapääskyset? Jos joku tietää vastauksen, niin olisin siitä kiitollinen. 

18 comments for “Minne ovat pääskyset kadonneet?

 1. Samat havainnot on tehty täälläkin päin. Juhannuksena pyörähti pihapiirissä tämän kesän ensimmäiset pääskyt. Tarkastivat puuliiterin, mutta eivät kelpuuttaneet pesäpaikaksi. Lieneekö nämä seudut olleet heidän mielestään vielä liian kuumaa etelää ja ovat jatkaneet matkaa kylmään Pohjolaan.

 2. Kesäpaikassani Mathildedalissa on paljon pääskyjä kuten joka kesä.
  Kylä on rakenettu pääosin 1800-luvulla joten vanhojen rakennusten räystäitä pääskyjen pesäpaikoiksi riittää.Meidän torppa on rakenettu 1852.Kun isompaa remppaa tehtiin kymmenen vuotta sitten
  piti yhden nurkan räystäyslaudat jättää uusimatta ettei pääskyjen sisäänkäynti olisi mennyt umpeen.

  Oli hyvä päätös.Nyt kun seurailen pääskyjen lentomuodostelmia pihalla tuntuu kuin ne tunnistaisivat kaverinsa.Lentävät niin läheltä että tuntee ilmanvirran niiden pyyhkäistessä ohi ankarasti sirittäen.

 3. Näin eräällä mökillä yhden haarapääskyn?
  MirjaSisko

 4. Tässä minun asuinpaikkani pihapiirissä lenteli ennen
  juhannusta useita pääskysiä, mutta nyt ei näy yhtäkään.
  Tässä ovat aikaisempina kesinä lokit tuhonneet pääskysten
  pesiä seiniltä, sen ne muistavat ja kertovat muillekin
  lajitovereilleen.

  Sinitiainen teki pesän puusta pudonneeseen pönttöön.

 5. Kaustajärvellä Halkolahdessa ja Hiekkaniemessä on pääskysiä kuten aikaisempinakin kesinä. Mökin räystäänaluset on tutkittu, löysikö sopivia pesäpaikkoja. Tälläkin hetkellä pääskyset lentelevät mökin ympärillä vinhaa vauhtia. Kiva on katsella niiden kilpalentoa.

 6. Hupsista, tuli pieni kirjoitusvirhe, tuo kymmensormijärjestelmä ei aina toimi moitteettomasti, siis …Mökin räystäänaluset on tutkittu, löytyisikö sopivia pesäpaikkoja. Näin sen pitää olla.

 7. Pena sano pääskysille tulevat tänne meillekin päin. Ennen juhannusta
  ne kävi pari kertaa täällä viuhahtamassa.

 8. Jotain ongelmia oli meidänkin pääskyillä. Tekivät komean pesän räystään alle, sen korkeimmalle kohdalle. Sitten hylkäsivät sen.Uusi pesä on valmistunut aivan portaiden viereen. Ei ole kiivetty katsomaan, löytyisikö hylätystä pesästä syytä poismuutolle. Toinen pari pesii saunan räystään alla. Saavat savut taatusti silmilleen. Naapurin mökillä yksi pesä.
  Epäilen käpytikkojen olleen tuhotöissä. Ainakin pönttöjen aukkoja takovat ahkerasti.

 9. Pääskysten kaipailijoille!
  Uskoisitteko, jos kerron, että, pääskysistä on tullut kaupunkilaisia. Asumme kaupungissa kerrostalon toka kerroksessa alkupäässä ja pääskyset ovat olleet ilonamme keväästä lähtien.
  Joka aamu ne käyvät kovia taitolentokisoja kadun pinnassa ja yläpuolellakin. Ovatkohan maailman kirjat sekaisin kysyy Hilkka?

 10. Hilkka, jospa ne ovat peruspääskysiä, jotka siellä matkivat Lokki Jonathania?

  Arvelee Ierikka, lintunen diminutiivissä

 11. Jo muutama talvi on ihmetelty, mihin katosi valkeat jänikset?
  Omenapuita käy tutkimassa vain rusakot.
  17 km päässä on vanha pihapiiri, siellä olen nähnyt pääskysiä.
  Onko nyt niiden vuoro kadota?

 12. Tänään taas vilahti pääskyspari.

 13. Mukavaa oli katsella pääskyjen lentoa.

 14. ET kai, Ensio, pilaile puhuessasi valkeista jäniksistä? Kyllä ne heittävät talviturkkinsa kesäksi.

 15. Ai, anteeksi! Jäi sana ”talvi” huomiotta.

 16. Karjatalous ja pääskyset kuuluvat yhteen. Haarapääskysille ei löydy nykyisin sopivia pesimispaikkoja, se tuo rakentamisen tapa on muuttunut ulkovarastoissa ja karjasuojissa. Haarapääskynen tykkäsi tehdä pesänsä kurkihirren päälle ja sen puutteessa etsimään toisia paikkoja. Räystäspääskynen ja tasakattorakentaminen eivät sovi yhteen, pääskynen katoaa. Pesän tuholaisista harakka lienee tuhoisin varsinkin haarapäskysten suhteen.

 17. Irene en pilaillut. Oman havaintoni lisäksi muistin asiasta kirjoituksen, että lumettomat syksyt eivät anna suojaa jo valkean
  värin saaneelle jänikselle!

 18. Pääskyset tulivat,laulu soi ja siivet suhisee..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *