29 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 24

 1. Susirajan Erämessut Joensuun Areenalla tällä viikolla 14-16.6.2013.
  Lähdetään joukolla messuille, samalla tuetaan paikallisisia yrittäjiä.

 2. Kiva lukea nykyisiä tapahtuma mainoksia, niissä jää paljon asioita arvailujen varaan. Puuttuu tarkemmat ajat ja joiltain jopa paikka tai osoite.
  Siis muistakaa ERÄMESSUT Auki olo ajat joita ei tahdo mistään löytyä ovat:
  Perjantai ja lauantai 10.00-18.00 ja sunnuntaina 10.00-17.00

 3. Ukkonen jyristelee paraillaan, mutta lämpimissä merkeissä on kesä alkanut. Sitä varsinaista Suomen suvee, vettä ja alta viidentoista asteen, ei ole vielä pahasti näkynyt. Jaa, miksi mie tänne Värtsiin kirjottelen? No, olen paljasjalkainen värtsiläläinen ja kovasti tykkään ( jag är Hurri, so tycker jag) Värtsilän asioista.
  Niin, se koulun lukuvuosi päättyi 1.6.2013. Jotenkin vain tieni koululle on johtanut jo puolenkymmentä kertaa sen jälkeenkin. On muka tärkeitä asioita koululla hoidettavana. Ja niinhän se taitaa ollakin. Ei koulu kevääseen pääty, se vain pitää vähän taukoa ennen uutta alkua.
  Miusta oli hauskaa, kun sunnuntaina 2.6. koululla käydessäni oli joukko poikia koulun pihalla. Vuorokausi oli mennyt todistuksien jaosta. Porukassa oli jopa eräs yläkouluun menevä nuorimieskin. ”Joko tuli ikävä?” huikkasin pojille. ”Jo!” tuli vastaus naurun säestyksellä. Tiesin, että pojat vastasivat vitsillä vitsiin, mutta totuutta toinen puoli varmasti vastauksessa oli. Tuli hyvä mieli.
  Keväällä oli koululla pahoja tietoliikenne ongelmia. Raavin päätäni monta kertaa niiden takia ja taisipa se stressikin nostaa päätään. Siinä kiireessä unohdin kutsua emeritusopettajat koululle kevätjuhlaan. Kivivuoren Päiviä hätyyttelinkin juhla-aamuna ennen seitsemää, mutta Pusan Sepon numero oli kännykästäni kadonnut puhelinhuoltoon, enkä siinä kiireessä sitä mistään löytänyt. Nyt kuitenkin haluan antaa pysyväiskutsun: kaikki Värtsilän (eli Uudenkylän, Patsolan ja mitä niitä nyt onkaan)koulun eläkeläisopet ovat aina ilman eri pyyntöä tervetulleita Värtsilän koulun juhliin! Koulu on julkinen laitos, joten tervetuloa koululle muutkin kyläläiset!
  Hyvää kesää kaikille Värtsilässä asuville! Pidetään koulusta kiinni!

 4. Kiitos, Kimmo!- Pidetään todella kiinni omasta koulusta, oikein kynsin hampain. On se sen verran hyvä opinahjo.

 5. Olekee rauhassa! Mänen kohta nukkumaan. Mutta sitä ennen vielä: Mie niin mielen pahotin, kun on Karjalainen ”unohtanut” viime torstaisen juhlan. Joensuun Törmällä pietyn Eläkeliiton Pohjois-Karjalan piirin 40-vuotisjuhlasta ei joo kirjotettu halastua sanookaan. Mie en ymmärrä tätä. Kyllä tässä on kysymys selevästä ikäsyrjinnästä ja vielä pahemmasta.

  En mie kyllä jaksa näin iltamyöhään selitellä, minkä tähen tämmönen ”unohus” on tapahtunu/tehty. Parempi olla hilijoo. Muuten Karjalaisesta voipi kajahtoo.

  Sen mie vain sanon, että tää on yhtä suur hölömyyven osotus kun Arhimäen kiireet olla pois Savonlinnan opperan 100-vuotisjuhulista.

  Vuan ei se Etelä-Saimaakaan raportoinu Lemin virsipäivästä, vaikka siinä tapahtukin kirkon täyven kansan keskellä sellasta, mitä ei olis voinu etukäteen uskoo tapahtuvan. Tämän kesän yks huippujuttu vaijettiin mediassa hiljaseks. Ei se kylläkään miun mielessä oo vielä vaijennu.

  No niin, männään nyt nukkumaan ja toivotaan, että joka uamu ois armo uus.

  Ierikka

 6. Eilen illalla lähti ensimmäinen kuorma Värtsilästä kohti Susirajan Erämessuja joista on muodostumassa pari-kolme kertaa vanhaa Kolin messua suurempi tapahtuma.

  Nyt aamulla otamme Areena-hallin ja laajat ulkoalueet vastaan ja aloitamme messualueen rakentamisen viikonlopun koitoksia varten.

  Värtsiläisiä on sankoin joukoin mukana eri erämessutehtävissä! Tuttuja kasvoja ja iloisia värtsiläisiä tapaatte heti kaikilla kolmella messualueen porteilla!

  Onhan Värtsiläisten Seura ry. omalla osastollaan esittäytymässä messuilla!

  http://www.susirajaneramessut.fi

 7. Tänään on sopivan kosteeta oli hyvä piirakan paisto ilima,ei tarvinnut
  olla kipunavartiossa,eikä ollut pelekoo että syttyis paloa.
  Jaloissa pyörijä tietenkin teki suurimman työn,mie olin lähinnä siinä
  paisto- ja maistohommissa,sain välillä huomautuksen että kaho sinne
  uuniin että piiroot ei pala.
  Kyllä ne kiitettävän hyviä oli.

 8. Viimeisimmät sateet ovat olleet tarpeen. Tuli mieleeni Vironperän Jussin sanonta ” mikä ennen juhannusta sataa, sataa suoraan laariin”. Niin maataloudessa kuin siinä poliittisessa tilanteessa jossa Vironperän isäntä tuo asian lausui.

  Ei se Värtsilänmusta perunakaan kasva kuivassa maassa vaan sadetta sopivasti tarvitsee. Sitten vähän arkisempaa muutama päivä sateen jälkeen on ryhdyttävä taas kasvimaalla kitkemisen puuhaan.

 9. Eijoo vielä perunan varsija näkynä. Mutta kyllä niitä kohta ilimestyy, ja sitten aikanaan kukatkii. Tullooko valokisia vaiko ei. Se tässä jännittää. Suurin osa muasta on Kainuun mustoo. Niistä tuloo siniviolettisia kukkija. Yhen kepin ympärillä on muutama mukula Blue Congoa. Millanen kukka sitten ilimestyy Pyhämualla (Naantalissa) tai niistä mukoista, jotka posti toi Elimäeltä (Kouvolasta)? Nylanderin Eskolta varmaankin suap
  jo syksyllä Kainuun mustoo!?

  On tää potaattipapin elämä jännee!

  Mutta jotta utelijaan elämä jatkus, keitän Lemiltä mukaan annettuja uutisperunoita, Timoa. Tai sitten kun eukko tuloo kotiin, annen ne hänele tuliaisiks.

  Ierikka

 10. Kimmolle kiitos kutsusta koulun juhliin! Laitapa juhlien kellon- ajat vaikka tähän lehteen!
  Potaatti on noussut jo taimelle (ei tosin kaikki). Saatiin risukasakin poltettua ja päästään kaskinauriin kylvöön.

 11. Blue Congo lykkää vartta taimet on jo yli 10senttisiä,en tiedä tuleeko
  mukuloita.

 12. Kävin justiinsa postilaatikolla, autolla kun sataa vettä. Ratijo ol auki ja siitä alko kuulua tarinoo Veikko Vennamosta, jonka syntymästä on tänään kulunu 100 vuotta. Karjalainen Fennanderin Veikko, sittemmin Vennamo, sai hyvän, asiantuntevan, kiihkottoman ja uskottavan analyysin poliittisesta toiminnastaan. Ben Zyskowiz ja lähetyksen jatko-osassa Risto Uimonen antovat kansalle merkittävee tietoo. Uimonen myös Timo Soinista.

  Kyllä se on hieno asia, jotta meillä on ”virallinen” medija, johon voi jopa luottoo.

  Erityisesti nautin siitä, miten selevitettiin Pientalonpoikien/SMP/Perussuomalaisten juurisuhetta Maalaisliittoon/Keskustapuolueeseen/Suomen Keskustaan. Tulpa esille Kalle Kustaa Pykäläkin, tuo ärhäkkä karjalainen maalaisliittolainen kansanedustaja. Hän on nimittäin se todellinen vennamolaisten ja soinilaisten ”isä”. Olishan tietysti voinu mainita Eino Poutiaisenkin mopomatkat.

  Tämä kirjotus eijoo politiikan tekoo, vaan Suomen kansan elämänmenon tarkasteluu yhestä näkövinkkelistä, erityisesti siltä ajalta, jota on joskus Kekkoslandiaksi nimitetty.

  Nyt panen pisteen tähän ja avoon Karjalaisen tutkiikseni, mitä tänään on jätetty sanomatta. Samalla muistan kunnijoituksella 75 vuotta sitten kuollutta ukkiani Ierikkoo, joka oli kuuleman mukaan kirjotellut aikanaan lehtiin mielipiteitään.

  Ierikka

 13. TV-uutisissa kerrottiin justiisa Pohjos-Korean ruokapulasta. Perunastahan sitä piti siinäkin juttua tehä. Helluntaikirkon hanketyöntekijä Markku Toimela on käyny siellä 22 kertoo ja kerto asiantuntevasti, mistä on kysymys.

  Nyt ovat suaneet ensimmäiset tämän kevään perunat, ja näläkä voi helopottoo.

  On se kumma juttu, että Suomessakin joskus 1700-luvun puolivälissä olivat papit neuvomassa perunan kasvatuksen tärkeyttä kansan ravihtemiseks.
  Yks pappi kirjotti asiasta ihan kirjankin, minkä kuningas Kustaa Kolomas kehotti julukasemaan.

  Yhä enemmän alakaa tuntuu siltä, että palautan tuomiokapituliin rovastin tittelin ja otan käyttöön potaattipapin. On sillä niin iso perinne! Katotaan nyt, kun on ensin nukuttu yön yli.

  Ierikka

 14. Luonnonmukaista tuhohyönteisten torjuntaa kasvimaalla voi suorittaa suosimalla ampiaisia ja muita loispistiäisiä. Ampiaiset ovat helpoin kohde sillä ne tarvitsevat vain paikan johon pesänsä rakentaa. Linnunpöntön tapainen alta avoin pönttö riittää ja se sijoitetaan tietenkin kasvimaan reunalle. Ampiaiset syövät aikuisena kukkien mettä ja myös pölyttävät, mutta pesäpoikaset ne ruokkivat hynteisravinnolla. Muilla hyönteisillä ja niiden toukilla.

  Erkki kertoi perunan viljelytiedon levittämisestä kansan keskuuteen, jotta saarnatuoliakin siihen tarvittiin. Sen viljelyn yleistymistä auttoi myöskin tuo raadollisempi havainto perunasta. Perunasta sai hyvin käypää mäskiä paloviinan keittoon. Tämä syntisempi havainto levitti perunanviljelyä tehokkaammin kuin saarnatuoli. Nälkä myös opetti perunaa viljelemään. 1860 luvun katovuodet opettivat sen, jotta perunasta saadaan satoa silloinkin kun muu vilja epäonnistuu. Mutta ansiokkaasti Erkki pitää Värtsilanmustaa perunaa esillä, pitäjäyhdistys saisi ruveta suunnittelemaan kunniakirjaa hänelle myönnettäväksi.

 15. Ensimmäinen ötökkäpönttö on nyt tehty ja laitettu asukkeja odottamaan. Tuo Kalevin kehuma ampiaispönttö pitänee tehdä seuraavaksi.

 16. Tämän päivän Karjalaisessa oli kuvat ja kirjoitukset että Kolin
  kylpylässä on kosteat altaat.Kyllähän niiden hiukan kosteat tätyy
  ollakkin,kuka nyt kuivassa altaassa käy pulikoimaan.

 17. Pentille ja muillekin potaatin ystäville seuraavaa lisätietoa:

  Maatiaisperuna Congo (NGB3312) tunnetaan Ruotsissa nimellä Blå Congo ja Savrtpotatis, Norjassa Sort fra Aasven ja Svartpotet, Tanskassa Blå kartoffel ja Suomessa Läpimusta ja Blue Congo.

  Sain tätä perunaa Anja Muraselta Saarivaarasta. Juhani Huuskonen Inkoosta kertoi viljelleensä sitä, kun oli vuosia sitten ostanut yhden mukulan 100 markan hintaan. Lajikkeen puhistaminen oli aloitettu, kun sitä oli löydetty Ruotsista Rovaniemen korkeudelta.

  On mielenkiintoista syksyllä maiskutella, miltä Congo maistuu. Varsia ei ole vielä näkynyt. Eivätköhän nämä saadut sateet herättäne myöhään istutetutkin Congot!

  Mutta herkutellaan nyt ensin kaikessa rauhassa lemiläisellä uutispotaatilla, Timolla.

  Ierikka

 18. Itse istutin ranskalaisia perunoita. Eivät itäneet.

  Mukuloita olen kuitenkin saanut haikaran avulla.

 19. Menestystä Sakarille pirttiviljelyksen vaativalla saralla!

  Ierikka

 20. Hauska se vasta onkin hauskaa, sanoi pastori hauskasti hauskasta vai olikohan se Kaustasta.

 21. Joo, Kaustasta Venäjän Värtsilään ja hauskasta matkasta takaisin puolitoista tuntia ja tankki täynnä.

  Bensa-aseman kassalla katsoi minua hauskasti nätti tyttö, kun sanoin: ”Dasvidania, krazavitsa!”

  Ierikka

 22. Ettemme olisi tänään ihan mykkiä, naputtelen asiasta, jonka vuoksi ”minä niin mieleni pahoitin”:

  Jälleen yksi esimerkki Pohjois-Karjalan tyhjentämisestä: Juuan ja Pyhäselän vankilat aiotaan lakkauttaa. Jotta savolaisetkin saisivat tuntea olevansa syrjäseudun ihmisiä, pannaan pönkä myös Sukevan portille.

  Kuitenkin asiantuntijat pitävät vankien vuoksi vaarallisena vankilakoon kasvattamista. Siitä kuitenkin on kysymys, sillä eihän vankien määrä ole pienenemässä. Eikä pienene siksikään, jos rangaistukset kestetään suurissa laumoissa.

  Vähän pienempikin mielipahan aihe minulla on, ja siinäkin on kysymys syrjäseudun unohtamisesta. Kaustajärven entinen rajavartiosto jatkaa vuosien pituista hiljaiseloa. Senaatin ja UPM:n välillä olisi voitu tehdä selvitys, millä keinoin kiinteistö olisi voitu tehdä houkuttelevaksi uuskäyttöön. Onhan sijainti aivan upea. Verotulotkin olisivat Tohmajärven kunnalle tarpeen.

  Mutta kun konttorit ja vallansalit ovat Helsingissä, niin mitäpä tästä pienestä kyläparasta jossain itärajalla!

  Ja kehitys jatkaa samaan suuntaan!? Senkin vuoksi ”minä niin mieleni pahoitin”.

  Ierikka

 23. Tänään ajattelijoita tarvitaan. Arvelemaan omallajärjellä tuleviapäiviä ja kansakunnan vaiheita eteenpäin johdattaen. Maailmanmerkit ovat vähän mullinmallin monella on pallo hukassa.
  Kansakunnat haluavat aina kasvattaa talouttansa.
  Teesit ovat tuttuja jokaisesta uutislähetyksestä, myös meillä suomessa löytyy näitä artikuloiden sanottuja alkusanoja: ”Leikataan, irtisanotaan, vähennettään, yt-neuvottelut on käynnistetty, tuotantosiirretään, pörssikurssi on laskussa. Suomessa on koulutettu nuoriso nykyhaasteisiin vastaamaan.

 24. Klo 23, virailijoita Värtsissä 223, kommentteja 2, tämä 3. ????? Onko mykkäkoulu alkanut, kun muut koulut ovat kesälomalla????

  Kävin muuten taas tankkaamassa, kun on kaksi auto, minun ja vaimon. Ruuhkaa oli. Mutta ei työkään luistanut, niinkuin edellisenä iltana.

  Ierikka

 25. Terveiset täältä erämessuilta Joensuusta!

  Värtsiläisten Seura on ollut edukseen omalla messuosastollaan ja Värtsilän joukkio hienosti eri työtehtävissä!

  Koko päivän jatkuneesta sateesta huolimatta, messujen avauspäivänä tapahtumassa vieraili kunnioitettavat n. 3000 vierasta.

 26. Älä sinä Erkki yhtään ihmettele.. SE on näitä normaaleja kevätkiireitä, jotka alkavat heti kun lumet sulaa. Niitä jatkuu melkein lumen tuloon saakka. Sitten se helpottaa hetkeksi.

 27. Älän hätäile Erkki kyllä se siitä kirkastuu,Pekka Poutakin lupas jos
  tuulee silloin ei ole tyyntä ja jos sataa niin ei ole Pouta.
  Ihmattelen kun eivät EU ole vielä laatineet direktiiviä tästä aurigon
  paisteesta.Sitä saa yhtä paljon nämä huonompi osaset,kun myös ne
  paksuposaset.
  Kevennys:
  Ennen kun oli kauppiaita jotka harjoittivat pienimuotoista kaupankäyntiä kotonaan,kauppiaan veli tuli myös ostoksille
  ja sai mukaansa kahvia ja muita ostoksia.
  Veli meni kotiinsa ja emäntä otti kahvimyllyn jauhoi annoksen
  laittoi pannuun ja kiehautti kahvit.
  Sitten he kävivät nauttimaan piristäväksi luulemaansa juomaa,
  mutta se olikn pettymys,se olikin löröä.
  Veli meni valittamaan kahvin huonosta laadusta.
  Kauppias sanoi:Johan minä veljel sanoin ne on fvein fvikuuttamia
  ne pavut.
  Kauppias oli kiehauttanut nämä pavut ja nauttinut keitinliemen
  omaksi virkistykseksi.

 28. Jos Pohjois-Karjalasta löytyy museoviraston edustaja, joka on kiinnostunut lähimenneisyydestä sodan jälkeen. Minä voisin viedän hänet paikkaan missä on historiaa ja ajanhavinaa.
  Tämä paikka mistä kerron on minun kodin hevosella uatralla kyntämäni perunamaa siinä pihapiirissäkun olin pieni kyntäjä.
  Hevosuatran auraavien kynsienalle laitoi koivulankku, näin siirtotaipaleet tiellä hevosella kuljin. Kävin kyntämässä perunat sotaveteraanien leskille. Miehet olivat joko jääneet rintamalle tai kuolleet siviilissä sodan jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *