Vanhan Värtsilän torit

 

Tellervo kirjoitti 4.9.2012 olleensa toripäivillä vanhassa Värtsilässä ja arveli torin sijainneen samalla paikalla, jossa se Suomen aikaankin oli ollut. Korjaan nyt tämän arvelun. Suomen aikaan toripaikkoja oli kaksi, ensimmäinen oli ns. alatori lähellä tehdasta, jossa ”kotsukin” sijaitsi, toinen kylällä osuuskaupan ja kansakoulun välisellä Sistosen pellosta lohkaistulla alueella. (kunnan valt. päätös 8.5.1923 26.§.) Tällä paikalla kauppatori oli sodan päättymiseen saakka. .

Värtsilän keskustan torialuetta ja kioski v. 1939. Kuva Aarre Partanen.

Värtsilän keskustan torialuetta ja kioski v. 1939. Kuva Aarre Partanen.

Toripäivä oli aina perjantasin. Hevospuomi oli torin perällä. Torin vasemmalla puolella, mäellä oli Värtsilän keskuskansakoulu. Siinä oli tilat ähes 10:tä opettajaa varten. ”Kaustan pojat” nojailevat kansakoulun ja torin väliseen raja-aitaan. Aidan päässä kadun varressa oli puhelinkoppi ja kioski, josta sai Valven leipomon munkkeja ja kesällä jäätelöäkin. Toria vastapäätää tien toisella puolella oli Osl Yhteishyvän päämyymälä ja Parviaisen kivinavetta. Hieman alempana Keskikoulu. Valokuvan avulla voi paremmin hahmottaa keskustan rakennukset.

Toivo Kuivalainen Värtsilän torin nurkalla v. 1939. Takana kansakoulu.

2 comments for “Vanhan Värtsilän torit

  1. Niin se vain on että luulo – eikä
    kuulokaan – ole aina tiedon väärti.

    Aarre Partaselle kiitokset jutussani
    ”Toripäivillä” olleen erheen korjaamisesta,
    puhumalla ne asiat selviävät!

  2. Onko kenelläkään enemmän tietoa tästä Toivo Kuivalaisesta? Mistä kuva on tähän juttuun tullut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *