Ruskealan kirkko paloi

18032013_1

Kuva tuhoutuneesta kirkosta. Kuva: Lea Koukku.

Ruskealan kirkko on tuhoutunut tulipalossa Venäjän Karjalassa 18.3.2013.

Värtsissä 17.10.2012 julkaistussa jutussa Ruskealan ruskaa on useita kuvia Ruskealan kirkosta ennen tulipaloa.

mm. Yle.fi sivulla lisätietoja sekä lisäkuvia palaneesta kirkosta.

*****************************************************************

14.4.2013 lisätyt kuvat Ruskealan kirkolta. Kuvat ja kuvatekstit: Erkki Närhi.

Sisäänkäynti rappusten päältä ruokalan ja kirkkosalin suuntaan.

Sisäänkäynti rappusten päältä ruokalan ja kirkkosalin suuntaan.

Hyväkuntoisena säilynyt takkahuone alakerrassa.

Hyväkuntoisena säilynyt takkahuone alakerrassa.

Ahkerat ja sitkeät paikalliset kunnostamassa alakertaa maalaamalla palonjälkiä pois.Keinosen kädenjälki näkyy siinä että ihmiset on saatu uskomaan kirkkonsatulevaisuuteen, eli usko ei palanut kirkon mukana, tätä on ilo tukea.

Ahkerat ja sitkeät paikalliset kunnostamassa alakertaa maalaamalla palonjälkiä pois.Keinosen kädenjälki näkyy siinä että ihmiset on saatu uskomaan kirkkonsa tulevaisuuteen, eli usko ei palanut kirkon mukana, tätä on ilo tukea.

 

Share

37 comments for “Ruskealan kirkko paloi

 1. Onpa lohduton näky!

  Palo on saanut alkunsa sakastin ja kirkkosalin lämmittämiseen käytetystä sähkölämmittimestä, kerrotaan Karjalaisen päivitetyssä uutisessa.

 2. Kalevi Keinäselle voimia kantaa tämäkin isku! Miten toivonkaan hänen näkevän vielä jälleenrakennetun kirkkonsa.Nuoremmat voimat apuun!

 3. Kuka uskaltaa ottaa vastuuta? Yksin vieraassa maassa jossa vielä liikkuu mafia? Miksi Inkerin kirkko ei ole taustalla mukana? Onko liian pieni seurakunta ja pahoittelee tapahtunutta. Siihen pitäs saada isompi taustayhtymä että siinä tapahtus jotakin. Voimia Keinosen pariskunnalle että kestäisivät tämänkin suuren menetyksen ja minkä työmäärän he ovat tehneet tämän eteen.

 4. Pentti K.

  On aivan selvää, että seurakunnan toiminta jatkuu. Aluksi toimitaan sokkelikerroksessa. Siellähän ilmeisesti ei ole niin pahoja vaurioita. Siellä on majoitustiloja ja entinen kirkkosali. Olen aina suosinut majoitusta Keinosten rakennuttamassa kirkossa. Niin myös muut majoittuneet ovat olleet tyytyväisiä. Toivon, että nuoret ihmiset heräävät auttamaan Ruskealan kirkon jälleenrakentamisessa. Vielä Karjalan väki kokoontuu jumalanpalvelus- ja seuramenoihin Ruskealan mäen ylväässä temppelissä. Auttakaamme Ruskealan asukkaita tämän hankkeen toteuttamisessa. Kalevi ja Siiri, Jumalan siunausta teille henkilökohtaisesti ja kirkon rakentajille.

 5. On aivan selvää, että seurakunnan toiminta jatkuu. Aluksi toimitaan sokkelikerroksessa. Siellähän ilmeisesti ei ole niin pahoja vaurioita. Siellä on majoitustiloja ja entinen kirkkosali. Olen aina suosinut majoitusta Keinosten rakennuttamassa kirkossa. Niin myös muut majoittuneet ovat olleet tyytyväisiä. Toivon, että nuoret ihmiset heräävät auttamaan Ruskealan kirkon jälleenrakentamisessa. Vielä Karjalan väki kokoontuu jumalanpalvelus- ja seuramenoihin Ruskealan mäen ylväässä temppelissä. Auttakaamme Ruskealan asukkaita tämän hankkeen toteuttamisessa. Kalevi ja Siiri, Jumalan siunausta teille henkilökohtaisesti ja kirkon rakentajille.

 6. Miten palovakuutukset kattavat suomalaisten omistamia
  kiinteistöjä, jotka sijatsevat Venäjällä, kuten tämä
  kirkko? Saako niihin edes vakuutuksia, jotka kattaisivat
  kustannuksia uuden kirkon rakennustyössä? Tietääkö joku
  tästä?

 7. Karjalaisen uutisen mukaan kirkkorakennuksella ei ollut vakuutuksia. Kirkon omistaa Inkerin kirkon Ruskealan luterilainen seurakunta.

 8. Kuvaa Ruskealasta katsoessa palautui mieleen meidän Kiteeläisten oma kirkkopalojen historia. Aina ne kirkot on uudelleen rakennettu ja varmaan tuokin rakennetaan johonkin tasoon uudestaan.
  Meidän on hyvä muistaa sekin, jotta Venäjällä monista asioista ajatellaan eri tavalla kuin meillä. Siellä Ortodoksikirkko on se tärkeä kirkko ja Luterilaiset kirkot ovat tulleet sotien kylkiäisinä valloitettujen alueiden kirkkona. Lisäksi raja-alueille rakentamisessa ja maaomaisuuden omistamisessa vaikuttavat vielä entisen Neuvostoliiton ajatusmallit ja lainsäädäntö.

  Inkerin kirkolla ei liene rahaa osoittaa näin pienen seurakunnan kirkonrakentamisen tarpeisiin ja toinen asia on mainitsemani ajatusmallien erilaisuus. Mutta aika näyttää mitä siellä Ruskealassa tulee tapahtumaan.

 9. Anja Muranen 19.03.2013

  Onneksi ehdimme käydä Herran kukkarossa viikko sitten ja yöpyä
  mansikka nimisessä huoneessa ja ihastella miten paljon oli saatu aikaan viime käyntimme jälkeen.Huoneissa oli kotoinen tunnelma
  ja henkikökunta iloitsi jälleen näkemisestämme.Istuimme kirkon
  penkillä ja muistelimme edellisiä vuosia kirkon rakennus historiassa.Lähellä asuvina on meillä ollut mahdollisuus seurata
  kirkon rakennus vaiheita alusta alkaen.Tieto Ruskealan kirkon palosta järkytti niin paljon että sydän meinasi pakahtua.Miten
  jaksavat Kalevi ja Iiris,miten kirkon työntekijät?Voimia ja jaksamista.Olette sydämmissämme ja ajatuksissamme.

  Anja,Alpo,Kaisa ja Matti

 10. Mitä muuten kuuluu Keinosen pariskunnalle. Miten hyö ovat selvinneet tästä tuhosta. Tietääkö kukkaan?

 11. Sokkelikerros ei ole kärsinyt niin pahoja vaurioita kuin 2. ja 3. kerros! Pihlaja ja Paju huoneiden välissä olevaan WC-tilaan palo on levinnyt yläkerroksista hormia pitkin. Kaminahuone on säilynyt ehjänä, vähän noettunut. Paljon työtä on edessä. Pesu, sähköjohdot, keittiökalusteet, kirjallisuus on hankittava ja vähitellen kirkkorakennusta kunnostetaan toiminnan aloittamiseksi!

 12. Tuli on hyvärenki mutta huono isäntä.

 13. Mitä kuuluu Ruskealan kirkolle? Joko on jotakin tapahtunut? Raivataanko ja siivotaanko paikkoja ja mitä tulevaisuudessa tapahtuu? Tietääkö kukkaan?

 14. Raivaustyöt Ruskealan kirkolla oli jo menossa. Kuulin, että keräystäkin puuhataan Suomen puolella, kirkon kunnostamiseksi.
  Kirkon pihalla oli keräysastia johon voi myös avustuksen laittaa.
  Suuri urakka on edessä kunnostamisessa.

 15. Toimiiko siellä vielä kahvi-tai muu tarjoilu? Kävin kyllä pihassa ja kirkkotilassa mutta en vielä alakerrassa. Olin niin aikasessa liikkeellä ja matkalla Sortavalaan.

 16. Kävin toisena pääsiäispyhänä Ruskealan kirkolla, kyllä kahvit keittivät. Näyttivät alakerran huoneita ja kertoivat korjaussuunnitelmista. Ei puutu kuin rahaa, että saisivat tarvikkeita ja kalustoa hankittua.

 17. Jos minä tätä rahan puutetta enemmän kommentoin niin joku lukijoista loukkaantuu sanoistani. Vertaus: monella ihmisellä on sellainen käsi, ettei sitä rahalla täytä, eikä siinä kädessä raha pysy. Ei kai tämä ole liian rumasti sanottu.

 18. Tietääkö joku avustustilin numeron?

  Etelä-Suomen sanomien jutussa vuodelta 2008 maininta yhdestä tilinumerosta. Onkohan vielä voimassa ja sama?

  Tässä linkki em. juttuun http://www.ess.fi/?article=188533

 19. Uutta tietoa! Olin yhteydessä Kari Mäkisaloon, Ruskealan ystävistä. Hän kertoi ettei uuden avustustilin numeroa voi julkaista (netissä tai painetussakaan lehdessä) Suomen tiukahkon rahankeräyslain johdosta.

  Tilinumeron saa Karilta puhelimitse 044-280 1664.

  Tässä vaiheessa varoja tarvitaan tuhoutuneiden perusvälineiden hankkimiseen, mm. keittiöön, astiat, pesukoneet yms.

  Tilinumero saatavilla myös Ruskelan kirkolta, jota voi jakaa eteenpäin, suusta suuhun/lapulta lapulle periaatteella. Tilinumeron voi kysyä myös Värtsin toimitukselta sähköpostilla, verkkovartsi@gmail.com

 20. Ruskealan Ystävät ei ole (vielä) rekisteröity yhdistys, jonka johdosta ns. virallista rahankeräyslupaa ei voi hakea tai saada Suomen poliisiviranomaisilta.

 21. Ihmettelen, jos vielä riittää tukijoita. Aika paljon tukea meni savuna ilmaan todennäköisen huolimattomuuden takia.

 22. Ennen annan roponi Ruskealan kirkon kunnostukseen kun näille Kreikkalaisille pankeille, minne tämä ”valimo” työntää suomalaisten rahat !
  Ruskealan kirkolla oli mukava käydä kahvilla ja ruokailemassa, palvelu oli ystävällistä . Toivottavasti saavat kesäksi ainakin osan alakerrasta korjattua,että pystyvät kulkijoita palvelemaan.

 23. Tilinro tiedusteluja ei ole tullut Värtsiin yhtään? Jos joku lukijoista käy paikanpäällä, kameran kera.. parit kuvat ja rivi tekstiä kyytipojaksi.. niin avot meillähän on juttu! Itse en ehdi Ruskealaan saakka lähtemään jutun tekoon. Olisi kiva kuulla/lukea mikä siellä tilanne? Periksi eivät anna, näin ymmärsin. Toiminta jatkuu!

 24. Näin kuulemma on, siellä on porukat raivaamassa ja kävijöille oli kahvit keitetty. Alakerran takkatuvassa lienee pidetty hartauksia ja (savunhajuista) majoitustakin järjestetty.
  Kovasti olivat pyydelleet lahjoituksia, liinavaatteita ja astioita yms…

 25. Eira V:lle tiedoksi että tilinumero on muuttunut en voi kuitenkaan näillä sivuilla ilmoittaa sitä, saat niitä Ruskealan kirkolta.

 26. Merkillinen tapaus! En käy itse Venäjällä, joten mm. Ruskeala niin kuin sen kirkkokin on ollut tuttu vain kuulopuheista ja tiedotusvälineiden kautta. Lehtiuutisista välittyi käsitys, jonka mukaan suorastaan silminnäkijöiden läsnäollessa sähkölämmittimestä syttyy palo, joka tuhoaa mainitun rakennuksen vajaassa tunnissa! Monenlaisia kysymyksiä on mielessä herännyt; avustettiinko syttymistä / palamista mahdollisesti jonkun ulkopuolisen (?) toimesta, eikö lähellä ollut vettä ja jauhesammutinta tai sammutuspeitettä, saapuiko paikallinen palokunta paikalle niin nopeasti kuin olisi voinut ym.,ym?

  Venäjällä on loistava kirkkohistoria. Kuitenkin siitä huolimatta tai ehkä juuri sen vuoksi siellä käsittääkseni asuu bolshevistisen neuvostovallan perintönä varsin runsaasti uskonnon ja etenkin kristillisyyden vihaajia. Sielunvihollisella eli Saatanalla kyllä riittää kätyreitä torpedoimaan Jumalan valtakunnan työtä, valitettavasti muuallakin kuin Venäjällä.

  Ruskealan kirkkopaloa ehkä viranomaisten toimesta tutkitaan, mahdollisesti yhtä tehokkailla metodeilla kuin vuosien takaisia toimittajien murhia eli kaikkea ehkä ei halutakaan saada selville. Tapaus voi jäädä ikuiseksi mysteeriksi kuten reilun kymmenen vuoden takainen tohmajärveläismiesten yhtäaikainen hukkuminen (?) kesäiseen Laatokkaan!

 27. Käydessämme 02.04.13 katsomassa Ruskealan kirkon tuhoja, josta muutama kuva ilmestyy lähiaikoina näille sivuille, oli liikuttavaa nähdä kuinka tärkeä kirkko on paikallisille. Kiersimme ulkopuolet ja vähän alakerrassakin tullessamme yhteen savunhajuiseen alakerran huoneeseen oli siellä miehiä ruokatunnilla syömässä eväitään. Tällöin koimme sitä Venäläistä vieraanvaraisuutta joka pyyhkii mielestä kaikki pahat ajatukset siitä kansasta. MIEHET NIMITTÄIN TARJOSIVAT MEILLE KEITETTYJÄ PERUNOITA JA SIPULIROUHETTA, sekä antoivat istuimia jotta oli syöntirauhaa. perunat olivat kuorineen syötäviä ja juuri keitettyjä. Tulipa pieni pysähdys ajatuksissa, eli eivät he kokeneet mitään häpeää tarjoilustaan jolloin toimenpiteen arvo nousee pintaan ajatuksissani se merkitsi heille paljon. Samalla heidän halulleen korjata kirkko jälleen toimivaksi on pakko antaa suuri arvo. He ovat tosissaan ja tarvitsevat taloudellista tukea siihen löytyy tilinumero kirkon takkahuoneesta ja Värtsin toimituksesta, olisi hyvä saada isompiakin tukijoita.
  Myötäajattelia Erkki Närhi

 28. Tässä tuli mieleeni, että kannattaisiko kirkon jälleenrakennukseen pyytää apua Karjalan tasavallan päämieheltä,
  suomensukuiselta Hudilaiselta? Entäpä se hotellien ja myymälöiden
  omistaja Sasha? Käyttävähän samat ihmiset myös hänen yrityksien
  palveluja? Eihän kysyvä tieltä eksy. Sashaa ovat aikanaan suomalaiset auttaneet uransa alkuun.

 29. Erkki Närhen lähettämät kuvat lisätty juttuun.

 30. Kävin tutustumassa Ruskealan kirkkoon 6.5.13. Lohduton oli näky äitini kotipitäjän kirkon pihassa, mutta kahvilatoiminta pyörii täydellä teholla. Palvelu oli tosi avuliasta. Haluan muutaman roposen laittaa kirkon kunnostustöihin, eli otan yhteyttä Kari Mäkisaloon. Voimia kaikille talkoolaisille ja Jumalan siunausta työllenne !

 31. Toimiiko Ruskealan kirkon asiat EV.Lut. merkeissä? koska jostain luvin että Kari mäkisalo on helluntai kirkon pappi? Olenko ymmätänyt väärin. Jos olen niin pyytelen anteeksi.

 32. Kari Mäkisalo on Kouvolan seurakunnan diakoniajohtajan virasta eläkkeelle jäänyt diakoni, joka on toiminut vuodesta 2009 lähtien Ruskealan kirkon pappina. Siis Kalevi Keinäsen jälkeen.

  Ierikka

 33. Onko summassa alarajaa jonka voi laittaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *