Post navigation

27 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 5

 1. Ihanaa, värtsi(lä)läiset, ihanaa!
  Ensin kahveilla naapurissa. Sai irroitella kielenkantoja menneitä muistellessa.
  Sitten lenkille. Jo tuli ensimmäinen värtsiläinen kohdalle. En saanut lenkkikaveria, mutta kuulumiset toki vaihdettiin. Mäen alla näkyi joku haastelevan puhelimeensa.Käsi kuitenkin heilahti tervehdykseen. Tunsikohan edes, kuka kulkija oli.
  Hämärässä tien vierustan latua näkyi joku hiihtävän. Tervehdys tuli oitis ja pikainen kertomus sen päivän hiihtämisistä. Kuului saunakin odottelevan. Äänestä päätellen hän oli mieshenkilö. Siis ei tarvitse tietää, kuka on ,kun ystävällisiä sanoja satelee!
  Mitenkä tuntuikaan niin kotoiselle kaikkien ihmisten pienet puheet. Hyvän mielen niistä sai. Olisikohan tämä mahdollista jossakin suuremmassa maalikylässä.
  Siispä moikkaillaan! Opetetaan lapsetkin tervehtimään!

 2. No, nyt se sitten tapahtui jota meistä moni on kauan pelännyt!
  Ihmishenki on menetetty kapealla ja vaarallisella tieosuudella välillä, Niirala Tohmajärvi! Surullista.
  Tien kunto on ollut viime aikoina tosi heikko, ei hiekkaa eikä lanausta. Siinä paikassa jossa nyt kolari tapahtui oli viime tiistaina auto luisunut pellolle ja kuulin että loppuviikosta samassa paikassa oli ollut taas auto pellonpuolella. Varmaan oli urat jotka aiheuttivat tämän onnettomuuden. Aina on näköjään niin että jonkun täytyy henkensä menettää ennen kuin asioihin puututaan. Nyt tie on hyvin hiekoitettu, mutta pitikö taas näin tapahtua? Kysyy tien käyttäjä.

 3. Juuri eilen ajoin T-järveltä Niiralaan päin klo 15 paikkeilla. Monia rekkoja ajeli mutkissa vastaan. Ajattelin silloin kuinka reagoisin jos peravaunu lähtee mutkassa luisuun ja on silmille tulossa?

  Nyt joku ei ehtinyt miettiä ja reagoida. Todella surullisista!

 4. Olen ihan seuraamalla seurannut jo pitkään rajantien liikenne käyttäytymistä, varsinkin Niirala- Tohmajärvi välillä.Talvinopeuskin pitäisi olla 60 km niin nopeudet olisi silloin tavoitellut 70-80 km. Joskus se on todella ihan kaaosmaista törttöilyä jopa. Olisi Enska itkoselle valistus ohjelman paikka ihan, kuten Enska aikoinaan luokitteli autoilijatkin ajo tapojen mukaan. Siltä pohjalta voisi nykyiset kuskit luokitella ajokäyttäytymisen mukaan esim.
  Homo kuski= Suorastaan saa ajamisesta nautinnon, kun saa ajaa nenä toisen takasilmässä (valoissa) kiinni ja saa nauttia edellä ajavan peräputken tuoksuista. On myös todennäköisempiä ketjukolari taitajia.
  Horokuski= Saa kunnon nautintoa, kun keskiviiva kulkee ihan vilisemällä ja niin ihanasti jalkovälin kohdalla. On melkoinen uhka vastaan tulijoille.
  Korvasairaat= Niitä on melkein puolet autoilijoista. Olen huomannut, kun tulevat vastaan niin toisella kädellä painavat sairasta korvaansa. Vai olisiko niillä kenties joku viestintä, tai seurustelu väline siinä kädessään.
  Turvallisuusvälin laiminlyönti ja keskiviiva roikkumiset oli aiemmin Venäläisautoilijoiden etuoikeus, mutta kyllä nykyään rajantien liikenteessä alkaa sekin käyttäytyminen olla Somalaisten ja Venäläisten yhteinen tyyli. Varsinkin Rajantiellä, jossa jotkut suomalaiset rekkakuskitkin ovat ottaneet mallia naapurimaan gollegoistaan.

 5. Kulkevat, kun köyhäntalon porsaat, ihan peräkkäin.
  Tuli tällainen vanha sanonta mieleen kerran Tohmäjärveltä Niiraalaan ajaessa. Vastaan tuli vain neljä autoa, mutta poloisilla oli niin pitkät autot etteivät ne sopineet ajamaan erillään toisistaan vaan kulkivat todella niin kuin köyhäntalon porsaat.

 6. Niin ja se ns. ”kiire” jonottamaan rajalle näkyy myös.. Ohi on päästävä muista, vaikka liikenteen nopeusvirta olisi se sallitut 70 km/h. Kiire loppuu sitten puomeilla! Ja siellä on pakko jaksaa odotella, eikä etuilu tule kysymykseen!

  Venäläisistä autoilijoista olen huomannut: Suomen puolella ajellessa ei ole kiire, ajavat ennemminkin alinopeutta, mutta Venäjän puolella vauhtia riittää! Meinataan me suomalaiset jäädä jalkoihin!

 7. Rajatie on ruuhkautunut
  liikenteen suuren lipuessa,
  kaasutellessa kiireen kansan,
  tullin suuhun suunnistaissa.

  Tehdä vois tien paikkaan uuteen
  radan varrelle rykäistä,
  niin rekat ajais tasamaita,
  eivätkä kurveissa kolisis.

  Urat uudet urkeneisi,
  Destiankin tallatessa,
  tiet ei menis temmeltäissä,
  uraputkille monille.

  Ajatukset olleet jäissä,
  mitä lie liikkunut yläpäissä.
  Onko kustannus karannut
  kilpailuttaissa kaikki hommat.

  Liekä ulkoistus aina oikein,
  työt kun tehdään toheloiden.
  Talvi-viiman vinkuessa,
  nenänpäähän tarttuessa.

 8. Tohmajärvi on ollut monissa uutisissa tänään ne ovat vain ikävää
  luettavaa ja kuultavaa.Eilen tapahtunut kuolonkolari Tohmajärvi-
  Niiralan välillä.
  Myös tänään rysähti 6 tiellä Tikkalassa osapuolina olivat 2 rekkaa ja yksi henkilöauto.
  Niiralaan menevevä tie on aivan liian kapea nykyisille liikenne
  määrille ohitukset näin talviaikaan ainakin ovat vaarallisia.
  Nythän Tohmajärvelle on valittu uudet Senaattorit ja seitsikko
  ryhmä on vallankahvassa kovasti kiinni.Myös vastuu kuuluu kaikille valtuuston jäsenille ja viranhaltijoille tässä Niiralan
  asiassa ensiksi tieasiat kuntoon ja sen jälkeen muu kehitystyö
  jotta työpaikat lisääntyisivät ja toisivat verotuloja kuntaan.
  Vai odotetaanko niinkauan ,että Joensuu tulee apuun!!!!

 9. Ei ole Joensuusta auttajaksi, omilla on toimeen tultava.Ajoin Joensuussa tänään ja aivan yhtähuonossa jamassa näyttää tienhoito olevan.

 10. TV 1:n A-studiosta tuli juuri ohjelma, jossa Korhosen perhe haluaisia siirtyä Kuopiosta Rautavaaralle. Se merkitsisi 2,5:n hehtaarin määräalan irrottamista Kuoposta ja siirtämistä Rautavaaraan. Tila sijaitsee rajalla. Perhe toivoo sillä tavoin palvelujen säilymistä nykyisellään. Se siis perustelee anomustaan palveluilla, asialla millä kuntaliitoksiakin perustellaan.

  Epäilen, että Kuopio suostuu anomukseen, ja vaikka suostuisikin, niin valtioneuvosto eli hallitus ei. Kuopiossa tiedetään rautavaaralaisten palvelutarpeet paremmin – ja ei niin ainakin Helsingissä.

  Myös tieasiat tiedetään Kuopiossa paremmin kuin Tohmajärvellä. Kunnanhallituksen mielipiteellä ei ole mitään merkitystä, niin kuin viime vuoden puolella sain kokea.

  Lukekaapa, kansalaiset, tämänpäiväisestä Karjalaisesta Helena Tahvanaisen kolumni sivulta 2!

  Kyllä homma on nyt niin, että ”tarttis tehdä jotain”. Palvelujen ja avunsaamisen npaikkojen keskittäminen tuntuu aika oudolta, kun sillä tavoin lisätään kustannuksia matkakulujen muodossa. Entä jonotukset, niin puhelimessa kuin aikavarauksissa ja ulko-ovilla? Keskittämisen varsinainen syy on ideologinen, uusliberalistinen, uuskapitalistinen tai jotain sinne päin. Olemme menossa navigaattoriyhteiskuntaan, sähköiseen uustodellisuuteen (harhaan). Keisarilla (kuninkaalla) on uudet vaatteet. ”Uudistuksilla” on sisällään vanhat aatteet.

  En kuitenkaan suostu myöntymään siihen, että maaseudulla ja pienessä kunnassa asuvat ovat älyllisesti alamittaisia.

  Ierikka

 11. Hyvä Erkki: Avasit keskustelun lähiajan tärkeimmästä asiasta. Miettikää mitä tarkoittaa Hallituksen jo päättämä vähintään 50000henkilön sairaanhoitopiiri/ Sote? Entä jos Tohmajärestä tulee kriisikunta, joka on lähellä toteutua. Miten vanhukset,ja autottomat pääsevät katsomaan toista esm joensuuhun. Menossa on pakkosiirto,sairaille ja vanhuksille kylä-takaupunki keskuksiin,koska vapaehtoiset kuntaliitokset ei onnistunut, niin se tehdään nyt näin peitetysti. Entä jos tohmajärvi häviää,valituksen kunta yhteistyöstä,joutuuko se maksamaan korvauksen Kiteelle,Kesälahdelle, Rääkkylälle? Valtion määräys perustui lakiin.Todennäköisesti Hallitus ei anna perää näissä asiossa. Onko taas ihmisillä lähtö rakkaista kodeista erilaiseen evakkoon. Kysyy P K

 12. Esimerkki mihin ei ihmisten pitäisi Suomessa joutua: Puolanka on ulkoistanut perusterveydenhoitonsa terveyspalveluyritys Attendolle vuoden alusta.Samalla puolankalaisten ilta,yö-ja viikonloppupäivystys siirtyi Ouluun ja Kuusamoon. Erikoissairaanhoidossa Puolanka kuuluu Kainuun sairaanhoitopiiriin,jonka päivystys on Kajaanissa Kainuun Keskussairaala. Sairaita pallotellaan mihin ampulanssi vie potilaan,erikoissairaanhoito Kajaanissa ohjaa ampulanssin Kuusamoon vaikka potilas kuuluisi Kajaaniin. On syntynyt tilanne jossa jopa potilaan henki on ollut vaarassa. Katso koko juttu Kainuun Sanomat löytyy 23.1. kohdalta Otsikolla Puolangan ampulanssiralli alkoi.

 13. Sote-uudistus – onko tämä sana oikea? – on kovin sekava ongelmavyyhti, niinkuin voi ajatella esimerkiksi Tuunasen tämänpäiväisen Karjalaisen Suora-linja -jutusta. Siinä pannaan riidat ja riikoset etualalle. Mutta selittämättä jää, missä kohdin ja miten ne taivaalliset kustannussäästöt saadaan aikaan. Ja miksi? Ja kenen selkänahasta? Senkö joka on grillannut nahkansa etelän auringossa keskellä talvea vaiko sen joka värjöttelee sairaana ja vähävaraisena ulko-ovella pakkasen kynnyksellä. Vai miten kaikki tapahtuu? Lakkautetaanko sairaanhoitopiirit vai muutetaanko vain nimi? Onko sillä nimellä väliä! Ovatko päällä vaatteet vai aatteet? Peruspalveluministerillä on ainakin nätit vaatteet ja viehättävä hymy. Toinen ministeri on tuimemmat näköinen ihankuin olisivat aatteet päällä.

  Toivottavasti yhä useammalta tulevat tunteet pintaan. Minulla ne ainakin ovat jo kuumenneet. Muutenkin kuin kestoflunssan vuoksi.

  Luistavia hiihtolatuja, jotka on taas avannut oman kylän mies eikä kuopiolainen latumestari! toivottelee Ierikka.

 14. Kun tämän keskusteluosion loppu puoli käsittelee tuota terveydenhuoltoasiaa niin tässä on nähtävissä poliittinen päätös siirtymisestä USA malliseen terveydenhoitojärjestelmään.
  Siellä Jenkeissä kun on varaa ottaa vakuutus niin kaikki terveyspalvelut toimivat ja maksavat. Vaikka et vuosikausiin tarvitsisi lääkärin palveluja on vakuutus pidettävä voimassa sitä päivää varten jos sairaus yllättää.
  Niillä joilla ei ole varaa ottaa vakuutusta ne ihmiset jäävät heitteille ja hyväntekeväisyyden varaan.
  Nämä Attendot ja muut yksityiset terveydenhoitopalveluja tarjoavat ylikansalliset yhtiöt ovat ensimmäinen askel tällä USA mallisella terveydenhoidolla.
  Näiden avulla ja toimesta rapautetaan julkinen terveydenhoito ja loppu onkin sitten pankkitiliasiaa. Meille periferiassa asuville on luvassa vain huonoja uutisia terveydenhuoltoon liittyen.

 15. Eräs minua vanhempi mieshenkilö
  sairastui vakavasti ennen joulua.
  Hän sai kyllä hyvää hoitoa keskussairaalassa,
  mutta kun soitin aamulla kyselläkseni hänen kuulumisiaan
  niin vaimonsa kertoi seuraavaa:
  Puhelimella eivät ”pääse” lähimpään terveyskeskukseen
  että saisivat varattua ajan lopputarkastukseen.
  Monena aamuna ovat sitten kävelleet jo hyvissä ajoin paikan päälle
  varatakseen ajan sillä tavalla. Ei ole onnistunut.
  Olivat kysyneet Siilaiseltakin josko lopputakastuksen
  voisi tehdä siellä, mutta ”paperien” siirto Siilaiselle
  veisi ainakin pari viikkoa.
  On aivan käsittämätöntä, luulisi näinkin vakavassa
  tapauksessa että lopputarkastusaika annettaisiin
  terveydenhuollosta käsin. Eikös se niin aikaisemmin
  tapahtunutkin?

 16. Helsingissä on terveysasemilla takaisinsoitto-järjestelmä, josta saatu runsaasti positiivista palautetta asiakkailta. Itse työskentelen terveysasemalla. Lääkärikäynnit maksuttomia vuoden alusta lähtien. Omalääkäri/hoitaja-työparimalli huolehtii hoidon jatkuvuudesta. Maaseudulla tilanne tietysti eri, jo pitkien välimatkojen takia.

 17. Minä olin tänään kurssilla paikallisella terveysasemalla,
  en tarvitse enää jonottaa vuoroa.
  Kurssilla opetettiin hoitamaan ja lääkitsemään sairautensa.

 18. Erkki Puska ja me kuulijat kuultiin eilen väärin. Se peruspalveluministeri hurmas kuulijat kuulemaan väärin. Näin väittää valtionvarainministeri teksti Tv1, tai Voihan olla että nään väärin. Rupeaa pärjäämään ohjelmalle Muppet Shou.

 19. Marjut On hienoa,että edes jossain pelaa. Miten saatas pelaamaan esim Lappi kainuu ja karjala.Helsingissähän ym Kaupungeissahan on päättäjien äänestysäänet ja kilpailijat mm Mehiläinen, Lääkäritalo jne.

 20. Kyllä sote nykyisin pelaa täällä Pohjois-Karjalassakin, ainakin siellä täällä ja joskus. Itse olen ollut hyvin tyytyväinen. Asun muutaman kuukauden ajan talvikämpässä Kohtiolahdella. Minulla on maksusitoutumus Tohmajärven ja Kontiolahden kesken. Voin asioida kummassa paikassa parhaiten sopii. Myös ambulanssipalvelut toimivat.

  Olen saanut palveluja hajautetusti Tohmajärveltä, Kontiolahdelta ja Joensuusta. Ei valittamista. Jonkin verran kyllä kärsivällisyyttä. Puhelinyhteydet ovat parantuneet. Kustannustehokkuudesta en mitään tiedä. Tienneekö kukaan muu kuin ideologit? Ekonomit? Entä ekologit?

  Mitä sanovat teologit? Ensin ihmiset ja heidän tarpeensa! Sitten hallit, tunnelit, bonukset, mainoslehdet (leivän hinnan lisukkeina), muoviin käärityt kerrosherkut.

  Summa summarum: Tulevaisuuden johtajat ovat eko-ekonomeja! Sanokaa minun niin kirjoittaneen Värtsissä Valtterin päivänä 29.1.2013.

  Ierikka

 21. Hyvä pääkirjoitus tämänpäiväisessä Karjalaisessa! Lukekaa, civikset! – Ierikka

 22. Hyvä pääkirjoitus. Luulempa, että ei mene kauan kun toinen peruspalveluministeri vaihtuu. Voi olla ,että koko hallitus hajoaa kesään mennessä,sairaanhoitopiiri/sote ja kuntauudistuksiin,siksi sekaisin on koko pakka.

 23. Lueskelin Tänään eilen ilmestynyttä Uutis-Alasin lehteä ja siinä
  haastateltiin uuden Valtuuston sekä Kunnanhallituksen puuheen-
  johtajia ja siinä sivuttiin kahden edellisen kauden valtuusto-
  ryhmien välistä suhdetta.Keskusteluyhteys on ollut luvattoman
  huono nyt on tarkoitus saada asiaan muutos toivotaan parasta
  pelätään pahinta.Sillä kun seitsikko ryhmän perustamisesta
  kerrottiin Karjalaisen haastattelussa niin suurimman ryhmän
  vaikututtaja jäsen kertoi,että kun toiseksi suurimman ryhmän
  välillä on huonot välit Kunnanjohtajaan niin yhteistyö on
  hankalaa.Samassa lehdessä ollut Pentti Väistön kirjoitus vähän
  huumorin kanssa tehty juttu Kunnanjohtajasta toteutuisi ,että
  tulisi valituksi Kontiolahteen ,ei tarvisisi lähettää enää uusia
  anomuksia uudesta työpaikasta.Seuraava ajatus on vain minun omani,jospa tällä olis myös vaikutusta tulevaan ryhmien yhteistyöhön.Yritystoiminnnan kehittämisessä on varmasti paljon
  tehtävää siinähän tuo Niiralakin sais uutta tuulta purjeisiinsa.

 24. Ilmari, jospa Tohmajärvellä toimii vanha sananparsi: ”Kukaan ei oe profeetta omalla maallaan!” Se saattaa olla totta myös tohmajärveläissyntyisen kunnanjohtajan kohdalla. Toisaalta, ei kunnanjohtajan tarvitse ollakaan mikään profeetta. Riittää jos saa olla kunnan – johtaja!

  Ierikka

 25. Olen varsin skeptinen sen suhteen, että poliittisten ryhmien välit Tohmajärvellä paranisivat. Mielestäni mikään ei viittaa siihen. Edellisissä vaaleissahan toteutui vaarallinen ilmiö, kun yksi ryhmä (kepu) sai yksinkertaisen enemmistön. Vaalituloksen perusteella sillä oli sinänsä oikeus ottaa itselleen mm. molemmat puheenjohtajuudet ja muutoinkin pitää ohjat tiukasti käsissään. Näin siis tapahtuikin, mutta missään nimessä tämä ei ollut kovinkaan viisasta ja kaukonäköistä toimintaa. Demokratian toteutuminen otti pahan taka-askeleen.
  Tästä kepun vallanhimoisesta jyräämisestä loukkaantuivat eniten demarit. Koston kierre ei tietenkään loppupelissä auta ketään eikä mitään, mutta käsittääkseni tällä tavoin puhallettiin alkutahdit näille merkillisille teknisille vaaliliitoille(!?). Käsittämätöntä!
  Sekä demarit että kepu ovat tarjonneet seitsikolle liittoa saadakseen apua toisensa syrjäyttämiseksi. Tämä on mielestäni kuntakentällä erittäin kyseenalaista toimintaa. Minkä ihmeen tautta vaalitulosta ei voitu kunnioittaa, vaan seitsikonkin piti päästä olevinaan lujemmin vallan kahvaan? Erityisesti paheksun sitä, että Värtsilän kunnallishallinnon aikainen taustapuolueeni- Kristillisdemokraatit- on myös lähtenyt mukaan tällaiseen suhmurointiin.
  Seitsikko olisi vaalituloksellaan joka tapauksessa varmistanut esim. vähintään yhden kunnanhallituspaikan, joka mielestäni olisi lautakuntapaikkojen lisäksi sinänsä aivan hyvin riittänyt.

  Kunnanjohtaja Riikosta ovat tietyt tahot yrittäneet savustaa ulos jo vuosikausia. Naurettavaa touhua! Kunnassa ylin päätösvalta on kunnanvaltuustolla; jos mainittu elin ei osaa tätä asemaansa hyödyntää, niin pitäköön kipeänään. Kunnanjohtaja on virkamiehenäkin valtuuston työrukkanen, joka toimii vain ja ainoastaan sen ohjeiden ja päätösten mukaisesti.

  Korostan sitä, että en tällä kirjoituksellani kyseenalaista kenenkään tehtäviinsä valitun henkilön ammattitaitoa enkä päätöksentekokykyä. En vain pysty hyväksymään tapaa, jolla asiat on nyt hoidettu. Jos kirjoittaisin nimimerkillä, se voisi olla vaikka ”Pettynyt äänestäjä”!

 26. Olen yleensä pidättäytynyt kommentoimasta Tohmajärven kunnallispolitiikka enkä varsinaisesti kommentoi nytkään. Mutta kunnallispolitiikassakin pitää paikkansa sanonta ”niin makaat kuin petaat ja minkä taakseen jättää sen edestänsä löytää”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *