Taalintehdas, osa kolme

Taalintehtaan poikkeuksellisen pitkästä teollisesta historiasta kertoo se että se on Suomen viimeinen vanha ruukinkylä jossa toimii edelleen terästehdas.

Wärtsilä Oyj on kuitenkin luopunut jo vuosia sitten tehtaan omistuksesta. Uusin omistaja on FN-Steel Oy joka osti tehtaan 2010. Nykyisin tehdas on pitkälti automatisoitu moderni tuotantolaitos. Tämän uudenkin tehtaan vanhimmat osat ovat silti 20-luvulla rakennetut.

Kuva: Jore.

Kuva: Jore.

Taalintehdas on nykyisin sijaintinsa ja historiansa ansiosta erittäin suosittu satama huviveneilijöiden keskuudessa. Heinäkuussa ranta-alueet ja kylän vilkas tori täyttyvät monen maalaisista veneilijöistä. Alue on osa maailman kauneinta saaristoa, Turun saaristoa.

Uskon että hyvä täällä on ollut ja on monen värtsiläisen elää elämäänsä kun oikea koti riistettiin väkivalloin aikoinaan pois.

Jore

4 comments for “Taalintehdas, osa kolme

 1. Aina kaipaan tai kaipasin vesistöä (isompaa) täälläkin Värtsilässä –
  mitenkähän sitä on tänne ”joutunut” Silti olen ollut ihmeen tyytyväinen
  täällä pihassani ja kotonani. Näinkin voi olla – en halaja minnekkään.
  Olenkohan kertonut, että ketunkin näin melkein rappusilla yhtenä aamuyönä, kun katselin ikkunasta ulos. Ei tarvitse lähteä Korkesaareen tai johonkin muuanne katsomaan. Olen kerran aikaisemminkin nähnyt.
  Pusan Mirja

 2. Kuulinkohan/luinko uutisen viikolla jossa kerrottiin fn steelin konkurssista. Ikävä juttu.

 3. Jore, tuliko Teidän sukua sodanloputtua siirtolaiseksi Karstu-laan Vastingille?

 4. juu näin oli. Tarkistin. 180 työpaikkaa katkolla Taalintehtaalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *