Kaustajärven tienviitat

Olen käynyt keskustelua Kuopiossa toimivan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) kanssa Kaustajärven tienviitoista. Ilomantsintien varressa on joukko tienviittoja, jotka ovat johtaneet – ainakin meille – pyrkiviä harhaan. Olen ehdottanut, että nuoliviitat poistetaan ja kylän etelä- ja pohjoispuolelle pystytetään ns. paikannimi-kilvet, samalla tavalla kuin on Saarivaaran laidoilla. Eräässä tilaisuudessa asiasta keskusteltaessa pidettiin tärkeänä, että paikannimi-kilpi pitäisi saada myös Kaustajärventielle Kenraalinkylästä tulevia varten ennen Väinö Linnan sotareissusta kertovaa opastaulua ja hautausmaata. (Koti-Karjalassa julkaistussa haastattelussa toimittaja oli ymmärtänyt minut väärin, mikä täten oikaistakoon).

Kuopiossa toimipaikkaansa pitävä ELY on suhtautunut kielteisesti ehdotuksiini. Virkamiehet perustelevat kantaansa menneisyyteen jääneillä dokumenteilla. He myös katsovat, että tienviittoja koskevat esitykseni tarkoittavat järven ilmoittamista matkustaville. He eivät ole suostuneet ymmärtämään, että tarkoitan järven ympärillä ja Ilomantsintien kahden puolen olevaa Kaustajärven kylää. Esitykseni tärkein perustelu on, että ihmiset löytävät Kaustajärven kylässä sinne, minne he haluavat päästä. Olen myös korostanut, että toimenpiteen kustannukset eivät ole suuret, koska olemassa olevia viittoja voi pienellä remontilla käyttää uusissa paikoissa. Kysymys on kolmesta paikannimi-kyltistä, joissa ei ole nuolia.

Kysymys on myös Kaustajärven kylän olemassa olosta maanteillä liikkuvien tietoisuudessa. Kaustajärvi on hieno kylä, jonka imagoa on syytä vaalia. Siitä voi olla myös Värtsilän pitäjäyhdistys kiinnostunut.

Ierikka

P.S. Kunnanhallitus on yhtynyt esitykseeni ja lähettänyt päätöksensä ELY-keskukselle. Asiaan on kyläläisten esityksestä tullut lisäys: kyläviitta (KAUSTAJÄRVI) olisi sijoitettava myös Kenraalinkylästä tulevien nähtäväksi ennen Väinö Linnan sotareissusta kertovaan opastetta ja ennen Kaustajärven hautausmaata. Samalla ”vaivalla” siis sinnekin!

10 comments for “Kaustajärven tienviitat

 1. Ierikka on oikealla asialla. En ole koskaan ymmärtänyt sen teiden nimien keksijän logiikkaa, jolla Kenraalinkylään johtava tie on nimetty Kaustajärventieksi ja entiselle Kaustajärven koululle & kylälle johtava tie Mökkivaarantieksi. En ole nyt tarkistanut, mutta joskus muinoin ennen tieremonttia Mökkivaaraan osoitti viitta Kaustajärvi ja Kenraalinkylään menevän tien risteyksessä viitta Kenraalinkylä.
  Yritin aikoinaan, kun kuvittelin omanneeni jonkinlaista (vaikutus)valtaa, niin muuttaa näitä kylttejä, mutta vastaus oli, että se mikä on pantu, pysyy. Yhtälailla voisin rupista omasta kotitiestäkin, joka on ristitty Hiidenvaarantieksi. Mikä ihmeen Hiiden? Hiijenvaaraksi, isoksi ja pieneksi, tien loppupäässä olevia kukkuloita on kutsuttu, mutta ei koskaan Hiidenvaaraksi, vasta kuin nyt eikä nyttenkään muuten kuin postiosoitteena.

 2. Jossain vaiheessa Värtsilän kunnan loppusuoralla tapahtui huvittavia paikannimimuutoksia. Räykky muuttui Röykynvaaraksi (vai onko maasto-
  kartassa vuodelta 1997 Räykynvaara; ei saa selvää suurennuslasilla- kaan; jostain olen kuitenkin tuon Röykyn nähnyt). Sikkervaarasta tuli Sikkerivaara, vaikka siellä on yksi Sikkervaara-niminen tila. Huvittavaa oli Pappilantien toisessa päässä osoitteen muutos: Pappilan osoitteeksi tuli Hiidenvaara. Sen hölmöyden sain korjattua, kun ilmoitin, että levennän pappilan sisäänkäyntiaukkoa, niin että pappilan sisäänkäynnin toinen laita tavoittaa Pappilantien. Olishan se ollut aika moka, jos virkatodistuksia olisi etsitty Hiijenvaaral- ta, jota kunnan aluetta ei tosin ole maastokartalla vuodelta 1997 / 4232 10 Värtsilä. Ei siinä ole myöskään Kontiaisen taloa!!! On sentään iso määrä Rillinkiä Tohmajärven puolelta.

  No, ei hätää. Löytyi toinen maastokartta vuodelta 1997 Patsola. Siellä on Hiidenvaara ja Hietapelto (Kontiainen). Värtsilä oli siis niin iso kunta, että siihen tarvittiin kaksi karttaa! Olishan se riittänyt kun kunta halkaistiin Moskovan rauhassa. Vai oliko helpompi palauttaa Värtsilä emäpitäjään Tohmajärveen, kun se oli ensin pilkottu, niinkuin firmojen uusjaoissa usein tapahtuu?

  Savikontien varrella Patsolassa on säilynyt Lintulan tila, jonne yksi esi-isäni 1700-luvulla muutti Järventaukselta ja josta Matti-poika meni kotivävyksi Uusikylän Lintulaan (Valpuri Nissisen kumppaniksi).

  Mutta ovat asiat kunnossakin. Värtsilä on KOKONAAN maastokartassa vuodelta (!!!) 1997 Tohmajärvi. Kannen väri on keltainen eikä sininen. No, kyllähän minä ymmärrän. Sinisten karttojen mittakaava on 1:20 000 ja keltaisen 1:50 000. Siniset ovat tarkempia ja niissä on enemmän nimiä. Mutta Rillinkiä en ymmärrä Värtsilän kartalla enkä sitä, että piti olla erikseen Patsola ja Värtsilä. Kaustajärven tienviittojen sotkun korjaamisen haluttomuutta en tule koskaan ymmär-
  tämään. – Ierikka (huono suunnistaja)

 3. Ierikalle tiedoksi: Meidän talo on Patsolan kylässä ja autokatos Värtsilän kylässä. Silloin kun autokatoksen alla oleva maa-alue lohkaistiin niin siitä piti muodostaa oma tilansa, kun sitä ei voitu liittää eri rekisterikylässä olevaan päätilaan. Nyt se olisi mahdollista, mutta eipä ole ollut tarvetta. Ne on nämä rekisterikylien rajat aika erikoisia. Semmoinenkin rekisterikylä löytyi entisen Värtsilän kunnan alueelta kuin Juvanjoki. Jospa joku näitä enemmän ymmärtävä tekaisi jutun tänne Värtsiin.

 4. Paikan nimistä silloin kun tienimistö otettiin käyttöön niin me Kaustajärven eteläpuoliset ilmoitimme haluavamme sen nimen olevan Mökkivaarantie. Se tie jatkeineen vie sinne mökkivaaralle. Senkin takia kun se järvi jakaa sen nykyisen kylän kahtia. Meille se nimi on hyvästi kelvannut. Kylien rajat ovat merkillisesti vedettyjä, en tiedä kuinka kaukaa ne perusteet ovat. Esimerkiksi minun koti on Kaustajärven kylää ja tarvaisten tilat. Valkosen tila oli Juvanjokea, siitä rajalle päin entinen firmantalo juvanjokea, eteenpäin tien oikeallapuolella olevat talot ja tilat Värtsilän kylää, Vielä Parviaisen talo numero 173a on värtsilää. Siitä sillalle päin alkaa Kaustajärven kylä ja järven toinen puoli on Kaustajärveä. Juvanjoen kylää on puolet isoa Pirtajärveä ja siitä ryösiönjoelle pohjoiseen ja kolmisoppiselle etelään. Kaustajärven hautausmaa on Juvanjokea, siitä eteenpäin lähelle entistä kenraalinkylän koulua ovat kaikki Juvanjokea. Kenraalinkylä on sitten pohjoiseen aina kunnan rajaan saakka.

  Tienviitat ja postinumerot ovat vaikeasti muutettavissa olevia asioita. Niistä on tehtävä useita kertoja rautalankamuotti asian esittämiseksi ja hyvä on saada apua muilta tahoilta, esimerkiksi kansanedustajilta. Se oli aikamoinen vääntö kun Väliniemen Mikko haki kylälle omaa postinumeroa. Aikaisempi postinumero oli Öllölän jakolinjaa ja Tuupovaaran liittyessä Joensuun kaupunkiin tämä liitos korotti Mikoltakin autovakuutusmaksua ja niin edelleen. Oli siitä muutakin käytännön elämisen haittaa.
  Nyt kysytään Erkiltä sinnikkyyttä pitää nimikylttiasia uudelleen ja uudelleen esillä. Lopuksi se virkamieskin kyllästyy ja toteutta sen pyynnön.

 5. Luin Kalevi Tikan ja Erkki Lintusen kunnanhallitukselle lähettämän kirjeen valmistelutekstin ja olen samaa mieltä mihin Erkki ja kunnanhallituksen päätöstä valmistellut virkamies on tullut. Kaustajärvi on laajempi alue, jota Ilomantsintie halkoo. Kaleville vielä kiitos työstä kylärajojen selvittelystä. Mökkivaarantienkin nimen ymmärrän, kun se on ollut paikallisten tahto.

 6. Soitin tänään ELY:een. Kysyin, onko aikomus ryhtyä toimenpiteisiin Kaustajärven tienviittojen saattamisesta ajantasalle. Vastaus:EI. Kysyin: Miksi? Vastaus: Toimitaan ohjeiden mukaan.

  Kuopion ELY:ssa ei suostuta ymmärtämään kahta asiaa: 1. Ohjeet ovat menneiltä ajoilta. 2. Tienviitat ovat sitä varten, että ihmiset osaisivat haluamaansa osoitteeseen. Ei ohjeita varten.

  Pyysin, että kävisivät paikan päällä tutustumassa nyky todellisuuteen. Siinä vaiheessa virkailijalla oli kiire pois työpaikaltaan. Hän ehdotti, että palataan maanantaina asiaan. En hoksannut kysyä, kumpi soittaa.

  Kunnallisvaalien alla olen nyt ihmetellyt, mikä merkitys on tämän kaltaisissa asioissa kunnanhallituksen asiantuntemuksella ja aloitteeni puoltamisella. Jos sillä ei ole mitään merkitystä ELY:ssa näinkin pienestä asiasta päätettäessä, niin miten sitten suuremmissa?

  Tässä ei nyt raha ratkaise, sillä viitoitus voidaan korjata aivan mitättömillä toimenpiteillä ja kustannuksilla. Tässä on kysymys valtion (!) virkavallan harjoittamasta KUSETTAMISESTA. Siitä on kysymys!!! Siihen työhön ei järkeä tarvita. Tarvitaan kuitenkin verovaroja näiden kusettajien palkkaamiseen.

  Oikeasti tarvittaisiin vain seuraavat välineet: 1. Rälläkkä. 2. Lapio. 3. Ehkä rautakanki. 4. Karjalainen mies (ei savolainen). Ellei muuten tapahdu mitään, tarvitaan sitten nainen eli liikenneministeri. Aamen.

  Moi! Ierikka

 7. Erkki on nyt tuohtunut eikä syyttä. Kokeileppa sitä kansanesdustaja Reijosta. Hänellä on suora yhteys liikenneministeriin josko hän osaisi kertoa ministerille mitä tarkoitta kansalaisten palvelu ja se kuuluisa maalaisjärjen käyttö. On sinulla mahdollisuus kääntyä kirjallisesti sen liikenneministerin puoleen. Sinä osaat esittää asiat oikein ja käyttää kaarttaa sekä asemapiirrosta selventämään mistä tässä on kysymys.
  Virkamiesten yleinen synti on ryhtyä pompottamaan kansalaisia. He ovat oppineet sen, jotta kansalainen kyllästyy ja turhautuu sekä lopettaa kyselyt. Silloin ei tarvitse tehdä mitään. Vanha valtion virkamiehen toimintaohje oli seuraavanlainen. Kun ei tee mitään ei tee virkavirhettäkään.
  Kuule Erkki nyt on pakko painaa päälle.

 8. Kiitos, Kalevi! Ei ole tarkoitus hävitä tätä ottelua. Järki lopulta voittaa. Keinot voivat olla koviakin. Kaustajärvi on minulle niin tärkeä kylä, että sen eteen tekee mielellään töitä.

  Toivoisin kyllä kunnalta enemmän ELY:n puhuttelua. Eihän siellä kukaan mitään menetä, jos taipuvat. Me ja meidän vieraammehan täällä kylän teillä kurvailemme.

  Katsotaan maanantaina, kuka soittaa ja mitä tapahtuu! Ierikka

 9. Erkki ei pie lannistuu, virkamiehihille tulloo ylempee aina ohjeet.Se meijän virkamiehillä on kuitenkiin käytösessä outoo, jos rysseliltä tulleet ohjeet meijän ministeriön(onko se maa-vai mehtätalous)niin nää pienelläpalakalla olevat ruppeevat laittamaan omia tulinkintojaan.Niitä nää kurjat laittaa Erkin tuntemaan Ely:keskukseen josta nää sanoo siulle muanantaina soittavan(viikonlopun miettivät omoo tulikintoo)
  Mitä se sanokaa mummo lumessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *