Lähiluonto kuhisee elämää

Tikun ja Takun luontokirja, Sanoma Magazines

Aku Ankoista tutut maaoravat, Tiku ja Taku, johdattelevat lapsia lähiluonnon ihmeisiin. Jos juontajat kuuluvat rodultaan vähän tuonne Amerikoihin päin, niin kirjan muu anti on kyllä ihka suomalaista ja oravatkin tuttuja pörröhäntiä.

Aluksi otetaankin tietopaketti oravien elämään. Oravat viettävät suurimman osan elämästään puissa ja pörröinen häntä auttaa niitä tasapainoilemaan kapeilla oksilla tai hyppäämään pitkiä loikkia puusta toiseen. Häntä suojaa niitä myös vesi- ja lumisateelta. Oravan loikka voi olla jopa kuusimetrinen. Naksuttelu ja säksätys ovat oravan puhetta, jolla ne mm. varottavat lähestyvästä vaarasta.

Lähimetsässä voi tavata ahkeran sinitiaisen, joka tulee mieluusti myös pönttöön. Tikan äänen kuulee usein myös lenkkipolulla. Se viestii sillä reviiristään. Pöllöt liikkuvat pimeässä helposti, koska niiden hämäränäkö on hyvä. Joskus pöllö istuu päiväsaikaan oksalla ja kääntelee päätään välittämättä ihmisistä. Se taitaa ottaa siis päiväunet.

Tiku ja Taku kertovat myös kimalaisista ja ampiaisista, kontiaisista ( maamyyrä) ja metsämyyristä, pupujusseista, ketuista, metsäkauriista, puolisukeltajista, sammakoista, kaloista, sudenkorennoista, majavista, jne…

Lähiluonnon kasveista esitellään esim. lumpeet, osmankäämit, kotipuutarhan tuotteet, mansikat ja vadelmat, sienet, hyönteiset, omenat ja syksyllä värikkäät puut. Vielä puhutaan vuodenajoista ja lintujen muutosta, eläinten talvehtimisesta, kevään ihmeestä, puroista, perhosista ja eläinten perhe-elämästä.

Kirja on hyödyllinen kokonaisesitys kasvi- ja eläinkunnan ihmeisiin ja luonnon tapahtumiin. Usein lapsille kaivataan tällaista opasta, että monet luontoon liittyvät myytit ja salaisuudet selventyvät. Valokuvakuvitus on taitoltaan rauhallista ja tiedottavaa.

Post navigation

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *