Karhut hajottivat mehiläispesiä

Mehiläispesät vetävät karhuja puoleensa. Kuva EJ

Karhut tuhosivat kahdeksan Mantsisten mehiläispesää Kaurilassa. Kolme pesää onnistuivat omistajat siirtämään turvaan karhuemon ja kahden pennun nenän edestä keskiviikkoiltana.

Karhut käyttäytyivät täysin pelottomasti, mutta eivät hyökkäilleet, vaan näykkivät nälkäänsä ruohoa pellosta. Paikalla kävi myös Värtsilän riistamiesten edustaja, joka yritti karkoittaa pesälle pyrkiviä mesikämmeniä pelotuslaukauksilla. Muutaman kymmenen metriä ne perääntyivät, mutta lähestyivät kohta pesiä uudelleen. ”Yhtään juoksuaskelta eivät ottaneet”, kertoi Kalervo Mantsinen. Ilmeisesti karhut olivat käyneet herkuttelemassa jo useana iltana.

Mehiläispesät ovat olleet Jokiniementien varressa toistakymmentä vuotta, mutta ovat saaneet aiemmin olla rauhassa.  Muilla Mantsisten mehiläispesillä ei ole vahinkoja tänä syksynä ollut. ”Sikkerinvaaraan tehtiin yksi sähköaita kaiken varalta.”

Maaseutusihteeri kävi tarkastamassa vahingot, joista osan valtio korvaa. ”Korvaus ei kuitenkaan vastaa vahinkoja”, Mantsinen totesi.

Karhut olivat valoisan aikaan liikkeellä. Niitä seurattiin paikan päällä ainakin puolen tunnin ajan. ”Mitenkään ihmisaroilta ne eivät vaikuttaneet.”

Niiralan puolella ovat karhut liikkuneet lehmien laitumilla, mutta menneet ohi kotieläimiä hätyyttelemättä. Pirtajärvellä ne ovat tyhjentäneet useammassa paikassa omenapuita ja katkoneet niistä oksia. Poikkeukselliseen karhusyksyyn on asiantuntijoitten mukaan syynä marjojen ja sienten vähäisyys luonnossa, mikä saa pedot liikkumaan asutuksen läheisyydessä.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *