Perinneruokapäivä

Perinneruoan aineksia. Kuva Värtsilän pitäjäyhdistys.

Katoavat perinneruuat voisimme esiintuoda vaikkapa syksyisillä ”perinneruokapäivillämme” joka olisi luontevaa järjestää esimerkiksi jo vakiintuneen Rajan Ryssäyksen yhteydessä. Kukkoset, sultsinat, piirakat, padat, paistit, laatikot tulisivat tutuiksi rikkaasta ruokaperinteestämme ehkäpä vieraantuneelle nuoremmalle polvelle kuin myös kylältämme poismuuttaneille kaupunkieläjille joita tällainen tarjonta varmasti kiinnostaisi. Yhdessä tehtäisiin ruuat ja yhdessä nautittaisiin!

Muistelen lämmöllä yhtä takavuosien Rajan Ryssäystä jolloin kunnan navetan ylisille kylän emäntien toimesta katettiin näyttävä illallisbuffet joka vielä sai loistavan suosion ja vastaanoton. Kyläpäällikkö Raimo esittikin muutama päivä sitten ruokaillan uudelleen toteutuksesta tulevan Ryssäyksen yhteydessä mutta muutamassa viikossa riittävien varausten saaminen olisi ollut turhan vaikeaa. Eli nyt siis vaan työstämään ensi vuotta hyvissä ajoin!

Emme tarvitse välttämättä mitään uutta matkailutempausta ruokaturistien houkuttelemiseksi mutta miksi emme järjestäisi tällaista iltaa meille omille kyläläisillemme; talkoohengellä toteutettu illanvietto perinneruokien merkeissä olisi mahtavaa! Uusittu kunnannavetan alakerta mm. tarjoaisi mainiot puitteet tällaiselle tapahtumalle. On hankittu uudet pöydänkannet jalkoineen, tuoleja on ja takuulla osaamista toteutukseen. Toki edelleen voimissa olevat riistamiesten peijaisperinne tarjoaa vastaavaa ruuan ympärille rakentuvaa sosiaalista kanssakäymistä ja se perinne varmasti myös jatkuu mutta silti tällainen kyläläisten oma sadonkorjuujuhla olisi paikallaan…

Tuleva Ryssäys voisi olla sellainen että päivällä olisi sadonkorjuutori ja illalla edellä mainittu perinneruokailta jossa tarjolla olisi kylämme omia leivonnaisia ja paistoksia, järvistämme pyydettyä kalaa, kyyhkyjä ja sorsaa, metsistämme kerättyjä sieniä ja marjoja ja niistä valmistettuja herkkuja. Miksei myös jälkiruuaksi mukavaa ohjelmaa haitarimusiikin merkeissä tai upeaa, moniäänistä laulua uudelleen henkiin herätettyjen Jänisjoen Lauttureiden toimesta…

Nyt pitäjäyhdistys vaan tuumasta toimeen!

Eero-Matti Lintunen

Share

3 comments for “Perinneruokapäivä

  1. Saiskohan Eläkeläisten paikallisyhdistys tämän vuoden Värtsiläpäiville aikaiseksi järjestää uudelleen pari vuotta sitten suuren suosion saavuttaneen “Sultsinapisteen”?

  2. Perinneruoka juttu on mielenkiintoinen, Kuka tekee vähän suuremman juhannuskokon ja kylvää kaskinaurista. Tarjolle vanhan ajan naurishaudikkaita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *