Rautatievalvontaa

Vaunujen tarkastusta Niiralan rautatieasemalla 1970-luvulla. Kuva EJ

Etsiessäni taannoin erinäisistä paikoista Niiralan rautatieaseman yhteystietoja (mikä oli toivotonta puuhaa), sattui netissä silmiin melko tuore uutinen. Se oli ”Virallinen Karjala” -nimisessä Karjalan tasavallan valtiovaltaelinten virallisessa palvelimessa. Juttu oli ”luotu” 12.7.2010 Karjalan Tasavallan päämiehen kansliassa ja toimitettu 19.7.2010. Otsikko kuului: Värtsilä-Niirala -raja-asemalla otettiin käyttöön video- ja kameravalvontajärjestelmä.

”Lokakuun rautateiden Petroskoin ratajakson laitoksessa toteutettiin hanke, johon oli osallistunut rautatieasemien toiminnan Petroskoin järjestämiskeskus, tulli- ja rajavartiolaitokset. Yhteistuumin tehostettiin Värtsilä-Niirala rajanylityspaikalla sijaitsevan rautatieaseman toimintaa: video- ja kameravalvontalaitteiden avulla pystytään tarkkailemaan rajan yli menevien junien vaunuja niitä pysäyttämättä. Näillä laitteilla pidetään silmällä aseman alueen sitä osaa, joka on aikaisemmin ollut niin sanotusti katveessa.

Rautatieasemalla päivystävien tietoon tulee nyt entistä nopeammin informaatiota junaliikenteestä, valvonta- ja tarkastusryhmien liikkumisista, radan kunnossapitäjäin ja konduktoorien toimista. Myös kuljetettavan rahdin säilyminen vahingoittumattomana turvataan paremmin. Rajalaitoksen miehiä tarvitaan tehtäviinsä nykyistä vähemmän – optimointia on tapahtunut.

Ajanmukaisten teknisten laitteiden hyödyntäminen sekä valtion valvontavirastojen henkilökunnan sopuisa toiminta rautatieasemalla lisää testauksen tarkkuutta ja nopeuttaa rahdin käsittelyä.

Hankkeen puitteissa uudistettiin rahtien tullausta rajalla sekä junien tarkastusta rajalla.

Uudistukset johtivat siihen, että vuorokaudessa lähetetään nykyisin vuorokausittain kaksi pitempää junaa, eikä kolme. Tämä vähentää kustannuksia. Vaunujen vuorokausimäärä on säilynyt ennallaan.

Rautatieasemien toiminnan Petroskoin järjestämiskeskuksessa käsitellään parhaillaan ehdotusta suunnata ylimittaisten rahtien ja autovaunujen käsittely Buslovskaja-Vainikkala -rajanylityspaikalta Värtsilä-Niirala -raja-asemalle. Tulli- ja rajaviranomaisten kanssa on jo käyty alustavia neuvotteluja.”

No, ilmeisesti se uutinen on tuossa viimeisessä kappaleessa, mutta onhan jutussa muutakin varteenotettavaa. Ehkäpä ammoniakki- sun muut vuodot ovat pian historiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *