Paikallisnäytelmää puuhataan

Veijo Tikka on ollut mukana alusta lähtien Värtsilän kesäteatterissa.

Kesäteatteri kiinnostaa Värtsilän väkeä. ”Hyvä kun entisen kerkiää lopettaa, ihmiset jo kyselevät, että onhan teillä ensi kesäksi uusi mietittynä. Tehkee nyt etes jottain, sanovat”, kertoi ohjaaja Veijo Tikka.

Varmuutta ei tietysti vielä ole, mutta eiköhän sitä jottain ole tulossa. Tällainen mielikuva jäi Tikan tuumailuista. Ehkä erikoistakin on näköpiirissä, ehtineekö sitten vielä ensi kesäksi: paikallishistoriallinen näytelmä, joka kertoo Värtsilästä. ”Helsingistä soitti eräs henkilö ja lähetti synopsiksen, jonka pohjalta näytelmän voisi kirjoittaa.”

Hovilan maatilalla, jonka entisen navetan vintillä kesäteatteri sijaitsee, on joskus tehty suosittua juustoa. Näistä ympyröistä näytelmä olisi. ”Hemmetin hyvä, jos saataisiin täältä lähtöisin oleva juttu”, Tikka sanoi.

Näytelmiä on tarjolla, uusi valitaan siten, että porukka lukee erilaisia tekstejä. Niistä karsitaan ja lopulta äänestetään. ”Yleensä pyrimme siihen, että olisi huumoria.” Näyttelijöitten määrä vaikuttaa valintaan ensimmäiseksi. Harjoitukset aloitetaan kansalaisopiston piirissä tammikuussa, ja rivien välitkin tulevat tutuiksi talven aikana. Mukana on yleensä ollut 10-15 henkilöä.

Reposen Onni veti tänä kesänä lähes pari tuhatta katsojaa eli suurin piirtein saman kuin edellinen. Viimeinen näytös on sunnuntaina. ”Idän suunnasta ei meille katsojia paljon tule, mutta esimerkiksi Helsingistä lomamatkaa suunnittelevat varailevat paikkoja jo ennakkoon.”

Ensi kesäksi on pari uutta ideaa ja toivetta. ”Meille on jo tarjottu linja-auton penkkejä, joista voisi laittaa katsomon laitaan aitiopaikan, eräänlaisen vip-katsomon. Toinen uudistus koskee valoja. Pitäisi saada sellaiset, joissa olisi vilpoisammat lamput.”

Sään suhteen ei Värtsilän kesäteatterilla ole koskaan ollut näin hankalaa kesää. ”Jos jatkuvat tämmöisinä, pitänee laittaa säävaraukseksi liika kuumuus.”

Navetan vintti ei muutoin ole lainkaan hassumpi paikka. ”Joku vain kerran heitti sen keskusteluun. Vintti oli törkyä täynnä. Rottajahdilla aloitettiin, ja taisi erään esityksen aikanakin rotta juosta parrua pitkin. Onneksi yleisö ei huomannut.” Näin saatiin sitten tila, jota voidaan käyttää teatterin ohella esimerkiksi erilaisiin juhliin.

Tikka kertoi, että näyttelijät tekevät paljon yhteistyötä, vaikka ohjaaja viime kädessä vastaa esityksestä. ”Kuuntelen muita avoimesti. Se tässä on suola, että porukka on mukava, kädenvääntöä ei ole. Silloin juttu toimii.”

1 comment for “Paikallisnäytelmää puuhataan

  1. Onkohan meillä Värtsilässä kesällä 2022 parin vuoden tauon jälkeen kesäteatteri esitys ? Sitä on toivottu ja odotettu. Tätä toivon minäkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *