Kuisman haitari tunnelmoi

Tästä soittajasta kuullaan vielä. Kuva EJ

Värtsilällä on haitaritaituri omasta takaa. Kuisma Lipponen, 24, esiintyy Värtsiläpäivien pääjuhlassa sunnuntaina. Hän valmistui äskettäin ammattimuusikoksi Joensuun konservatoriosta, jossa opiskelu kesti vuodesta 2007. ”Pitkäaikainen haave on toteutunut.”

Tähtäimessä Kuismalla on  musiikinopettajan koulutus ammattikorkeakoulussa. Opettajat ovat tähän kannustaneet. Häntä pidetään yleisesti lahjakkuutena, jonka kannattaa opiskella alaa edelleen.

”Välivuosia aion nyt kuitenkin pitää, soitella vain”, tuumii hanuristi. Viimeisten opintojen myötä keikat ovat lisääntyneet, varsinkin kesät ovat olleet kiireistä aikaa. Menestystä ovat siivittäneet kärkipään sijoitukset Pohjois-Karjalan soittokilpailuissa. ”Kilpaileminen ei ehkä kuitenkaan ole minun juttuni”, Lipponen sanoo, vaikka ottaakin muuten musiikin vakavasti. Innokas harjoittelija hän on, joskus on hujahtanut 12 tunnin rupeama yhteen soittoon.

Kotona ei ole pojan soittamista toppuuteltu. ”Sitä oon aina teroittanut, että aamulla on jaksettava kouluun nousta”, sanoo isä-Matti. Hän soitteli itsekin aikoinaan korvakuulolta ja innosti samalla pojan. Isä osti hänelle pienen kolmirivisen venäläisen harmonikan ja huomasi pian, ettei tälle enää soittamisessa pärjää. Suvusta löytyy mm. kyläpelimanni, joka soitteli ammatikseen.

Kuisma pääsi 1998 puoleksitoista vuodeksi Varosen Teuvon nuottioppiin. Sitten hän oli kolme vuotta Keski-Karjalan musiikkiopistossa Mika Tarkkosen ohjauksessa. Veikko Ahvenaisen soittotyyli kolahti jossain vaiheessa. Nuori hanuristi sai tältä mestarilta henkilökohtaista kannustusta.

Keikkaa pukkaa. Kuva EJ

Keikkaohjelmistossa on vanhaa tanssimusiikkia, jota kysytään eniten. Uudempaakin hän soittelee, ja harmonikkaviihdemusiikki on hyvin mieleistä. Lisänsä tuo kansanmusiikki, konservatoriossa hän oli sillä linjalla.

”Sen verran oon soitellut, että selkäytimessä on jo. Kipsiin ei mene, vaikka keikalle pitäisi lähteä lyhyellä varoitusajalla.”

”Haitari on vaikea soitin”, isä muistuttaa. Poika vastaa, että ”ei pidä liikaa ajatella, on vain annettava mennä”.

Kuisma nähdään Värtsiläpäivillä myös näyttelijänä kesäteatterissa. Sitä hän on harrastanut vuodesta 2003, jolloin Veijo Tikka pyysi soittajaksi musiikkinäytelmään. ”Hyvä porukka tempaisi mukaansa.”

1 comment for “Kuisman haitari tunnelmoi

  1. Kuismalle 10 ja papukaija merkki!

    Tässä Värtsin Youtube kanavalta tallenne: Kuisma Lipponen soittaa haitarilla Ellin polkan. Kuvattu Rajan Ryssäys konsertissa Värtsilän koululla 6.9.2013.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *