Uutta hunajaa

Kalervo ja Veijo Mantsinen mehiläistarhallaan. Kuva EJ

Uutta hunajasatoa on kerätty talteen kuluvan viikon alusta. Piakkoin ilmestyy Mantsisten tienhaaraan hunajakyltti tilamyynnin merkiksi, ja uutta hunajaa on saatavilla ensi viikonvaihteen Värtsiläpäivillä.

Uutta hunajaa valuu lingosta. Kuva EJ

Kalervo kuorii hunajakakkua...

Sympaattisen näköiset mehiläiset ovat ahkeroineet tänä kesänä. Kolmen huonomman kesän jälkeen näyttää nyt hyvältä. Hunajatarhauksen konkari Kalervo Mantsinen kertoi, ettei laadussakaan ole ongelmia. Helteinen ja kuiva keli on suosinut tuotantoa.

Hunajatilalla on viljeltyjä laitumia melko paljon, hunajakukkaa, mesikkaa sekä valko- ja alsikeapilaa. Pesiä eli mehiläisyhdyskuntia on noin 80.

... joka siirretään linkoon.

Värtsilässä ei suurempia harmeja ole tarhauksessa ollut. Kerran kävi karhu yhdellä tarhalla, joka on nyt suojattu sähköaidalla. Hankaluutena ovat lähinnä vuosittain suuresti vaihtelevat hunajamäärät, jotka ovat paljolti säistä kiinni.

Helsingin Sanomat julkaisi heinäkuun alkupuolella uutisen, jonka mukaan hunajalla on antibioottisia vaikutuksia. Uutinen perustui hollantilaisten tutkimuksiin. Tutkijat toivovat, että hunajan aineosista saataisiin tehokkaampia lääkkeitä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen torjuntaan.

Tutkimusten mukaan yksi ainoa proteiini, defensiivi-1, aiheutti suurimman osan hunajan antibioottisista ominaisuuksista. Defensiivi-1 on osa mehiläisen omaa immuunijärjestelmää. Mehiläinen lisää proteiinia hunajaan valmistusvaiheessa.

Saattaa kulua jonkin aikaa, ennen kuin popsimme makeita hunajapillereitä lääkärin määrääminä antibioottilääkkeinä. Sitä odotellessa hunajaa voi käyttää monin eri tavoin terveydekseen.

Pohjois-Karjalan Mehiläishoitajien puheenjohtaja Veijo Mantsinen hunajakukkalaitumen äärellä. Kuva EJ

2 comments for “Uutta hunajaa

 1. Nostetaanpa Värtsin arkistosta tämä juttu uudestaan esille. Ei vielä yhtään kommenttia. Tätäkin juttua on toki luettu paljon! Se on hieno asia. Eikä kaikkia juttuja tarvitsekkaan kommentoida. Jutun tekijän näkökulmasta se ei toki tunnu mukavalta, ainakaan omasta mielestäni.

  Erkki Jormanainen on tehnyt esimerkkillisen hienoa työtä jalkautuen ja tehden paikallisia juttuja! Ottakaamme tästä esimerkkiä. Kyllä kerrottavaa, kuvattavaa ja jutunjuurta löytyy vielä tänäkin päivänä Värtsilästä!

 2. Värtsin alkuaikoina ei vielä kovin paljon juttuja kommentoitu, mikä oli hyvin ymmärrettävää. Ihmiset saattoivat olla hieman hämmentyneitä uudesta tuttavuudesta. Itse olin aivan tyytyväinen vastaanottoon alusta alkaen. Vajaan vuoden ilmestymisen jälkeen pitikin kirjoittaa jo seuraavanlaisesti:

  https://vartsi.net/2011/03/11/tuhat-kommenttia/

  Jonkinlaisena läpimurtona voi pitää vuoden 2012 alkua:

  https://vartsi.net/2012/02/05/juttumaarissa-lisaysta/

  Toimituksen jalkautuminen pitäjälle on erittäin kannatettava ajatus. Eira Varosta on kiitelty monissakin kommenteissa viime aikoina. Hän oli hyvin aktiivinen jo Värtsin alkuaikoina, mistä olin ikionnellinen, kuten muistakin Värtsin kirjoittajista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *