Valkoselkätikka elpyy?

Valkoselkätikka rummutteli keväällä Hopeakallion lintutornin vieressä. Kuva EJ

Uhanalaisella valkoselkätikalla saattaa mennä hieman aiempaa paremmin. Tänä kesänä on Suomesta löytynyt 90 pesää eli kolme enemmän kuin edellisvuonna. Pesintätulosta pidetään hyvänä, sillä kevättalvi oli nakuttajalle ankara.

Värtsilässä valkoselkätikka on pesinyt parina aiempana vuonna ainakin entisen rajavartioston rantakoivikossa Sääperillä. Tänä kesänä sitä ei ole pesimässä näkynyt. Varmistettuja pesintöjä on löytynyt eniten Etelä- ja Pohjois-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Keski-Suomesta.

Varsinkin rajan pinnassa tulee uusia geenejä Venäjältä, mikä vahvistaa kantaa. Uhanalainen laji tarvitsee kuitenkin edelleen aktiivista suojelua. Selviytymistä edistävät tikkametsien suojelu ja hoito sekä tikan huomioiminen talousmetsissä.

2 comments for “Valkoselkätikka elpyy?

  1. Hyvä Erkki!
    Mukava kuva vasetikoiraasta Hopeakalliolla. Pesi kyllä tänäkin vuonna Värtsilässä. Kirjaston tuntumassa, viime vuonna Niiralassa. Vaan Sääperin vartiolla ei pesintää varmistettu, vaikka loppukesästä lintu koisras yöpyikin kolossavartin rantametsikössä. – Siitä huolimatta hyvässä myötätuulessa tikka on. Liekö ruokinnoilla ollut merkitystä. terv. Hannu

  2. Hopeakalliolla näin valkoselkätikan ensimmäisen kerran eläissäni ja innostuin kovasti. Mukavaa, että se lintu alkaa viihtyä täälläkin päin. Täkäläisistä ihmisistä se on kai paljolti kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *