Uhanalainen kahvivieras

Kahvinkeitto jäi isänniltä seuraavaan kertaan, kun vierasta piti kuvata edestä ja takaa. Kuva EJ

Ruisrääkkä käväisi ikkunamme alla tutkimassa grillipaikan. Kyseessä on kahvivieras, jonka näimme ensimmäistä kertaa, mutta toivottavasti ei viimeistä. Ääntelyä Värtsilässä on kuulunut pelloilta pitkin kesää, mutta näkemään sitä pääsee harvoin.

Ruisrääkkä on BirdLife Suomen mukaan uhanalainen laji, joka on riippuvainen Itä-Euroopasta tulevasta täydennyksestä. Viime vuosina kanta on hieman vahvistunut. Ruisrääkkä hupeni hyvin vähiin maataloudessa tapahtuneiden muutosten takia. Lasse J. Laineen Suomalaisessa lintuoppaassa (2001) mainitaan parimääräksi 500-1000.

Parhaiten linnun tuntee äänestä, joka narisee kuin konjakkiputelin korkki. Joku on verrannut saranoitten kitinäänkin. Kuiva kaksoisnarina rääk-rääk voi toistua tuntikausia sekunnin välein. Lintua ei juuri pääse näkemään, sillä se kipittää etevästi pakoon kulkijan edestä. Ojien suojavyöhykkeet ja -kaistat avo-ojitetuilla pelloilla antavat ravintoa ja suojaa. Ruisrääkkä oleskelee mielellään kosteikkojen tuntumassa. Se syö kaikenlaisia hyönteisiä, matoja, kotiloita, siemeniä, sammakoitakin. Naaras munii kesä-heinäkuussa. Elo-syyskuussa ruisrääkät muuttavat Afrikkaan Saharan eteläpuolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *