Monitoiminen mies

Hemppa Turusen tekemiä elävän näköisiä eläinhahmoja on alkanut ilmestyä Värtsilän maisemiin.

”Helepompi vois olla selvittää, mitä ei oo tullut tehtyä”, vastaa harrastuksia koskevaan kysymykseen Heino Turunen. Hänet tunnetaan Värtsilän monitoimimiehenä.

Turunen jäi rajavartiostosta eläkkeelle 1997 ”kolmikymmenvuotisen sodan jälkeen”. Eläessään hän on ainakin metsästänyt, kalastanut, soittanut, maalannut, piirtänyt, valokuvannut, näytellyt, lavastanut sekä tehnyt mainostauluja ja eläinten kuvia.

Värtsilän kesäteatterissa tarvittava vempain on syntymässä Hempan verstaassa.

”Kärpäsen puraisu se on tuokin matkailuinnostus”, Turunen tuumaa. ”Mitään aikatauluja ei lähtiessä ole koskaan, vielä pikitiellä saatetaan vetää pitkää tikkua, kumpaan suuntaan mennään. Mitä pienempi tie, sitä paremmin maailmaa näkee.”

Soittaminen lähti alkuun Sutki Sutisen yhtyeessä ja jatkui harmonikkakerhossa. ”Maisemia ei aikoinaan saanut rajamieskään valokuvata vartiotornista, mutta piirtämistä ei mikään estänyt. Sitten alkoi syntyä muitakin tauluja, akvarelleja ja öljyväritöitä eläimistä ja luontoaiheista. Niitä teen edelleen, kun mieleen juolahtaa.Tauluja on sen verran, että yhteen aikaan huomasin sängyn alustan olevan täynnä. Piti laittaa komeroihin.”

Kameraseura ja pitäjälehti innostivat valokuvaukseen. ”Nyt digiaikaan säästän vuoden kuvat ja teen sitten kuvakirjan. Se on parempi ratkaisu kuin albumi.”

Maalauksia syntyy, kun inspiraatio iskee.

Samppa Uimonen veti 60-70-luvuilla Enossa mm. leirintäalue- ja näytelmäprojektejaan. Siellä syntyi ensimmäinen lavastustyö. Kokonainen näyttämökin piti erään loman aikana rakentaa.

Mutta sitten Värtsilän nykyrientoihin, jotka ovat kokeneet samantapaisen kehityksen kuin kaikkialla muuallakin. ”On kuin talvisota olisi hävitty, kun kirjasto lähti”, Hemppa sanoo. Samalla meni kokoontumispaikka, mikä vie pohjaa yhdistystoiminnalta.

”Muuta taisteltavaa täällä ei enää taida olla kuin entisen kunnantalon saaminen paikkakuntalaisten käyttöön. Sen pihakokonaisuus pitäisi saada säilymään.”

”Pitäjäyhdistys on osoittautunut tarpeelliseksi kokoavana voimana. Olisi vain saatava lisää toimijoita, etteivät tehtävät kasautuisi liikaa samoille.”

2 comments for “Monitoiminen mies

  1. Hempalle kysymys: vieläkö on eläinhahmo kyltit tallessa?

  2. Kyllä ne ovat vielä tallella, vanhuuttaan hieman harmaantuneet ja Juuso karhu on mieluisalla paikallaa vartioimassa roskakatosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *