Jänisjoki ja jätevedet

Jänisjoen upeutta matkailukohteena ja virkistyskeitaana hehkutettiin paikallisessa mediassa touko-kesäkuun vaihteessa. Tuntuukin uskomattomalta, että vain jokunen viikko aikaisemmin oli Värtsilän taajaman jätevesiä laskettu Jänisjokeen puhdistamatta. Tällainen kummallisuus on myöhemmin putkahtanut päivänvaloon.

Tietojen mukaan puhdistamoon tuli laitevian takia toimintahäiriö ”ilmeisesti” huhtikuun viimeisellä viikolla. Valvova viranomainen eli Pohjois-Karjalan ely-keskus sai asiasta tiedon toukokuun 18. päivänä ja määräsi heti kuljettamaan jätevedet Kemien puhdistamolle. Kolmisen viikkoa niitä siis laskettiin jokeen niine hyvineen.

Lupaehtojen mukaan jätevedet pitää viedä Tohmajärvelle heti, jos puhdistusprosessi joudutaan ohittamaan kokonaan tai osittain. Asiasta pitäisi myös ilmoittaa välittömästi valvoville viranomaisille ely-keskukseen ja kuntaan.

Joensuusta annettiin määräys nopeista korjaustoimista. Kunnalta on pyydetty myös kirjallista selvitystä, minkä ympäristölautakunta lienee antanut. Kaiketi hommat ovat nyt hanskassa.

Olen kuullut sellaisiakin puheita, että antaa vain jätteiden huilata jokeen, Venäjälle ne kuitenkin menevät. Luulisi tällaisten asenteitten olevan jo menneitten talvien lumia.

Viranomaisten on näköjään syytä vahtia toisiaan. Tavallinen kansalainen on tällaisissa asioissa melko voimaton.

Hieman outoon valoon joutuvat jälleen vaatimukset, että mökinmummojen pitäisi tehostaa jätevesiensä käsittelyä kalliilla laitteilla, jotta Itämeri pelastuisi. Eiköhän ensin pitäisi näyttää esimerkkiä muualla.

1 comment for “Jänisjoki ja jätevedet

  1. Vahinko ei tule kello kaulassa. Syntymäkuntani katsoi parhaaksi rakentaa jätevesipuhdistamon Pahkasalon saareen. Siellä oli ollut aikaisemmin kunnaliskoti mielisairasvarastoineen. Kun laki määräsi laitoksen siirrettäväksi mantereen puolelle, tuli saarelle uutta käyttöä. Järven pohjaan laskettiin viemäriputki. Silloin ei vielä ollut saksalaisten kaasuputkesta tietoakaan. Vanhempani todistivat putken rikkoutuneen, kun sitä ihteään oli Meijerinselkä sakeana. Vaati se laitoksen kunnostaminen velkakoneen ja velallisen hukkumisen jäätien pettäessä. Sen jälkeen saareen tehtiin silta. Kunta markkinoi sitä kesämökkisaarena. Vihtaniemessä olevaan perintömummonmökin rantasaunaan on kunta vaatinut jätevesijärjestelmän. Minun uimakoppini on purkamisen uhalla varustettu tulevaan jätevesilakiin. Perintöni on minulle bisnesenkelin etäsijoitus. Olisinko saman rahastuksen kohteena ostaessani saaren Kreikasta? Kreikan pelastamiseen olemme osallisia suomalaisina kassavahdin antaessa tekohengitystä hukkuville pankeille. Suo siellä, vetelä täällä. Sammakot selvisivät kermasaavista hyppimällä, sijoittajat hukuttavat meidät paskaan. Öljykin muuttuu saasteeksi, kun ei pysy putkessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *