Värtsilän kirkon vihkimisestä 60 vuotta elokuussa

Värtsilän kirkon vihkimisestä tulee elokuun alussa kuluneeksi 60 vuotta. Tarkka vihkimispäivä on 6.8.1950. Vanha kirkko oli jäänyt luovutetulle alueelle ja se oli sitä paitsi palanut jatkosodan alkupäivinä.  Uuden kirkon saaminen Värtsilään oli melkoinen urakka, sillä köyhällä seurakunnalla ei ollut juuri varoja, ainoastaan halu saada oma kirkko. Ennenkuin kirkko saatiin rakennettua oli monta mutkaa matkassa.

Liikkeellelähtemistä hidasti kiista kirkon paikasta. Yhtenä vaihtoehtona oli nykyisen Lemin hautausmaan tienoo. Tätä kannattivat erityisesti selkäkyläläiset, jotka tuohon aikaan vielä olivat tohmajärveläisiä, mutta joiden asiointi suuntautui Värtsilään. Eikä mennyt pitkään, kun Selkäkylä ja Patsola liitettiin Värtsilään lisäämään sen elinvoimaa. Tästä saa kiittää Uuno Matikaista, joka, vaikka oli tuolloin 1950-luvulla jo Tohmajärven kunnanhallituksen jäsen, ajoi voimakkaasti liittymistä Värtsilään , sekä sisäministeri Aarne ”Sapeli” Simosta, joka vain muutama tunti ennen hallituksen eroa teki päätöksen liitoksesta. Mutta nämä ajatukset kirkon paikasta eivät toteutuneet, vaan kirkko sijoittui lähemmäksi kuntakeskustaa.

Kirkon rakentamisesta ja vihkimisestä lähemmin täältä.

Värtsilän kirkko on arkkitehti Veikko Larkaksen taidonnäyte.

2 comments for “Värtsilän kirkon vihkimisestä 60 vuotta elokuussa

  1. Värtsilän kirkon 60v-juhlamessua vietetään sunnuntaina 8.8. Värtsilän kirkossa klo 10, liturgina rov Erkki Lintunen, saarnaa Inkerin kirkon emerituspiispa Leino Hassinen, hänkin entisiä Värtsilän kirkkoherroja. Värtsilään on myös luvassa laulamaan Tohmajärven ystävyysseurakunnan Kelton kuoro, johtajanaan Marina Väisä.
    Tervetuloa kirkkoon ja sen jälkeen kahville srk-kotiin!

  2. Ensi vuonna 2020 on Värtsilän kirkon 70-vuotisjuhla – jos Jumala suo ja me haluamme. Aika kuluu nopeasti. Muistan vielä, kun kirkon urakoitsija asui Lintulassa.

    Onko silloin Mikko Lappalaiselta Värtsissä juhlakutsu? Liturgi ja saarnaaja ainakin vaihtuvat. Mutta löytyyhän niitä – ehkä joku papit made in Värtsilä -porukasta – liturgiksi ja ehkä piispa tulisi saarnaamaan. Mikkelistä vai joko Kuopiosta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *