Pitäjäyhdistyksen toiminnan jatko katkolla

Värtsilän Pitäjäyhdistys on ajautunut vakavaan kassakriisiin. Asiasta uutisoi tänään myös YLE Pohjois-Karjala. Värtsilän Pitäjäyhdistyksen hallitus kokoontuu käsittelemään tilannetta sunnuntaina. Alla ohessa ensi maanantain kunnanhallituksen esityslistasta yhdistystämme koskeva kohta.

Värtsilän Pitäjäyhdistyksen maksusuunnitelmahakemus

Kunnanhallitus 22.01.2024     

60/02.06.04.03/2024 Kunnan saatavien valvonta 2024  

Värtsilän Pitäjäyhdisys ry. on toimittanut hakemuksen Tohmajärven kunnalle, jossa he esittävät erääntyneiden maksujen maksamiseen lisäaikaa ja maksujen kohtuullistamista. Yhdistyksen erääntyneet maksut ovat yhteensä 25.653,83 euroa.

Pitäjäyhdistys perustelee hakemuksessaa lisäaikaa ja kohtuullisamista toimintansa merkittävyyden kautta. Yhdistys on merkittävä pitkäaikaistyöttömien työllistäjä ja yhdistyksen toiminnan kautta Tohmajärven kunta torjuu työttömyydestä aiheutuvia kustannuksia ns. Kelan sakkomaksuja. Kustannuksia tulee nykyisen lainsäädännön mukaan yli 300 päivää työttömänä olleesta, jolloin kunta maksaa Kelalle 50 prosenttia työmarkkinatuen määrästä. Jos työttömyyspäivät nousevat yli tuhanteen, kunta maksaa 70 prosenttia tuesta.

Värtsilän Pitäjäyhdistys mainitsee hakemuksessaan myös muutoksen TE-palveluiden vastuusta, joka siirtyy kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta, jolloin työllisyystoiminnan merkitys korostuu Tohmajärven kunnan osalta. Tällä hetkellä yhdistys työllistää kaksi pitkäaiakaistyötöntä. On todettava, että yhdistysten työllistämistoiminnan merkitys on mahdollisesti kuitenkin vähentymässä, koska hallituksen esitysluonnoksen mukaan palkkatukityö ei enää jatkossa kerryttäisi työssäoloehtoa, jos työ on alkanut 2.9.2024 tai sen jälkeen.

Erääntyneistä maksuista on tehty laskutus- ja perintohjeen mukaisesti maksusuunnitelma, joka on rauennut. Laskutus- ja perintäohjeen mukaan perintätoimet (tässä tapauksessa haastehakemus) käynnistyvät välittömästi sovitun ajan umpeuduttua, mikäli suoritusta ei ole saatu tai tehtyä maksusuunnitelmaa ei ole noudatettu.

Asian valmistelija

kunnanjohtaja Mikko Löppönen, mikko.lopponen@tohmajarvi.fi, puh. 040 105 4001

Esittelijä

kunnanjohtaja Mikko Löppönen, mikko.lopponen@tohmajarvi.fi, puh. 040 105 4001

Päätösehdotus

Kunnanhallitus hylkää Värtsilän Pitäjäyhdistyksen hakemuksen maksuhuojennuksesta ja maksusuunnitelma uusimisesta, samalla kunnanhallitus päättää tehdä haastehakemuksen erääntyneiden saatavien osalta.

Lähde: Tohmajärven kunta esityslistat ja pöytäkirjat

11 comments for “Pitäjäyhdistyksen toiminnan jatko katkolla

 1. Surullinen uutinen. Tämä taitaa sitten olla se viimeinen sivu kuntakäsikirjasta ”Tohmajärven ja Värtsilän kuntaliitos – ensiaskeleista viimeiseen silaukseen”.

 2. Surullinen ja aivan käsittämätön uutinen.

  Miten on yleensä mahdollista että syntyy Värtsilän Pitäjäyhdistyksen ja Tohmajärven kunnan välinen velkasuhde.
  Kunnan tulisi kaikin tavoin tukea ja auttaa Pitäjäyhdistystä joka tekee tavattoman arvokasta työtä Tohmajärven kunnan asukkaiden hyväksi!!!!!
  Yhdistys auttaa toiminnallaan lisäksi Tohmajärven kuntaa taloudellisti työllistämällä pitkäaikaistyöttömiä.
  Herää kysymys,mikä on kunnanjohtajan motiivi kun hän suorastaan kiusaa osaa kunnan asukkaista hallituksen marionetit selkänojanaan?
  Värtsilän Pitäjäyhdistyksen mahdollinen alasajo olisi tosiaan viimeinen luku tässä surullisessa kuntaliitos sagassa.
  Voimia ja jaksamista Matille ja muille yhdistyksen aktiiveille.Järjestetäänkö kansalaiskeräys?

  Surkuhupaisa yksityiskohta on että kunnanhallitus on rahoittamassa ”katuvaloja Niiralan teollisuusalueelle” 100 000 eurolla.Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja kun voi nähdä investoinnin olevan yhtä kannattavan kuin umpisuolenpätkä Kaurilan suoralla.

 3. Nyt olisi valtuutettujen kymppitonneille oikea kohde, pelastaa Värtsilän pitäjä yhdistys. Mutta kymppitonnin käyttö säännöt estää tämän, pitää olla joku väkisin keksitty ja typerä kohde kymppitonneille. Lähes kaikki tähän astiset kymppitonni kohteet on tulleet kunnalle paljon kalliimmiksi kuin sen kymppitonnin, koska kymppitonni kohteet ovat olleet pää sääntöisesti sellaisia jotka ovat vaatineet rahallista ylläpitoa toteuttamisen jälkeen, puhumattakaan kymppitonni kohteista, grillikatos, pukukopit, laituri ym.nämä on pitänyt rakentaa uudestaan tai kunnostaa täysin heti rakentamisen jälkeen.

 4. Ei kuntaliitoksista voi syytä tähänkään hakea. On vain huonosti hoidettuja asioita. On sama onko käytössä kunta tai pitäjä nimi. Vaakkuna on vain hetken silmän ilo seinällä ja pölynpyyhkijän riesa. Ihmiset riehaantuvat aina kun siihen vähänkin syytä on näkyvissä. Tämäkin asia on hoidettavissa.

 5. Yle kertoo, että kyse on vuokraveloista. Koululla olon ajalta?

  Kävikös tässä niin, että yhdistys melkein pakotettiin sinne koululle siinä tilanteessa kun entinen toimipaikka laitettiin pois käytöstä? Samalla kuukausivuokra minin kertaistui?

  Se entisen kunnatalon/kylätalon purku kävikin tosi nopeasti, ikäänkuin varmistukseksi, että loppu on loppu.

  Jore ehdottaa rahan keräystä. Onhan se vaihtoehto sekin. Sen tiimoilta rohkenen kysästä, että minkähän verran yhdistyksellä on vuosiliikevaihto (tai siihen verrattava tuotto)? Kun työväkeä vuoden mittaan on välillä enemmänkin,
  ja niistähän tuloa tulee yhdistykselle.
  Elikkä vuosiliikevaihto? Ja vaikka tuloslaskelma?

 6. Hyvää ja asiallista pohdiskelua ”jore”. Näinhän se menee, että kun joku asia on päätetty niin se runnotaan kyllä läpi tavalla tai toisella. Onneksi saamme Kemien kylälle upean, uudistetun, homevapaan keltaisen ylpeyden aiheen ihailtavaksemme, rakennuksen joka nousee uuteen kukoistukseen varsin kohtuullisella kunnostusmäärärahalla rajattomine mahdollisuuksineen.

 7. Kaikki päätöksenteko on suhteellista ja perustuu arvoihin. Kunnallisrähjän korjaamiseen suunnattujen varojen suhteen ei tunneta suurempaa talouspoliittista ongelmaa, vaikka Värtsilänseudun kustannustarpeisiin verraten Kunnallisrähjän tämänhetkisen arvion mukaiset kustannukset ovat monikymmenkertaiset. Ja tulevat olemaan edelleen huomattavasti arvioitua suuremmat. Sellaista se poliittinen elämä on – ja siihen on tyytyminen.

 8. Pakko kommentoida tähän tälle Herra Jorelle!! joka kommentoi Niiralan Teollisuustien katuvalo aloitetta. Itse aloitteen ensimmäisenä allekirjoittaneen toivoisin kommentoinnin edes perustuvan johonkin. Tervetuloa kävelemään kyseinen pätkä illasta! Taisi tuo kommentti perustua muuhun kuin kyseisen tien tuntemukseen.

 9. Marita Vilen on oikeassa.Miten onnistuinkaan saamaan yhteen kommenttiin useammankin virheen.

  Ensinnäkin,kyseenalaistan oikeuteni olla mitään mieltä julkisesti Tohmajärven kunnan päätöksistä.

  Toiseksi,tämä katuvaloasia ja Värtsilän Pitäjäyhdistyksen ehdotus kunnanhallitukselle eivät ole mitenkään samaan kommenttiin kuuluvia asioita.

  Kolmanneksi,on aivan selvää että kylällä asuvat tietävät varmasti paremmin tarpeensa esim valaistuksen suhteen kun satojen kilometrien päässä asuva vanha Värtsilän kotiseutumies.

  Mulla menee tunne liian usein järjen edelle kun on kyse synnyinseutuni asioista.

 10. Jore, toivottavasti kommentoit kotiseutusi asioita edelleen – täällä tarvitaan myös paikkakunnan ulkopuolelta tulevia näkemyksiä, koska kauempaa pystyy useinkin näkemään tarkempaan kuin täältä paikallisesta kuplastamme.

  Onneksemme meillä onkin muun muassa Jore ja Tuunanen, jotka pystyvät ja haluavat antaa laajaan elämänkokemukseensa perustuvan panoksensa myös synnyin- ja entisen kotiseutunsa eteen. Aito kiinnostus on edellytys osumatarkoille havainnoille.

  Teema on läheinen, koska oma aikomukseni on niin ikään jatkaa Värtsilän asioiden seuraamista senkin jälkeen kun olen vaihtanut ajallaan maisemaa…

 11. Rauhaa ja rakkautta tälle puolen rajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *