28 comments for “Sana on vapaa – 49/22

 1. Olen hämmentyneenä seurannut Tohmajärvellä käytävää ”keskustelua” Värtsilän pitäjäyhdistyksen toimintapaikasta. Paluumuuttajan yhtenä pohdinnan sivuaiheena on, muuttaisinko pois ja etsisinkö uuden kohteen verojen vastaanottajaksi.

  Kotiseuturakkaus on kuitenkin estänyt tämän tyhmyyden. Täytyy vain jatkaa tyhmyyksien välistä mietiskelyä. Löytyykö ”tolokkua”? Olisiko perustettava työryhmä pohtimaan, miten saadaan Värtsilän entisen koulukiinteistön menot ja tulot lähemmäksi – NOLLAA???? Nyt olemassa oleva tieto jo antaa tähän realistiset mahdollisuudet.

  Tohmajärven imagon rakennusaineksia ovat mm. Wärtsilä Oyj Abp:n syntymäpaikka Tohmajärven Värtsilässä, Niiralan rajanylityspaikka Värtsilässä, Via Karelia – Värtsilästä Ilomantsiin, Sääperin lintujärvi, Kesäteatteri navetan vintillä, Värtsilän kirkko (johon Wärtsilä Oyj Abp:n lahjoittama maalämpö/ ilmastotekona hyvä mainos), näkötorni uudelleen Kukkovaaraan, tienviitat Joensuusta kohti itärajaa / Värtsilä ,,, km. Värtsilä ei ole vain kylä vaan pitäjä, jonka nimitysperustelut ovat todella pätevät – pätevämmät kuin minkään muun pohjois-karjalaisen kunnan / kaupungin pitäjäaiheet…

  Hyvinvointia ylläpitävälle Värtsilän pitäjäyhdistykselle kiitosta ja hyvää jatkoa!!!!

 2. Katsokaapa netistä hakusanalla:VETERAANIN ILTAHUUTO 3-VUOTAIAS LUUKAS. Mahtava esitys

 3. Nyt on menossa kyllä viikko 49. Onko Värtsi tarkoituksella ollut jo useita viikkoja viikon myöhässä ”Sana on vapaa” osiossa?

 4. Eläpä hättäile, kun nyt jiäp tältä vuuvvelta yks viikko käyttämätä, niin sähkölasku on merkittävästi pienempi. Ensvuuvven alussa sähkön hinta tippuu, niin suahaan se yljmiäränen viikko kuluttoo sähköö vähä reilummin.

 5. Katos kun ”luudan pitää lakaista” joku viikko pois väliltä. Toivoo E.

 6. Luuta lakaisi ”luutatorollin” useita viestejä roskiin. Tekaistuja nimiä ja sähköpostiosoitteita. Jäljet johtavat AINA samalle sylttytehtaalle! Kirjoita omalla nimellä, edes joskus. Raukkamaista heitellä kiviä moneen suuntaan nimimerkin ja väärien email osoitteiden turvin. Kyllä kaikki täällä on selvitettävissä.

 7. Teksti lainattu https://www.kaleva.fi/3-vuotiaan-luukaksen-veteraanin-iltahuuto-esitys-h/4987480 artikkelista

  Karjasillan kirkossa kuvattu 3-vuotiaan Luukas Kumpulan lauluvideo kerää YouTubessa vinhaa vauhtia katsojia ja ihastuneita kommentteja. Tomera pikkumies laulaa Antaisin-kanavan lataamalla videolla Kalervo Hämäläisen 1980-luvun loppupuolella säveltämän ja sanoittaman Veteraanin Iltahuuto -kappaleen, joka on yksi Suomen tunnetuimmista veteraanilauluista. Luukas tulkitsee laulun ulkomuistista kantavalla äänellä ja nuori ikä huomioon ottaen hämmästyttävän puhtaasti.

  Tähän mennessä elokuun lopussa ladattua videota on katsottu yli 200 000 kertaa ja kommentteja videolla on pitkästi toistasataa, muun muassa tällaisia: ”Tästä pikkumiehestä vielä kuullaan.”

  Veteraanin iltahuuto 3-vuotiaan Luukaksen laulamana (harjoitusversio). Veteraanin iltahuuto Linkki https://www.youtube.com/watch?v=hlJMVVqWGCE

 8. Nämä pitäjä- ja kyläyhdistykset niiden elinkaari on jokseenkin yhtä pitkä kuin niissä toimivien ihmisten aktiivisuus. Kun toimijat vanhenevat niin toiminta hiipuu eikä uusia tule tilalle, sitten on loppu. Näin tulee käymään myös Värtsilän pitäjäyhdistykselle.

 9. Kaikkialla ei käy niin kuin Kalevi kuvaa. Suomessa on runsaasti kyläkohtaisia yhdistyksiä, joiden toimijat ovat uusiutuneet ajasta aikaan. Kyse on siitä, että toimijoissa on mistä valita.

  Jos kylästä sammutetaan valot, ei kylään ole tulijoita. Jos panostusta löytyy, löytyy myös osallisia. Muun muassa Suomen kylät -saitilta löytyy dataa! https://suomenkylat.fi/

 10. Runo

  Satelee lunta
  Hupi näkee unta
  Jalat lekkasee
  Häntä veuhkasee

  Ossi siitä huvittuu
  Koiran viereen laskeutuu
  Me ollaan tässä
  Samassa hässäkässä

  Mutta miksi sie pieret
  Se murtaa mielen
  Pitää olla hieno
  Pierunkin vieno

  Ei herää Hupi kyllä
  Hällä ajo yllä
  Ossi irvistää
  Pierun tikistää

  Tasoissa ollaan nyt
  Joulupieru syntynyt
  Hallelujaa
  Kaikki kansa maan

 11. Edellinen kommentti sisältää nimimerkki ”Jokkerin” kirjoittaman tai ainakin hänen julkaisemansa mielestäni varsin omituisen runon.
  En väitä olevani mikään ammattitaitoinen tulkitsija sen enempää lyriikan kuin proosankaan suhteen joten kysynkin nyt suoraan, että poistaako Värtsin toimitus tämän mainitun hengentuotteen vai teenkö minä sen?

 12. Myöhäiltaa Värtsin lukijoille !
  Aluksi Jussille – en nyt heti poistaisi Jokkerin tai muiden hänen kaltaisten kirjoituksia Värtsiin. Uskon , että he ymmärtävät, ettei turha rääviminen pitkälle kanna.
  Sivusta seuranneena nostan hattua korkealle Värtsilän koulun säilyttämisen puolustajille : Värtsilän pitäjäyhdistyksen Matti Jaatiselle, väkeville puolestapuhujille Lealle, Esalle, Leolle ja monelle muulle. Ja ennen kaikkea Eero-Matille, joka on nostanut tämän järjettömyyden esiin Värtsissä ja muissa medioissa.
  Toivon todella, että kuntapäättäjät perehtyisivät syvällisimmin +/- tekijöihin ennen kuin Värtsilän koululla laitetaan ovet kiinni.

 13. Älkää nyt Jokkeri ressukan runoa kovin kovakouraisesti arvostella.. Näyttäisi siltä että se on vasta opetellut kirjoitustaidon ja innostuksissaan halunnut esitellä myös runoilijan taitoja. Vaikkei siitä lyriikka ja proosaa löydy niin onhan siinä roskaa sitäkin enemmän.

 14. Jokkerin runo joutaa poistaa. Ala-arvoista tekstiä! Ei sovi Värtsin palstoille. Jos muut ei poista niin Jussi Raerinne saa tehdä sen. Liekö tuon sähköpostiosoitekaan oikea. Mikä lie irvileuka.

 15. Joulun arvostus

  Joulu on juhlista jaloin, sanotaan.
  Yksin hiljattain jääneenä arvelen, että otan jouluni arkisesti. Mitä sitä vouhottamaan. Uskon asioilla on kansaa alistettu liikaakin. Jotkut luulevat olevansa Jumalasta seuraavia.

 16. Niin, joulu on alunperin pakanallinen juhla ja varsinkin sanana, yule-juhlasta tullut. Ajankohta joulun vietolle on monessa uskonnossa vuodenkiertoon liittyvä juhla, onhan vuoden pimein aika. Tästä muodostuu helposti ymmärrettävä vastine juhannukselle ja tasauspäiville syksyisin ja keväisin. Suomen uskossa on sitten juhlia karhuun ja maatalouteen liittyviin asioihin.
  Mielestäni kristinuskoon kuuluvien pitäisi muuttaa nimi joulu esim. Kristuksen syntymäjuhlaksi tai Jeesuksen syntymäjuhlaksi. Näin se eroittuisi pakanajuhlasta ja Jokkerin joulupierukin olisi hyväksyttävämpi.
  Tullessaan Suomeen kristinusko tuhosi Suomen oman uskonnon, jota kutsutaan usein suomenuskoksi. Kristinuskon juhlapäivät ajoitettiin täkäläisen uskon päivien kanssa yksiin, että ne olisivat tuttuja. Suomalaisten pyhille paikoille rakennettiin kirkkoja samasta syystä. Suomalaiset tulivat uhripaikalle, mutta siellä olikin kirkko. Osa sopeutui, osa ei. Kirkko otti ihmiset oman hallinnassa alle.
  Näen itse kaikki isot uskonnot, kristinuskon, islamin yms. miehien luomiksi, naisia ”Jumalan tahdon” mukaan alistaviksi uskonnoiksi. Lisäksi en itse kannata sitä, että uskonto maksaa. Rakennuksia, pappien palkkoja, veroja jne. Kehitteli itse aikoinani Vapaan uskon yhteisöä, jonka ainoa sääntö oli: Jumala on. Kaiken muun olisi kukin saanut itse päätellä. Suora yhteys omaan Jumalaan on parempi kuin mikään ihmisten, usein miesten, luoma yhteisö, mikä kontrolloi, hallitsee ja alistaa.
  Mutta siitäkin huolimatta kristityille hyvää Kristuksen syntymäjuhlaa ja meille pakanoille hyvää joulua!

 17. Kiitos että aktiivista kirjoittelua teiltä lukijoilta tulee!

  On esitetty toive yhden kommenttikirjoituksen poistamisesta. Asiasta on eilen täällä kylätalolla keskusteltu ja päädytty siihen ettei toimenpiteisiin asian suhteen tällä erää ryhdytä. Korostetaan kuitenkin sitä että niin uskonasioista kuin politiikastakin saa täällä kirjoittaa, voi tuoda esiin omia näkemyksiään, maailmankatsomustaan tai poliittista suuntaustaan.

  Raja kuitenkin kulkee siinä että jos henkilökohtaisia solvauksia tai solvauksia joitain tiettyä ihmisryhmää vastaan esiintyisi, kommentteihin puututaan silloin toimituksen toimesta ja asiattomuudet siivotaan pois. Muistetaan se että Värtsin sisällöstä vastaa viime kädessä päätoimittaja.

  Hyvää alkavaa viikonloppua kaikille lukijoille! Toivotaan teiltä vilkasta keskustelua jatkossakin!

  Ps. Laitelkaahan omia juttujanne tai juttuvinkkejä tulemaan verkkovartsi@gmail.com

 18. PAHOITTELUT!

  Aiemmin tänä aamuna Leo Härkösen jutusta oli toimituksen huolimattomuuden johdosta jäänyt kuva pois. Lisätty nyt artikkeliin.

 19. Lepo on tärkeintä joulussa ja joululaulut (iloisetkin). Voisko joku laittaa tähän Jope Ruonansuun laulun ”Mie en taho.”

 20. Värtsilä on minulle kovin rakas paikka. Muistan, kuinka vaikeaa oli vanhempieni päätös lähteä Kiteelle, minulle. En olisi halunnut jättää kavereita ja kotiseutua.
  En itse ole ollut metsästäjä, vaan enemmän soittaja. Yllättäen sain haltuuni metsästystorven. Näin vaskisoittajana ajattelin heti, että varmasti metsästystorvellakin on omat merkkisoittonsa eli signaalit. Selvitin asiaa ja Suomen Metsästysmuseosta sain julkaisun, jossa on lyhyt metsästystorven historia ja signaalisoitot alkaen metsästäjien herätyksestä. Mikäli Värtsilän metsästäjät haluavat signalistin, niin pientä hirvipaistia vastaan olen käytettävissä😁.

 21. Vielä lisäyksenä, hieman torvea puhaltaneena totesin, että saamani torvi on erittäin laadukas ja hyvä soittaa. Merkinnöistä päätellen venäläinen.. Onko se miinus tässä maailmantilanteessa?
  Olen itsekin pienin osin venäläinen. Ukkini Vasili Stepanovits Sotejeff tuli Venäjän vallankumouksen yhteydessä Suomeen kaverinsa Mikon kanssa, joka karkasi Siperiasta. Kaverusten seikkailuista on minulla aitan seinustalla ratsuväen kasakkapiikki. Ukki on ollut taistelemassa Puolassa, mutta onko kyseessä ollut Mannerheimin rakuunat, en tiedä.Rakuuna ukki kuitenkin oli.
  No, vaskisoittimet ovat minulle rakkaita. Baritonitorvi ja trumpetti soi mukavasti. Tunnen laadukkaat soittimet niitä soittaessani ja tämä ehkä venäläinen metsästystorvi on sellainen. Ääni kuulostaa lähes trumpetilta . Yllätyin tästä.

 22. Hyvä Kimmo! Radiosähköttäjänä ja joskus partiolaisina tiettyjen signaalien jutut on vielä jotenkin tutut. Voisit pitää vaikka esittelyn koko Värtsilän riista poppoolle

 23. Kiitos, Hemppa!
  Saan varmasti Metsästysmuseon lähetyksen ensi viikolla. Sotilassignaalit menisivät varmasti vaikka heti, mutta metsästyssignaaleihin pitää lähetyksen jälkeen perehtyä. Nuotit tietysti on hallinnassa. Torven äänet on rajalliset, mutta varmasti signaalien mukaiset.
  Toki mieluusti tulen näitä esittelemään, kun itse niihin perehdyn. Soiton takaan olevan laadukasta😁.

 24. Hyvä, Kimmo! Vaski soi peräti hyvin kirkonmäellä taannoin! Pääsin tutustumaan soitinkirjoon parinkymmenen vuoden aikana kun keikkailin dir. Raimo Maarasen ja sotilassoittokuntamme kanssa. Oli siellä monenlaita torvea, itseni lisäksi… Mielenkiintoinen musiikinala!

 25. Tälle viikolle sattuu Itsenäisyyspäivä ja sen ohessa niin monta muutakin kiirettä, ettei Värtsiä ehdi vilkaista.
  Jokkeri oli kirjoittanut mukavan runon, suorastaan hauskan. Olen lukenut sen monet kerrat. Muutaman viimeisen rivin vuoksi jotkut ehtivät jo mielensä pahoittaa. Niitä minunkin mielestä olisi voinut harkita paremmin.

  Jotkut kynäniekat osaavat tehdä tavallisista asioista varsin mehevää tekstiä, kuten eräässä savolaista rentoutusta ja rentoutta esittelevässä äänitteessä ”..ja rentona niinkuin lattiilla makoova ajokoiran vouhake piästelöö iliman minkäänlaisia estoja uamullisen läskisoussin palamiskaasuloita..”

  Kyllä runon voi tehdä arkisista asioista, vaikka haravanvarresta. Kirjoita vain Jokkeri lisää ajatuksia elävästä elämästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *