Voiko kyläläisten terveyttä ja hyvinvointia rahalla mitata?

Yksi kuntosalin kolmesta huoneesta

Pieni mutta piskuinen kyläseura Värtsilän Kisa on ylläpitänyt monipuolista kuntosalia Värtsilän koulun sivurakennuksessa jo yli seitsemän vuotta. Kisan toiminta oli vuosien saatossa hiipunut ja oli keskusteluja jopa koko seuran lakkautuksesta. Kuntosalista tulikin seuran pelastus. Toiminta aktivoitui uudelleen ja myös monia muita salin ulkopuolella tapahtuvia liikuntatilaisuuksia heräteltiin henkiin.

Ensimmäiset salin kuntoilulaitteet tulivat Tohmajärven kunnan liikuntatoimelta. Sittemmin välineitä on saatu lisää seuran omilla hankinnoilla sekä yksityisten henkilöiden lahjoituksilla. Viimeisin laitetäydennys saatiin kunnan liikuntatoimelta siinä vaiheessa kun kuntakeskukseen valmistui uusi kuntosali.

Laitevalikoima on käyttäjäturvallinen ja monipuolinen

Alusta saakka Värtsilän kuntosali löysi käyttäjänsä. Kuukausittain kävijöitä on ollut 20-40 hengen välillä joka on jo melkoinen prosenttiosuus koko kylällä asuvasta väestöstä. Vuodenajasta riippuen, 5-10% Värtsilän kylän asukkaista käyttää kuntosalia säännöllisesti. Lokakuussa rekisteröityneitä aktiivikävijöitä salilla oli 23 eri henkilöä.

Kansalaisopiston kuntopiiri on ollut alusta pitäen osa Värtsilän kuntosalin toimintaa. Kuntoilijoita on riittänyt joka vuosi ryhmän kasassa pysymiseen. Sopivasti tätä artikkelia kirjottaessani, viereisessä koulun liikuntasalissa on alkamassa eläkeläisten jumppa. Tämä on eri ryhmä kuin maanantaisin kuntosalilla kokoontuva kuntopiiri. Huoli koulun kohtalosta on kaikilla suuri – yksi puheenaihe eteisessä on ylitse muiden: Mitä meille tapahtuu sen jälkeen kun koulu laitetaan kylmilleen ja tämäkin liikuntakerho kuolee? Sumuisesta ja tihkusateisesta päivästä huolimatta päivän liikuntakerhoon osallistuu peräti 15 ikäihmistä!

Koulun piha täyttyy eläkeläisten jumppaan tulevien autoista

Ikäihmisten liikunta elintärkeää

Lihaskadosta on tulossa kansantauti. Tutkimusten mukaan jo lähes puolella yli 65-vuotiaista on lihaskadon esiaste. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä lääkäri Jan Sundell patistaa iäkkäitä kuntosaliharjoittelun pariin. Saliharjoitus pari kertaa viikossa riittää ennaltaehkäisyksi. Ikäihmiset tarvitsevat lihaksia niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin sängystä ylös nousemiseen. Sisätautilääkäri Jan Sundell on huolissaan iäkkäiden lihaskunnosta. Hän rohkaisee lihaskuntoharjoittelun pariin. Kuntosaliharjoittelu on hänen mielestään iäkkäiden tärkein liikuntamuoto.

– Ihmiset ajattelevat usein, että kuntosalilla pitäisi olla kauhean vahva ja nuori. Se ei pidä paikkaansa. Maailmalla on tehty tutkimuksia 90-vuotiailla, jopa satavuotiailla naisilla, jotka ovat käyneet kuntosalilla. Se onnistuu ihan hyvin, kun liikkeet tehdään puhtaasti ja hyvällä tekniikalla.

Päivän jumppaan osallistui 15 henkeä

Värtsilän koululla tapahtuva liikuntaharrastus ei yksin rajoitu kuntosalitoimintaan, kansalaisopiston kuntopiiriin tai eläkeläisten liikuntakerhoon. Tiistai-iltaisin koululla pelataan lentopalloa johon osallistujia saapuu jopa Kemien kuntakeskuksesta ja Uusi-Värtsilästä saakka. Kaiken jo edellä mainittujen lisäksi kahdesti viikossa koululla jumpataan Elviran liikuntakerhossa joten liikuntaharrastajille tarjontaa Värtsilässä piisaa kiitettävästi. Tämän mahdollistavat koulun sisätilat. Pelkästään liikuntamahdollisuuksiensa puolesta koulukiinteistö on siis liian arvokas kokonaisuus suljettavaksi. Ei ole rahalla mitattavissa se kuinka suuri merkitys koulukiinteistöllä on kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä.

4 comments for “Voiko kyläläisten terveyttä ja hyvinvointia rahalla mitata?

  1. Kiitos valaisevasta jutusta! Kyllä Tohmajärven päättäjien tulee muistaa, että hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn edistäminen on kunnan keskeinen perustehtävä. Juuri siksi lähiliikuntapaikat ovat äärimmäisen tärkeitä. Vahva tukeni koulukiinteistön toiminnalle myös jatkossa Värtsilän pitäjän sydämenä.

  2. Tämä on hyvä juttu. Itselleni tuli morkkis jo siitä, kun luin, kuinka aktiivista porukka Värtsilässä on! Ja varsinkin, kun minulla oli ”neuvolapäivä” aamulla, rokotuksia pistelivät siellä molempiin olkapäivin. Samalla kyselivät, että muistanko harrastaa liikuntaa. Tunnustin heti, että marjamettässä käyn ja silleen, muuten patalaiska.

  3. Meinaako ne tosissaan laittaa myös kuntosalinki pois käytöstä? Ihan kiva kun pitkän tauon jälkeen oli ajatuksena ruveta käymään salilla ja töiden puolesta ei jaksa ajaa 20 kilometriä/sivu 2-3 x viikossa vain sen takia että käy kuntosalilla.

  4. Kannattaa tutustua Tohmajärven hyvinvointisuunnitelmaan vuosille 2022-2025. Ainakaan sen näkökulmasta ei luulisi Värtsilänkään suhteen olevan huolta.

    Kolme teemaa nousee keskeisiksi tavoitteiksi: terveet elintavat (esim. liikunta), mielen hyvinvointi (esim. yksinäisyyden ehkäisy) ja osallisuus sekä yhteisöllisyys (esim. yhteisötoimijuuden tukeminen). Huomionarvoista on lisäksi, että Tohmajärvellä on alettu panostaa ikääntymisen vaikutuksiin.

    Kaikki teemat viittaavat siis onnelliseen lopputulokseen palveluneuvonpidossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *