Sana on vapaa viikko 28/2022

Mikä puhuttaa tällä viikolla? Sana on vapaa.

Nimipäiviä viettävät tällä viikolla

Ma Noora, Elli, Nelli ja Eleonoora
Ti, Hermanni, Herkko ja Herman
Ke Joel, Ilari ja Lari
To Alisa ja Aliisa
Pe Rauni ja Rauna
La Reino ja Rene
Su Ossi ja Ossian

15 comments for “Sana on vapaa viikko 28/2022

 1. Koronarajoituksista olemme voineet pitkälti luopua, koska emme enää sairastu tautiin kovin vakavasti saamiemme rokotusten takia.

  Seuraavien lukujen valossa näitäkin asioita ja perusteluja maallikkona ymmälläni ihmettelen.

  Maassamme oli kuollut koronaan kahdessa vuodessa eli viime vuoden 2021 loppuun mennessä alle 2000 ihmistä.

  Kuluvan vuoden 2022 alussa on puolen vuoden aikana kuollut koronaan yli 2000 ihmistä lisää.

 2. Covid-variantit ovat tehneet ennakoimatonta työtään tänä keväänä. Suurin osa menehtyneistä on monisairaita iäkkäitä, joiden osalla covid on ollut joko peruskuolinsyy tai kuolemaan myötävaikuttanut tekijä. Niin ikään covidin komplikaatiot ovat joko välivaiheen tai välitön kuolemansyy. Välivaiheen kuolemansyy on toisin sanoen se tila, joka johtaa peruskuolemansyystä välittömään kuolemansyyhyn. Välitön kuolemansyy ilmaisee puolestaan sen taudin, vian tai vamman, jonka oirein henkilö kuolee.

  Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on kirjoittanut avaavan jutun aiheesta https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lasselehtonen/koronakuolemien-kevat/

  Voidaan jatkossakin totutella siihen ajatukseen, että heikoimmat jäsenemme kuolevat infektioihin samalla tavoin kuin infuenssaviruksiin on kuoltu tähänkin saakka. Jokaisen kohdalla lopulta kuolemaan päättyvä elämä on siitä merkillinen systeemi, ettei siihen lopulta pystytä vaikuttamaan, vaikka oltaisiin miten viisaita tahansa.

 3. Näkyyhän nuita kuolevan koronaan vaikka vapautta juhlitaan suurin joukoin.

 4. Otto on oikeassa: vapaudella on aina hintansa.

 5. Mummelille tiedoksi, ettenpä taida ollakaan. En tiedä, mistä moinen käsitys on päässyt syntymään – ja onkin ihan ensimmäinen kerta kun saan tuon nimityksen… Niin sanottua myöhäis-keski -ikää elävänä voin toki selventää tilannetta.

  Olen ollut vanhuuden ja ikääntymisen tutkija vuodesta 2006, gerontologian eri alueisiin, sosiogerontologiaan, geronteknologiaan ja gerotranssendessiin, kohtuullisen perehtynyt. Tälläkin hetkellä meneillään olevan omaishoidon ohella tutustun vuoden ajan uusimpaan vanhuutta koskevaan tieteelliseen tutkimukseen Jyväskylän yliopistossa. Läheishoivaa olen harrastanut vuodesta 1979, ja pari viimeisintä vuotta, ennen kokoaikaiseksi omaishoitajaksi siirtymistäni olen hoitanut ammatikseni ikääntyneitä eräässä tehostetun hoivan yksikössä. Jotta tällaisella taustalla pääsee ilmeisesti erikoistenkin nimitysten piiriin…

  Jos Mummeli, jota nimeä en muuten koskaan käytä ikääntyvistä naisista, enempää kuin ”ukkeliakaan”, tarkoittaa dataa, jonka edellä esitin Covidiin liittyen, on se puhdasta lääketieteellistä faktaa, lähtöisin Tilastokeskuksen tiedotusosastolta. Tehtäväni, kuten kollegoidenkin, on levittää aina vain paikkansapitävää tutkimustietoa, ei luuloja eikä uskomuksia nimimerkkien suojista. Koska Sakari H ihmetteli aiemmin Covidin kuolleisuuslukuja, selvitin syyn mielestäni aika tarkasti. Tieto on erittäin tärkeää nykyisin leviäävien harhaluulojen ja erilaisten salaliittoteorioiden ehkäisemiseksi. Keskustelen mielelläni ikääntymiseen ja vanhuuteen liittyvistä kysymyksistä, onhan se ammattialuettani.

  Ja kuten hyviin käytänteisiin kuuluu, on lähteet ilmoitettava. Oheisesta linkistä löytyy dataa. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta/covid-19-tautiin-liittyvien-kuolemien-tilastointi

  Ja vielä ”rasisti”-nimityksestä: ikään liittyen ei käytetä kyseistä ilmaisua. Mikäli on aihetta, kuten esimerkiksi työmarkkinoilla, käytetään sen sijaan ilmaisua ”ikäsyrjintä”. Rasismi-ilmaisu on varattu kuvaamaan ainoastaan rotusyrjintää. https://fi.wikipedia.org/wiki/Rasismi

 6. Vaikka kielenkäyttö ja sen arviointi sosiaalisessakin mediassa kuuluu ensisijassa asianomaisen julkaisun päätoimittajalle, kannattaa Mummelinkin olla varovainen nimimerkkinsä takana. Joskus tyyli saattaa otteen herpaantuessa, väsymyksen tai jonkin muun tarkkaavaisuutta vähentävän seikan vuoksi, lipsahtaa herjauksen puolelle, ja sitten asia ei olekaan enää aivan yksityinen.

  Koska kehitystä keskustelun tasossa tunnutaan selkeästi kaipaavan, laitan tuohon alle netin epävirallisen sopivaisuussäännön, netiketin, joka parhaimmillaan saattaa auttaa korjaamaan tilannetta jatkossa. Siihen tosin tarvitaan myös aitoa ja vilpitöntä halua ja tahtoa. Koska en ole mielitieteilijä, enkä tunne kirjoittajaa, en osaa sanoa löytyykö sellaista.

  Asia on osaltani loppuunkäsitelty, olettaen etten koe tulleeni loukatuksi ammattini tai yksityisyyteni suhteen.

  https://www.internetopas.com/netiketti/

 7. Edelliseen keskusteluun sanoisin pari repliikkiä. Keskustelu ei nyt kyllä päättynyt asiallisesti. Mentiinkö jopa tietyn rajan yli ? Nyt ollaan kuitenkin julkisella palstalla, ja ei ole fiksua mennä henkilökohtaisuuksiin.

 8. Hei, Mummelin viestit on poistettu Värtsin ylläpidon toimesta. Kyseinen hlö on esiintynyt useilla tekaistuilla tiedoilla myös tällä samalla viestiketjulla.
  Selvitystyötä on tehty ja jäähyä annettu, trollin henkilöllisyyskin on 99% varmuudella toimituksen tiedossa. Ko. hlö voi pyytää kirjoitusoikeutta takaisin esim. 1 kk:n jälkeen sähköpostilla verkkovartsi@gmail.com

 9. Kiitos ylläpidolle ! Teitte oikean ratkaisun !

 10. Erittäin hyvä tuo internetoppaan netiketti. Kiitos Esa

 11. Mummo oli oikeassa, Ei
  suuria ikäluokkia ohiteta
  hienoilla puheilla ja
  vähätellen heidän
  poismenojaan. Vai sattuiko
  Esa olemaan Värtsilän
  ”terävin kynä”. Surettaa.

 12. Suuret ikäluokat eivät ole välttämätöntä poistumaa.

 13. Kannattaa hillitä somekiihkoa ja olla tarkkana määritelmissä. Suuret ikäluokat ovat vasta tulossa vanhuusikään. Tlastoja kannattaa lukea ja yrittää tulkita niitä ilman suuria tunteita. Faktoillehan emme voi mitään, vaikka kuinka kokisimme muuta. Nykyisin vallalla oleva totuusteoria näyttäisi muuntavan henkiökohtaisen kokemuksenkin faktaksi. Se lienee Amerikan Tanen ansiota. Ei kannata lähteä siihen kelkkaan. Trollit ovat petollisia.

  Tanelle neuvoisi olemaan varovainen ”mummien” suhteen. Ainakin tässä nimenomaisessa tapauksessa se oli täyttä bluffia. Eihän vain ”Tane” ole entinen ”Mummeli”?!

  Vast´edes vastaan vain aidoille nimille, en epämäääräisille nimimerkin takaa huutelijoille. Niin pitäisi toimia meidän kaikkien. Pois piiloista, lymyilijät.

 14. Kommentin tärkein oli jäänyt näköjään tarttumatta kenttään. Ohessa erittäin selkeä esitys trollauksesta ja sen olemuksesta. Värtsikään ei ole irti tästä maailmanlaajuisesta psykopaatisesta ilmiöstä, jonka Toveri Putin on nostanut hybridiaseekseen muutamassa vuodessa. Mutta trollausta vastaan voidaan reagoida myös tehokkaasti. Omilla nimillä esiintyminen on terve järjestelmä, joka on käytössä jo suurimmissa medioissa. Kannattaa harkita.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Trolli_(internet)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *