Hautausmaalla haravoitiin

Pieniä porukoita haravoi eri puolilla kalmismaata
Kaunis kukkakumpu Aulikki Karvosen muistoksi
Tässä pysähdyttiin miettimään, että tarvitseeko todella tietä hiekottaa tänne asti

9 comments for “Hautausmaalla haravoitiin

 1. Ahkeruus on ilomme, laiskuus intohimomme. Onneksi on pippurinen joukko ahkeria, jotka jaksavat puuhata upealla hautausmaallamme!

  Niin ikään on seurakuntamme monitaituri Romppasen Esko puuhaillut – hautaustoimi on hyvällä tolalla, hommat hoituvat odottelematta, hautausmaan tienpuoleinen kuusiaita on silmiinpistävän kohentunut, jne. Metsänraivausalueen puoleinen kuusiaita alkaa varmaankin tointua pikkuhiljaa hyvällä leikkauksella ja valonlisäyksellä samanoloiseksi.

  Piispa Jolkkonen pisti aiheesta tarkastuksellaan haasteen seurakunnan pikaisesta yhdistämisestä Kiteeseen – hallinnon, protokollan tai paperien pläräyksen kannalta liitos tuskin tuottaa mitään ongelmia, kunhan vain Esko jätetään hoitelemaan käytännön systeemiä mobiilisti.

 2. Entisenä seurakunnan luottamushenkilönä olen kokemukseni perusteella täysin samaa mieltä seurakunnan asioista, joista Esa kirjoitti nimenomaan hautausmaiden ja niiden piirissä oleviin tehtäviin nähden. Hallinto voi ja pitää olla suuremmissa yhteisöissä jo talouden hoidon kannalta. Aika jolloin pappi oli seurakunnan viisain ja ainoa kiinteistöjen ja metsänhoitaja on mennyttä aikaa.

 3. Kannatan Esa A:ta ja Tuke Veenasta sekä piispa Jolokkosta näissä asioissa.

 4. Hyvä nuo käytävät on hiekottaa, parempi kulkea sateen jälkeen. Täälläkin mainittu Sylvi Muttonen oli saanut hautapaikan omaistensa vierestä.
  Kirkkoniemen pappila taitaa vetää viimeisiään, tuskin kelpaa enää kenellekään.

 5. Myös Kaustajärven hautausmaalla on talkoiltu ja saatu hautausmaa siistiin kuntoon. Sain viestiä, että talkoissa oli 18 henkilöä. Itse olin toisaalla töissä, joten jäi haravoinnit väliin. Jos kenellä olisi kuvia talkoista, voisi lisätä tähän juttuun tai tehdä oman jutun Kaustan talkoista. Kiitos!

 6. Hyvä olisi, että talkoista ja niissä puuhailevista aktiiveista pidettäisiin ääntä myös jälkikäteen. On hyvä tietää, etteivät työt suju tekemättä. Vaatimattomuus ei kaunista näissä asioissa, vaikka protestanttinen etiikka muuta väittäisi. Sitä paitsi Värtsi-verkko toimii verrattomana infona ulkovärtsiläisille, jotka eivät pääse tai ehdi täällä vierailemaan – ja myös historiikkipohjana kuvineen.

 7. Näin maaseudulla on harvakseltaan varsinaisia talkoita. Monenlaisia asioita kuitenkin tehdään vapaaehtoisvoimin. Niitä ei yleensä nimitetä talkoiksi, vaikka sitä kai ne lienevät. Monet osallistuvat moniin talkoisiin, joten kasvot niissä ovat tulleet tutuiksi. Olenkin mielessäni jakanut tämän vapaaehtoisväen karkeasti kahteen osaan: niihin jotka osallistuvat aina, jos mahdollista ja niihin, jotka eivät osallistu
  Esa A. muistutti että talkoolaisia muistettaisiin.. Onhan talkoot jo sinänsä mitä parhainta yhdessäoloa ja tietojen tasaaamis tilaisuuksia.
  Käydessäni takavuosina Värtsilässä kirkon tai kirkkomaan tienoilla käyskenteli Kolehmaisen Juhani. Ymmärtääkseni hän oli silloin osan aikaa työssä, mutta tuli sinne muulloinkin. Hautausmaalla oli aina jotain tekemistä vaikka kukaan ei käskenytkään.

 8. Totta pakiset, Alpo! Juhani on ollut todellakin aivan vakituisin ahkera ajast´aikaan – hautausmaalla tavattiin usein. Ja keskusteltiin sukulaisista ja tutuista, joista en muistanut puoliakaan. Onneksi Juhani muisti!

 9. Tohmajärven seurakunta ei hoida enää hautoja.
  Ennen hoiti, mutta ei enää…ei ole hoitanut pitempiin aikoihin.
  Nykyisin yksityiset hoitavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *