Pönttöilyä

Laitoin linnunpöntön melkeinpä omaksi ilokseni. Laitoin talon lähelle sellaiseen paikkaan, että näen ikkunasta.. varsinkin saunan ikkunasta on mukava katsella linnunpöntön suuntaan, näkyisikö siellä jotain kiinnostavaa.

Laitoin tuon pöntön Vapun jälkeisenä maanantaina, ja melkein heti sinitiainen piipahti sisällä. Tiistai-iltana pöntöllä kävi vilkas liikenne sisään ja ulos, ehkä kerran minutissa tai nopeammin tukko pesätarvikkeita meni sinitiaisen nokassa pönttöön. Näyttipä hyvältä. Mutta seuraavana päivänä liikennettä ei ollutkaan. Jokohan hylkäsivät pöntön, voi harmi..

Myöhemmin pöntöllä kävi sinitiainen, mutta ei mennyt sisään. Silloin tällöin lintu kävi samalla tavalla siinä pöntöllä. Illalla sitten saunan lauteilla istuessa oli aikaa kytätä oikein herkeämättä linnun pönttöä. Siinä se selvisi, että sehän käy viemässä ruokaa emännälle pöntön reiälle. Emäntä ottaa sen vastaan. Hienosti heillä yhteistoiminta pelaa. Toivottavasti he saavat pitää pesänsä. Kirjosiepot tulivat Vapun jälkeen, ja ainakin yhdestä pesästä sinitiaisen munat on heitetty ulos. Tuota pönttöä kyllä pidän silmällä ja ajan kirjosiepon vaikka kesken kylvyn saunavastan kanssa jonnekin muualle.

2 comments for “Pönttöilyä

  1. Nyt Alpo heti saunan ikkunaan. Lintu katsoo jo pöntön reiästä ulospäin.

    Hieno pönttö, oikein luomua. Köytetty hyvin kiinni, jotta ei muuttohaukka vie.

  2. Alpo on hoksannut pöntön rakennuksen perusidean luomupöntöstä.
    Itse muutama vuosi rakentelin useita pönttöjä kun talviruokinnan aikaan laskin varpusten ja tinttien lukumäärän mitä tällä pappilanpellon alueella asusteli. Pönttömateriaalia ei löytynyt oivallista, höylälautaa olisi ollut vaikka kuinka.
    No niistä tein muutamia ja muutama pätkä löytyi vanhaa karheaa sahalautaa joista sain kolmeen pönttöön etuseinät.
    Keväällä seuratessa lintujen pesimisaikeita niin sain saman havainnon kun Alpon pöntöstä. Kokohöylälauta pöntöt eivät niinkään kiinnostusta herättäneet kun sahalauta pöntöt. Jotka veti katsojia, kuin asuntoesittelyt konsanaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *