Penedon kadotetun paratiisin pelasti turismi

Tekstin lainaus YLE-Areenan julkaisusta

Liittyy Heikki Sallisen matkakuvauksiin

Paratiisimainen Penedon laakso:
Kuva: Siirtolaisinstituutti

Brasiliassa Penedon laaksossa on kukoistanut yksi menestyneimmistä suomalaisista siirtokunnista. Unelma vegetaristisesta unelmayhdyskunnasta romuttui kuitenkin lukuisiin ongelmiin. Nykyään suomalaisuus näkyy Penedossa pikku-Suomena, joulupukin talona sekä tanssipaikka Clube Finlândiana.

Sen johtajana toimi harras kristitty ja vegetaariseen elämäntapaan uskova Toivo Uuskallio, jonka perässä Penedoon muutti noin 150 suomalaista vuonna 1929.

Penedoa vaivasi rahapula, joten Uuskallion alusta asti johtama yhteistalouskin lakkautettiin noin kymmenen vuoden taistelun jälkeen. Konkurssiin tila joutui vuonna 1943, kun siellä viljellyt 333 000 appelsiinipuuntainta eivät menneet kaupaksi. Yli puolet Penedosta myytiin, mutta kaikki suomalaiset eivät lähteneet sieltä.

Penedo on kiinnostanut suomalaismediaa jo kauan. Ensimmäisen kerran vehreitä maisemia kuvattiin vuonna 1948 Filmisepon katsauksessa.

Toimittaja Erkki Nuorala on vieraillut Penedossa useampaan otteeseen: vuonna 1970 hän tapasi useita Penedon suomalaisia ja haastatteli heitä, kun unelma ihanneyhteiskunnasta oli jo romuttunut.

2 comments for “Penedon kadotetun paratiisin pelasti turismi

 1. MIKÄ PENEDO?

  Suomalaiset siirtolaiset perustivat kylän lähes 90 vuotta sitten. Aluksi he noudattivat
  luonnonmukaista elämää, kuten kasvissyöntiä, nudismia ja tiukkaa siveysmoraalia. Kommuuni kuihtui aikanaan, mutta turistit pelastivat kylän.

  Vuonna 1937 avattiin lähettyville Brasilian ensimmäinen kansallispuisto Itatiaia, joka alkoi houkutella matkailijoita. Suomalaiset ryhtyivät pitämään matkailijoille täysihoitoloita ja myymään käsitöitään.

  PIKKU-SUOMI:

  Penedon keskustaan avattiin Suomea kuvastava teema-alue vuonna 1998. Sen ovat suunnitelleet penedonsuomalaiset arkkitehdit Alva ja Sergio Fagerlande. Aluksi alueella myytiin suomalaisia tuotteita, mutta Suomesta tuotuina, korkeiden tullimaksujen jälkeen, ne olivat brasilialaisille aivan liian kalliita.

  MISSÄ JA MITEN? Penedo sijaitsee Brasilian Itatiaia-kansallispuiston vieressä. Sademetsien peittämällä vuoristoisella alueella on patikkapolkuja sekä jokia ja vesiputouksia, joissa voi uida. Perille pääsee Rio de Janeirosta (160 km) ja São Paulosta (260 km) bussilla tai vuokra-autolla.

  Alla linkki YLE:n koosteeseen, jossa on useita videoita ja haastatteluja. Mm presidentti Ahtisaaren vierailusta

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/12/19/penedon-kadotetun-paratiisin-pelasti-turismi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *