Kuvia Uudenkylänlammelta

Uudenkylänlammen ennallistamisesta on ollut puhetta. Nyt rahoitus on kunnossa ja vuorossa asukkaiden kuuleminen. Kävin ottamassa kuvia lammelta jossa en kyllä nähnyt lampea ainoastaan kaislikkoa, otin videotakin mutta se meni pilalle kun joku erittäin vihainen mies tuli kyselemään mitä etsin sieltä. Lähdin nopeasti pois paikalta.

12 comments for “Kuvia Uudenkylänlammelta

 1. Kiitos Sauli. En ole tainnut nähdä koskaan kuvia tuolta lammelta. Penskana tuolla käytiin luistelemassa ja kolkkakalalla. Hyvin näyttää lammen kuivatus onnistuneen. Kuulemma avovettä ei näy vaikka kiipeää kirkon torniin katsomaan. Onko siellä jossain luontopolku tai vastaava, mistä tuo taulun kuva on?

 2. Taulun kuva on ihan siinä pumppaamon läheisyydessä, kannattaa käydä tutustumassa, en ollut käynyt siellä aikaisemmin. Lampelantien päästä on hyvä kävellä sinne.

 3. Luontopolkukin on kulkenut joskus joen pengertä pitkin Niiralaan, muistaakseni. Taulu on ilmestynyt jonkun Värtsilän luonto hankkeen tuotoksena. Taulusta jos ottaisi osasuurennoksen alareunasta, niin siellä olevista logoista selviäisi ketkä ovat olleet hankkeen takana tai rahoittajina. Ainakin Värtsilän kunnan vaakuna näkyy olevan ja EU lippu. Eli paikallista kansallista ja EU rahoitusta on ollut mukana.

 4. Tuota luontopolkua ei ole missään paperisessa peruskartassa, mutta nykyisessä ”pilvi -kartassa” kylläkin. Vaikka pidän itseäni vanhana värtsiläläisenä niin saatan olla ainut, joka ei tiedä tuostakaan polusta mitään. Olen ajatellut tuon Lampelantien vievän tien päässä olevaan taloon. Mitään tienviittaa luontopolulle en muista nähneeni.

  Katselin suurennuslasilla tuota taulua. Alanurkassa on viisi lohkoa. Vasemmanpuoleisin EU lippu, sitten Natura 2004, ”kiekurasta” ei saa selvää, sitten teksti ”Pohjois-Karjalan Ympäristökeskus” ja oikealla Värtsilän / Tohmajärven vaakuna.

 5. Eikös tuo luontopolku ole niiltä ajoilta kun Värtsilässä toimi Rinteen Pirjon vetämä luontokerho? Jänöjussit vai mikä nimi olikaan?

 6. Onpas lampi kutistuma pieneksi! – Ei tuota voi lammeksi kutsua. Olen kyllä ollut tietoinen tuosta lammesta mutta en ole koskaan käynyt siellä. Kaikki muuttuu..

 7. Joskus kauan sitten oli kaksi puroa joen ja lammen välillä! Kuka osaa kertoa. miksi ei enää? Miksi oli ja miksi ei enää?

 8. Erkille
  Luulen, että syynä on sodan päättymisen ja rauhan tulon jälkeen alkaneet poikkeuksellisen suuret kevättulvat. Jolloin vesi on noussut Uudenkylänlammessa yli Kallion tien ja Sääperissä Ilomantsin tiehen saakka. Näitten tulvien oli arveltu aiheutuvan venäläisten toimista heidän säädellessään veden Jänisjoen veden korkeutta Hämekosken voimalaitoksen padolla.

  Luulen, että tämän vuoksi Jänisjoen ja Uudenkylänlammen väliset purot on tukittu, ettei tulvavesi nousisi lampeen. Kartasta katsoen toisessa puroista on nyt pato ja pumppuasema. Toisella purolla saatat tarkoittaa puroa, joka nyt näkyy kartassa lähellä silloista urheilukenttää.

  Luulen myös, että lampeen tulevat lähde-, sekä pintavedet on ohjattu ohi lammen jokeen. Saatan tietysti olla väärässäkin

 9. Tiedossani on seuraavaa: Erik Lintunen (1845 – 1904) yritti kalastella Uudenkylänlammen ja Jänisjoen väliseltä purolta, mutta se kiellettiin häneltä. Erik kaivatti viereen oman ojansa. Sitten tämä on täytetty. Tietääkseni Erikin pojanpoika Toivo Lintunen on ollut siinä touhussa aktiivinen, mutta tarkempaa tietoa ei minulla ole. Oisiko jollakin muulla? Tapahtuma liittynee Lintulan v. 1880 rakennetun kivinavetan purkamiseen silloin. kun olin muualla Suomessa ennen paluumuuttoani synnyinkuntaan. joka nykyisin on Värtsilän pitäjä kylineen Tohmajärven ainakin toistaiseksi itsenäisessä kunnassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *