Kalakaaos

Valtaako sorva särjen

Muutama vuosi sitten alkoi ilmestyä kalanpyydyksiin särjen näköisiä kaloja, mutta suurempia.

Lähetin Värtsiin jutun tuolla nimellä; ”Valtaako sorva särjen”?
Ruokakalana melko tuntematon, mutta ei huono, tai ei särkeä kummenpi. Ja elinvoimaiselta näyttää. Nyt kutuaikana ei voi pitää katiskaa noilla seuduilla koska katiskaa ei jaksa nostaa, vaan on jotenkin pyöriteltävä veneeseen.

Hyötykäyttöä ajatellen pitäisi keksiä jotain uusia tai vanhoja menetelmiä.
Olisiko kenellä vihjeitä?

Katiska vieritetty veneen laidalla alaspäin. Luukusta valutettu muutama ämpärillinen jo veneeseen. Kuvaankin jäi vielä jämät.
Tässä keskikokoisia sorvia. Punaiset evät, myös selkäevä.
Silmä ei ihan niin punainen kuin särjellä. Mäti vihreää, erittäin ohutta

1 comment for “Kalakaaos

  1. Särkikalojen hyötykäytöstä nimenomaan ihmisravinnoksi löytyy kymmeniä reseptejä, uusia ja vanhoja, Janne Raution kirjasta ”Suomalaista villikalaa” (Otava 2018).

    Ite oon ihastunut erityisesti graavattuihin fileisiin, joita käsitellään mm. ginillä tai konjakilla. Alkoholia sivellään fileitten pintaan pullasutilla. Yhdessä suolan ja intiaani- tai fariinisokerin kanssa se pehmentää kalanlihaan fileoidessa jääneet pienet ruotoset huomaamattomiksi parina yönseutuna. Lisäksi ne irrottavat kaloista nestettä. Tarkempia ohjeita löytää kirjasta.

    Teoksessa neuvotaan mm. kuivakalan tekemistä, säilytystä ja käyttöä. Ohjeitten mukaan kuivattu kala säilyy jääkaapissa jopa pari vuotta ja huoneenlämmössäkin vuoden. Kuivakalaa voi tehdä kaikista särkikaloista, kuoreesta ja hauesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *