Toukosiunaus

Tiistaina 18 Toukokuuta pidettiin Eläkeliiton Värtsilän yhdistyksen järjestämä toukosiunaus tilaisuus. Paikka oli tilaisuuten varsin hyvin sopiva navetan, viljamakasiinin ja laajojen peltojen vierellä ja ilmakin oli hyvin suosiollinen vaikka sateita oli vähän lupailtu.

Tilaisuuden alkuun muistutettiin turvaväleistä ja pyydettiin välttämään liian läheistä kanssakäymistä lähimmäiseen, joten valitettavasti halaamiset jäivät pois mutta tilaisuus oli kaikkinensa lämminhenkinen, oli mukava nähdä ystäviä.

Puheita pidettiin ja kertailtiin eläkeliiton mennyttä vuotta ja tulevia tapahtumia joita aletaan jo viritellä koronatilanteen sallimissa rajoissa ja tilanteen helpottaessa.

Lisää tietoa eläkeliiton toiminnasta ja tapahtumista löytyy netistä https://elakeliitto.fi/yhdistykset/vartsila

Jussi Raerinne puhui tilaisuudessa maataloustuottajien edustajana maatilojen ahdingosta ja siitä miten pienet yksiköt eivät pärjää eli työstä ei jää palkkaa tuottajalle, nykyään siirrytään yhä suurempiin yksiköihin joissa tehokkuus on viety äärimmilleen ja volyymit suuria. Värtsilässäkin tilojen määrä on laskenut huomattavasti vuosien aikana. Pienet tilat eivät pärjää tai sitten tiloille ei löydy nuoria jatkajia. Kalle Lintunen kertoi, että ilmastonmuutoksen takia ruuan tuotanto loppuu yli 50:ssä maassa lähivuosina. Usko tuottajilla on kuitenkin kova siihen, että Suomalaista ruuan tuotantoa tarvitaan.

Varsinaisen toukosiunauksen toimitti Seurakuntapastori Antti Happonen ja virren veisuuta johti kanttori Samuli Moilanen. Tilaisuudessa laulettiin esim. suvivirsi ja monia muitakin, lopuksi yhteisrukouksena rukoiltiin isä meidän rukous.

Tilaisuuden avasi Eläkeliiton Värtsilän yhdistyksen puheenjohtaja Markku Saukkonen
Antti Lempinen Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja
Maataloustuottajien edustaja Jussi Raerinne
Ulla Tammela-Lintunen luki aiheeseeen liittyvän psalmin raamatusta
Toukosiunaus seurakuntapastori Antti Happonen ja Kalle Lintunen kuvainnollisesti nostelee viljaa pärekorista kuin kylväjä
Kahvitilaisuus entisellä viljamakasiinilla

5 comments for “Toukosiunaus

 1. Runsaasti satoa Värtsin palstalle! Kommenttejani kahdessa paikassa – ja tässä kolmas. Into voi ylittää taidon. Koettakaa kestää!

 2. Kiitos toimittaja Sauli.Oli kiva lukea paikallisuutista.

  Jos Sulla on juttupulaa niin Värtsin kestotilaajana
  ehdotan mm seuraavia aiheita joita olisi mukava lukea:

  – juttuja Värtsilän yrityksistä esim.VR Niiralan asema,lannoitetehdas,raja-asema,eri maatiloja/maatalousyrittäjiä,Itähuolinta,Niiralan kahvio,Jänisjoentuvat,metsäurakoitsijoilta jne

  -kesäteatteri kuulumiset
  -kalassa Patsolankoskella
  -Valkosen Talon kuulumiset
  -näköalapaikalla Patsolassa
  -Kaustan kulmilta (vaikka jonkun kesäasukkaat haastattelu)
  -Värtsilän uimapaikat
  -Wärtsilän mustan viljelijät
  -verkoilla Sääperillä

  Nämä ovat tietysti vain yhden lukijan lukijatoiveita
  ei mitään muuta.

 3. Jore. tällaista toivelistaa on odotettu. Toivottavasti Värtsin toimittajat saavat lukijakunnasta uutisoijia. Haloo, nuoret ja voimissaan olevat värtsiläiset, jos osaatte, n iin toimikaa! Vanhat ovat jo sivussa. Vain kommentoinnin taitavat.

 4. Kansakoulusta on jäänyt mieleen jotain toukosiunauksesta. En muistanut siitä asiasta muuta kuin muutaman sanan .. ”ja Jumalalta kasvun toivoi.” Näillä sanoilla hakemalla löytyi Z Topeliuksen tunnettu runo Saarijärven Paavo. Hän teki kaiken minkä osasi, mutta kevätvedet, kesän rakeet ja syksyinen halla tuhosi viljan vuodesta toiseen. Vaimollensa virkkoi Paavo: Koettelee, vaan ei hylkää Herra. Pane leipään puolet petäjäistä. Kaksiverroin ojat kaivan, mutta Jumalalta kasvun toivon.

  Toukosiunauksen aiheeseen sopinee linkki loppusyksyyn, kun ”pelloilla viljamme heilimöi”

  https://vartsi.net/2016/09/13/pellolla-viljamme-heilimoi/

 5. Hyvä ja asiallinen artikkeli.
  Kiitos Sauli, jatka vain samaan malliin eli jalkaudu edeltäjiesi Erkin ja Eiran tapaan rohkeasti kaikkialle mistä vain suinkin arvelet jutun juurta löytyvän! 👍😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *