12 comments for “Nuorten yleisurheilun piirin parhaat 1955

 1. Yllä lehtileike vuodelta 1955 jossa on kooste parhaista suorituksista. VäKi:n Erkki Lintunen huomioitu upean kuvan kera. Värtsilä Kisan (VäKi) edustajien muitakin nimiä löytyy.

  Palanen VäKi:n historiikkia löytyy Värtsistä noin kymmenen vuoden takaa nimellä ”Erkki juoksija”

  https://vartsi.net/2011/05/11/erkki-juoksija/

 2. Voitko Erkki vähän avata, mikä sai pienen pojan aloittamaan juoksuharrastuksen? Elettiin kuitenkin sodan jälkeistä aikaa ja paikka oli syrjäinen Värtsilä kylä. Millä opeilla jatkoit myöhemmällä teini-iällä? Tiedän tuloksista että olit jonakin vuonna ihan Suomen kärkikastia.

 3. Tapani N:n toivomuksesta kerron jotain urheiluharrastuksestani.

  Aloitin hiihtämisestä tutustuttuani isäni ampumahiihtopalkintoihin. Ensimmäinen kilpahiihto toteutui kotoa lähteneellä ja kotiin palanneella ladulla. Silloin ei tietenkään ollut kivääriä selässä – vasta myöhemmin Kontiorannassa varusmiehenä – ja Hämeenlinnassa puolustusvoimien mestaruuskisoissa.

  Hiihtäminen vaihtui juoksemiseen Joensuussa voimistelunopettaja Juhani Soilan innoittamana. Esikuvani oli Emil Zatopek – jaloillaan – ei ylävartalollaan ja kasvojensa ilmeellä.

  Viimeiset kilpajuoksut tapahtuivat Helsingissä Eläintarhan urheilukentällä. Olin opiskelurahoja hankkimassa kirjapainossa painajan apulaisena. Pomo oli urheilumiehiä ja järjesti työpaikan kilpailut.

  Jostain muistelen lukeneeni, että teologisten opintojen vuoksi olisin lopettanut urheilun. Se ei pidä paikkaansa. Olen edelleen innokas penkkiurheilija. Lopettamisen syy oli tämä: minut haluttiin valtakunnalliseen valmennukseen. Mutta kieltäydyin siitä ravintosyistä. Kävin koulua Joensuussa – kuutena päivänä viikossa. Ainoa kunnon ruokani oli koulun tarjoama ateria. Muulloin söin kotoa pyhäseutuina tuomaani lanttukukkoa, mikä on edelleenkin suurta herkkua – mutta ei jokapäiväistä.

  Siis järki käteen koulupojalla. Jos meinaat selviytyä luokalta toiselle, paneudu siihen ja sillä ruualla, jota voit saada. Kova juoksuharjoittelu olisi vaatinut monipuolista ravintoa.

  Mutta pesäpalloiluun ruoka oli sopivaa – varsinkin kesäaikana, kun olin lomalla Värtsilässä. Äidin ruokapöytä oli runsas – mutta Joensuuhun asti se ei yltänyt. Piti kantaa repussa lanttukukkoa ja kädessä maitopeelaria.

  Nykyisin harjoitan olosuhteiden sanelemana sauvakävelyä. Pysyy tienvarsiojien sisäpuolella.

 4. Kiitos Erkille. Eli isä Erik oli ensi innoittaja. Taisi olla isäsi myös kova urheilumies. Satupekka korjasi kaikki mitalit Helsingin Olympialaisissa v 1952.

 5. Nykyisillä juoksuratojen päällysteellä juosten Erkin aika 800 metrillä olisi ollut noin 2 – 4 sekunttia paremi.

 6. Onpa mukavaa luettavaa nämä vanhat urheilutulokset. Onneksi em. Piirinparhaat Yleisurheilu tulokset ovat säilyneet tallessa arkistojen kätköissä.

 7. Olen lueskellut vanhan Värtsilän kunnallispolitiikkaan osallistuneita ja siellä vilahtelee Erik Lintunen, jäi takaraivoon. Tiesin kyllä että Toivo on Erkin isä. Mutta onko Erkillä tietoa kuka on E. Kosonen VäKi? Ettei vain agronomi Erkki Kosonen? Ollut myös kärkipäässä sadalla metrillä ja pituudessa.

 8. E. Kosonen oli muistaakseni Esko Kosonen.

 9. Kiitos Kaleville P-K:n hiihtäjäinfosta.Ei voi sanoa kuin että aika vähissä ovat P-K:n huippuhiihtäjää.Seurat ovat heittäneet pyyhkeen kehään.Tais olla SM-kisoissa ainoastaan Liperillä joukkue naisten viestissä.
  Miehissä ei ketään.Oliko näin?

  Katselin noita tuloksia niin on kyllä Vä-Ki ollut voimissaan suunnistuksessa.Oliko silloin mitään junnuvalmennusta suunnistuksessa?

 10. Tuolla toisessa suunnistusjutussa v. 1959 mainitaan että ilmeisesti Patsolan koululla tuohon aikaan olisi ollut koululaisille suunnistusopetusta ja harjoituksia? Me Uudenkylän koulun lapset ei sellaisia opetuksia saatu.
  Pohjois-Karjalaiseksi voi tituleerata maajoukkuehiihtäjä Perttu Hyväristä. Syntynyt Savossa mutta opiskelee tällä hetkellä Itä-Suomen Yliopistolla Joensuussa.
  Jos P-Karjala ei pärjää hiihdossa ei kovin hyvin pärjännyt Suomikaan viime MM-kisoissa.
  Ylellähän tuli joku aika sitten pitkä dokumentti Martin Sundbyn maailmanmestarin valmistautumisesta Norjan karsintoihin ja harjoittelusta yleensä. Ei päässyt kisoihin. Kovasti moititaan Norjaa ja mollataan dopingilla mutta tosiasia on kuitenkin että siellä harjoitellaan posket lommolla niinkuin näytti olevan kuvassa Piiroisen Lassilla. Rahaa on käytössä paljon enemmän kuin muilla. Yleisurheilussakin Norjasta on alkanut putkahdella loistavia juoksijoita. Siellä on ymmärretty yhdistää hyvä elintaso ja huippu-urheilu.

 11. Jore kyseli junnuvalmennuksesta. En muista, että olisi ollut. Kun urheilukenttä valmistui Värtsilän kirkolle, niin saattoi olla jotain, mutta jäin armeijareissulta ”maailmalle” enkä niin seurannut tapahtumia. Yleisurheilussa oli kyllä melko leveä rintama, jos vaikka katsellaan tuloksia niin VäKi oli monessa lajissa mukana, ei vain suunnistuksessa. Ohjaajat ja järjestäjät olivat tietääkseni vapaaehtoisia, tosin aika moni heistä Rajavartioston miehiä lähivartioilta.

  Suunnistusharjoituksia pidettiin lähes viikottain ja lisäksi muutama kesäleiri. Värtsistä löytyi yksi kuva kesäleiristä. Siinä näyttäisi olevan nuoria Niiralastakin. Leirin päällikkö ilmeisesti Ratavartion päällikkö Aarne Hämäläinen

  https://vartsi.net/2016/07/20/vartsilan-kisan-leireja/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *