Alen sauna Sääperillä

Alen saunaranta Sääperillä.
Veneessä Ale, Ilmari, ja Aino. Rapuilla istuu Teuvo.
Kuvan omistaa Jouko Hynynen

Teksti ja kuva Jouko Hynynen

Muistaako kukaan Alen mökin vieressä ollutta saunarakennusta? Sauna on ollut ihan rannassa. Tässä kuvassa Ale ja Aino lapsenlapsen kanssa veneessä, taustalla istuu isäni Teuvo. Saunarakennuksessa on samanlainen aita kuin mökissä. Onkohan sauna ollut jo rakennettu mökin kanssa vai myöhemmin Alen toimesta?

T. Jouko H

Vartioasemalla on vartiorakennus ja toinen asuinrakennus.
Alen tontilla ”kylmä” mökki ja rannan puolella ilmeisesti sauna, joka näyttäisi olevan oman tonttinsa ulkopuolella.
Punaisella vinoviivoituksella on merkitty rajavyöhykkeen takaraja, ei siis valtakunnan raja.
Kartta samasta paikasta vuodelta 1997.
Toinen vartion rakennuksista on poistettu samoin rakennus Hynysen tontilta.
Aivan tontin etelänurkassa on edelleen pieni rakennus ja tontti yhdistämättä. Onko tämä sauna?
Peruskartta 1997 leveämpänä.
Kartassa on himmennettynä Hynysten tontti maa-alue ja asumusten paikat.
Vasemmanpuoleinen Alen paikka ja Ryösiöjärven lähellä Juhon.
Share

21 comments for “Alen sauna Sääperillä

 1. Hieno kuva. Lieneekö otettu toisesta veneestä, laiturilta vai kahlaamalla? Ja minähän vuonna?

  Muuta en osaa kertoa saunasta kuin takaa pilkottavan tontin raja-aidan perusteella, että sauna on sijainnut tontin länsikulmassa.

  Hieman ihmettelen itseäni, etten muista naapurissa asuneena lapsena Alen saunaa ensinkään.

  Ilmansuuntahan saunalla on ollut hyvä, kuisti (kala-) lounaan suuntaan.

 2. Ihan oma arvelu on sellainen että suomalainen tekee ensin saunan. Tuosta lapsen iästä voi hyvin päätellä ajankohtaa.

 3. Minut on nimetty kyydissä olijaksi, ehkä olen, ehkä en. Kuvaustilannetta en muista. Lapsenlapsia oli useassa perheessä. Kuva otettu viimeistään kesällä 1955.

  On jopa huhuttu että saunahirret olisi käyty sodan jälkeen rajan taakse jääneeltä kotitilalta. Varmaa tietoa ei ole, ehkä rakentamisessa tarvittavat työkalut käytiin sieltä..

  Muistan olleeni Alen kanssa kalassa. Kalastettiin liipillä ja iskukoukuilla. Turoja oli järvessä. Nämä jäi mieleen.
  Kalastaako kukaan enää iskukoukulla ja liipillä?

 4. Vuden 1975 kartassa näkyy neliöinä kesäkäyttöön takoitettu ”muu rakennus” ja siten myös saunan paikka tontilla.
  Hyvin on ranta-alueella sauna ja tontin rajalla.
  Nuo mustat merkityt rakennuksethan ovat asuinkäytössä ja lämpöisenä läpi vuoden.

 5. Nyt joudun valitettavasti olemaan eri mieltä kartan 1975 sisällöstä. Ei siinä näy Alen aikaisia rakennuksia.

  Entisellä vartiolla oli kaksi lämmintä rakennusta ja kolme kylmää, liiteri, rantasauna ja venevaja. Ne ja vain ne näyttävät olevan ko. kartassa. Alen tontin rajat erottuvat hyvin, niiden sisällä on myös tuo vartion rantasauna.

 6. En ymmärrä ollenkaan. Katselemmekohan eri karttoja? Alen mökki on purettu joka tapauksessa jo 1950-luvulla.

 7. Sakarilla hyvää tietoa. Kaivoin lisää.

  1952 valmistui vanha vartiorakennus. Alen viimeinen kesä 1955 huvilalla.
  1958 valmistui uusi vartiorakennus. Tehtiinkö samalla uusi rantasauna Alen entiselle tontille?
  1968 vartiosto lakkautettiin mutta asunnot jäi käyttöön.
  1977 purettiin vanha vartiorakennus, hirret meni jonnekin käyttöön.
  1981 rajavartiosto lopetti asuinkäytönkin. Rakennukset vuokrattiin kunnalle.
  Rantasaunan hirret siirrettin Valkeavaaran vartiolle, vuosi ei tiedossa.

  Johtopäätös että Alen tontin rakennukset purettu vuosien 1956 -1958 paikkeilla.

 8. Entinen vartion rantasauna on nykyisin Kiteellä Riihivalkea-yrityksen rantasauna. Kuvia yrityksen sivuilla. Tuossa 1997 kartassa rannassa lienee venevaja.

 9. Sakari ja muut, kannattaa ymmärtää että tässä eletään paperikartta aikoja eikä ne muutu ellei joku niitä muuta. Rakennukset voivat olla näkyvillä todella kauan, ellei joku niitä ilmoita poistetuksi. Tontin rajat ovat mielestäni luotettavia. Ihmetyttää vain kun vieläkin Peruskartoissa 75 ja 97 tontti on näkyvillä.

 10. Nyt minäkin hitaana alan tajuta mistä on kysymys. Alen rakennus tai rakennukset on purettu 50-luvulla, mutta koska tontti on sellaisenaan vielä 97 kartassa, niin veikkaan, että Alen tontin ostaja ei ole tehnyt lainhuutoa ja siksi se näkyy eri tonttina. Ymmärtääkseni se on ostajan tehtävä. Raja on rakentanut saunat ja venevajat tietämättä ettei tontti edes kuulu Rajalle.

  Oli miten oli, niin tuossa saunakuvassa on voinut tulla veneellä melkein saunan rappusille.
  Se on harvinaista herkkua Sääperillä nykyään.

 11. Vielä tälläkin hetkellä Alen tontti on omana tonttinaan (….10) ja vartion tontti omanaan (….11).
  Kts. Karttapaikka jossa Kiinteistötunnukset ja Kiinteistörajat päälle.

  Luultavasti valtio omisti molemmat tontit kun Raja rakensi Alen tontille rantasaunan rajamiesten käyttöön.

 12. Kerrataanpas vielä. Vuoden 1975 kartassa näkyvät Sääperin entisen vartion vanha ja uusi vartiorakennus, liiteri, rantasauna ja venevaja.

  Vuoden 1997 kartassa näkyvät Sääperin entisen vartion uusi vartiorakennus, liiteri ja venevaja.

  Kummassakaan kartassa eivät näy Alen Sääperin mökki tai sauna. Alen entisen tontin rajat näkyvät, sillä tilojen muodollista yhdistämistä ei liene suoritettu.

 13. Kiitokset tähän saakka kommentoijille.
  Ilmeisesti siis Alen huvila ja sauna ovat tontilta kadonneet tuossa yhteydessä, kun uusi vartiorakennus on rakennettu.
  Vuoden 1975 kartassa näkyy siis vartion liiteri, rantasauna ja venevaja. Ja tietysti ne kaksi lämmintä rakennusta. Vanha ja tuo uusi rakennus, joka rakennettiin 1958.
  Hyvin rannassa on tuo sauna ollut ja kuulemma myös jopa huvilalle saakka on vesi joskus noussut, kun veden korkeus on lumet ja jäät ovat sulaneet keväällä.

 14. No, Alen paikkaa on tutkittu Vanhasta Wärtsilästä tänne asti. Tontti on jäänyt ja hämäsi noine rakennuksineen. Asiahan lienee ihan yksinkiertainen. Uusi omistaja ei vain ole tontteja yhdistänyt. Eihän siinä sen kummenpaa. Onpahan helppo vaikka myydä valmis rantatontti, ei tarvitse lohkaista.

 15. Isoveljeni Sepon muisti riittää pidemmälle ja varmaan paremminkin kuin itselläni. Varmistui, että myös Ale ja Aino käyttivät vartion saunaa noin 1952 alkaen. Heille kävi viimeinen vartion saunoja aina ilmoittamassa, että nyt on sauna vapaana.

  Ainakaan 1952 alkaen Alen tontilla ei ollut muuta saunaa. Se ei tietenkään sulje pois sitä, etteikö olisi ollut aiemmin.

  Sen sijaan tontin entisen saunan suunnalla oli 1950-luvun alkupuolella eläinsuoja, jolloin siinä eleli yhden talven ajan meidänkin lehmä. Alellakin oli ollut jotain eläimiä, ainakin sika.

  Ilmeisesti nuo rakennukset, niin Alen sauna kuin eläinsuojakin olivat tehty jokseenkin väliaikaisiksi. Kuvasta päätellen saunassa on ollut lautakatto, ei savupiippua.

 16. Hyvä Sakari lisätiedoista! Siis tuo rakennus ei välttämättä olekaan ollenkaan sauna, vaan se eläinsuoja. Ehkä jälkeenpäin tehty askelmat ja aita eteen. Niitähän ei varmaan eläimet ole tarvinneet.
  Tarkkaan katsoessa kuvassa on toinen harjakattoinen rakennus ”saunan” oik. puolella. Ehkä se on vartion sauna?

 17. Aivan oikein, siellä taustallahan se eläinsuoja näkyykin! Harmi, etten auttamatta huomannut. Kyllä tämä ”porrasrakennus” on ollut Alen sauna, mutta jo ennen vuotta noin 1953.

  Vartion sauna oli tontin kaakkoisrajalla ja nämä Alen rakennukset olivat siis vastakkaisella luoteisrajalla. Kannattaa katsoa 1975 karttaa, siinä näkyy Alen tontilla vain tuo puhuttu vartion sauna, rakennettu ehkä 1952 tai vähän myöhemmin.

  Tässähän ollaan melkein kummin kaiman tuttuja, kun meidän lehmä on asunut vuokralla teidän navetassa. Saunakin ollut yhteisessä käytössä. Ja olihan minullakin Aleksander-niminen ukki, tosin Aleksi-nimellä kutsuttu.

 18. Lisään vielä varmuuden vuoksi, että Alen entinen mökki tai huvila, joka on tullut moneen kertaan eri jutuissa tai kommenteissa mainituksi, sijaitsi tontin koillisreunassa, ihan rajalla tai ainakin lähellä ja myös lähellä tontin pohjoiskulmaa.

  Mökin kuisti oli samaan suuntaan kuin saunassakin, eli järvelle ja ilta-aurinkoon päin.

 19. No nythän tämä taas vähän selviää lisää. Huvila ja nyt saunaksi varmistunut sauna on varmaankin rakennettu aikoinaan (koska lie?) samassa yhteydessä Helmi Kokin tontille ja Ale ostanut huvilan heiltä. Eläinsuoja on ehkä rakennettu tarpeeseen vasta hieman myöhemmin. Ehkä evakkomatkan jälkeen. Olisikohan Ale rakentanut eläinsuojan? Onkohan se ollut käytössä ympärivuotisesti?

 20. Sauna ilman savupiippua on savusauna. Varmaan aika yleinen sen ajan mökkiläisillä. Kaideritilästä päätellen tehty samoja aikoja kuin huvilakin. Ehkä sama tekijä.

  Ei kai ole kirjallisista lähteistä todistettu että kyseessä oli opettaja Helmi Kokin rakentama huvila. Jos oletetaan että oli, niin hän toimi opettajana Värtsilän yhteiskoulussa 1928 – 1944, poislukien evakkoaika.
  Huvila ja sauna rakennettu noin 35-38 paikkeilla (arvaus).

  Vanhuksille oli hyvä päästä vartion saunaan varsinkin talvella kun oli valmiiksi kannetut vedetkin!

  Vielä jää auki, kuka sen navetan rakensi. Oliko valmiina tontilla, vai tehtiinkö evakosta tulleille eläimille sodan jälkeen?

 21. Tuo sanuan takana näkyvä rakennus on mielestäni aika kookas 3-4 metriä kanttiinsa, eli olisi ihan pienen asuinmökin kokoinen tai vartion sauna. Minäkin keksin rakennuksen vasta kun lisäsin valoa monta sataa prosenttia. Tätä saunan suurta kattoa ihmettelen. Se on tehty ihan viimesen päälle, siis niin suuri että sateellakin siinä voi vilvoitella. Savusauna on erittäin todennäköinen. Silloin oli puutetta kaikesta, kuten tiilistä, sementistä. Pari vuotta sitten oli Värtsilän vartiolla avointen ovien päivä, ja vartioasemien leikekirjoja esillä. Olisi ollut kiva selata Sääperin vartion leikekirjaa tai kuva albumeja. Ne ovat onneksi tallessa jossain

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *