Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan -marraskuu 2020

Rajojen valvonta

Rajaturvallisuustilanne oli marraskuun aikana vakaa. Luvattomia henkilöiden aiheuttamia rajanylityksiä ei maastorajalla havaittu.

Metsästyskoirien aiheuttamia rajajärjestyssopimuksen rikkomisia havaittiin kaksi kertaa. Pohjois- Karjalan rajavartiosto pyytää ilmoittamaan havaituista metsästyskoirien valtakunnan rajanylityksistä viivytyksettä rajavartioston johtokeskukseen.

Rajavartioston partiot suorittavat rajavalvonnan yhteydessä metsästyksen valvontaa rajanläheisillä alueilla koko metsästyskauden ajan. Marraskuun aikana ei havaittu metsästysrikkomuksia.

Marraskuussa rajavartiosto suoritti poliisin pyynnöstä kaksi kiireellistä yleisen järjestyksen turvaavaa tehtävää. Rajavartiosto teki yhden yhteisen partion poliisin kanssa harva-alueen kenttävalvontaan liittyen sekä osallistui kerran ensivastetehtävälle.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin marraskuussa 10 199 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2019 marraskuuhun (88 963) verrattuna noin 88,5 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen on vähentänyt päivittäisen rajaliikenteen määrää.

Suomalaisten rajanylittäjien osuus marraskuussa oli noin kahdeksan prosenttia (831) ja venäläisten rajanylittäjien osuus noin 89 prosenttia (9 051). Muiden maiden kansalaisuuksia oli noin kolme prosenttia (317) kokonaisliikenteestä. Vuoden 2019 marraskuussa suomalaisten osuus oli noin 46,7 prosenttia (41 581) ja venäläisten osuus noin 52,3 prosenttia (46 596).

Marraskuussa Niiralassa evättiin maahanpääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi neljältä henkilöltä ja käännytettiin yksi henkilö.

Joensuun lentoasemalla suoritettiin marraskuussa 15 Schengen-alueen sisärajan ylittävien henkilöiden rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti marraskuussa 415 henkilöä. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2019 marraskuuhun (471) verrattuna noin 12 prosenttia.

Rikostorjunta

Marraskuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin kaksi ajoneuvorikkomusta. Rikkomusten seuraamuksina annettiin yksi sakko ja yksi huomautus.

Pohjois-Karjalan rajavartioston rikostorjunta suoritti marraskuussa kahden aikaisemmin havaitun ja esitutkintaan palautuneen lievän valtiorajanrikoksen esitutkinnan ja siirsi jutut syyttäjälle syyteharkintaan.  Lisäksi 21.8.2020 Ilomantsissa havaitun epäillyn törkeän metsästysrikoksen esitutkinta saatiin marraskuussa päätökseen ja juttu siirtyi syyttäjälle syyteharkintaan.

Sotilaallinen maanpuolustus

Varusmieskoulutusta jatkettiin suunnitelmien mukaisesti. Rajajääkärikomppanian saapumiserän koulutus huipentui marraskuun lopulla alkaneeseen Karjalan Prikaatin lähialueilla järjestettyyn KEIHÄS2020-harjoitukseen.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

—————————————————————————————————

Tiedote löytyy myös Rajan internetsivuilta: www.raja.fi ja Twitteristä.

—————————————

Pohjois-Karjalan rajavartiosto

Esikunta/Rajatoimisto/RITO

PL 5 (Onttolantie 20), 80510 Onttola

Puh. 0295 423 015

liisa.vattulainen@raja.fi

———————————

allekirjoitus
Share

1 comment for “Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan -marraskuu 2020

  1. Muistan miten lupsakasta oli rajavartioston ja paikallisten elo minun muistellessa lapsuuttani. Kaustajärvenvartiosto kävi maidon meidän kotoa. Päivystäjän pyörän sarvessa oli iso peilari vartion keittiöön vietäväksi. Pienet peilarit päivystäjä vei perheiden luokse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *