Koppusyltty

Ennenwanhaan, tai jo sitä aikaisemmin, näin syksyllä teurastettiin eläimiä ja lihaa suolattiin tai muuten säilöttiin talveksi. Teurastuksen sivutuotteena saatiin monia sellaisia ruokia, joihin muulloin ei ollut mahdollisuutta, kuten esimerkiksi sianpääsyltty, makkarat jne. Kauppahalleista sai vielä joitakin vuosia sitten sisäelimiä kuten mahapaitaa, ja munuaisia

Nyt karjaa ei teurasteta kotona ja nämä maalaisherkut saa unohtaa, kaupan ”Maalaishyytelökin” lienee kaupungissa tehty. Metsästäjät saavat vielä teurastaa riistansa. Joskus olen saanut metsästäjiltä hirven pään tai sorkkia. Tänä vuonna kukaan ei tarjonnut hirven päätä, joten turpasylttyä ei tullut. Se olisi ollut poikaa. Niinpä kirjoitan jonkun rivin koppusyltystä, makunystyröitä kiusatakseni

Koppusylttyyn tarvitaan

Hirven koput, vähän sianlihaa ja pari viikkoa joutoaikaa
Toho (kaasu liekinheitin) olisi ollut hyvä, mutta sitä ei ollut, sekä suurikokoisia uunipeltejä, suuri keittokattila, luusaha ja jotain muutakin kättäpitempää tarpeen mukaan.

Hirven koput. Karvojen poltto

Tästähän se alkaa. Karvat pois tavalla tai toisella

Hirven koput. Karvojen poltto.
Hirven koput. Noin tuhannen raaputuskerran jälkeen on karvat poltettu

Helpon näköistä puuhaa. Tuli polttaa karvojen päät ja ja pintaan tulee hiiltynyt, hyvin lämpöä eristävä kerros, eikä karvat pala ennen kuin hiiltynyt kerros on raaputettu pois. Tämä on työläs vaihe, niin kuin kaikki muutkin
Tässä olisi toho ollut tarpeen, luulisin.

Tämän jälkeen koput uuniin paistumaan.. Tulee aika ruokaisat rasvan käryt. Ei tarvitse kuin vettä ryypätä päälle. Tässä pitäisi olla todella suurikokoinen astia, johon koput mahtuvat. Muuten tulee vielä rasbvaisemmat käryt.

Ensimmäisellä kerralla syltystä tuli aika ”tönkköä” kun oli 100% lihan kaltaisia ainesosia. Toisilla kerroilla lisäsin porkkanaraastetta tai jotain muuta. Nyt nämäkin syltyt on syöty, vain nämä kuvat ovat jäljellä ja hatarat muistot.

Koparakeittoa

Savukosken kuivalihamarkkinoilta

Lapissa tehdään poron kopuista koparakeittoa.
Ilmeisesti eivät tee koparasylttyä koska heillä ei ole viikkokausia joutoaikaa

Lapin koparakeitossa ei ole lientä

2 comments for “Koppusyltty

 1. Nyt on Alpolla kovat eväät

  Pihviä olen joskus matkoillani luullut kengänpohjaksi mutta tää on mulle uutta että
  sorkatkin syödään👍

  Toisaalta erityisesti Aasiassa syödään kyllä
  kaikki mitä eläimestä löytyy ja nekin elävät
  joista vähänkin proteiinia löytyy.

 2. Hirven tai nauden kopuista en ole ruokaa itselleni tehnyt. Mutta sian kopuista on helppoa sitä valmistaa. Koppujen puhdistamiseen ei tarvitse polttoa vaan veitsi riittää karvaisten kohtien poistoon. Kiehautetaan vedessä siankoppuja noin 5 minuuttia ja jäähdytetään. Nyt karvat voi vuolla puukolla pois. Puhdistetut koput kattilaan ja vettä sen verran, että koput ovat hieman veden peitossa. Suolaa noin painoprosentin verran, kilolle 10g. Sian koppuja keitetään reilu kaksi tuntia siis kypsiksi. Annetaan jäähtyä liemineen, sian kopuissa on paljon liivatetta ja liemi jäähtyessään hyytyy. Syödään kylminä tai voi kuumentaakin. Sian kopuista on myös tehty koppurokkaa, mutta sitä en ole valmistanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *