Enkö ma koululainen lie

Toukokuun 30. 2020 jää muistoihin Värtsilän koulun viimeisenä koulupäivänä. Taitaa monen aikuisenkin mielen vetää vähän haikeaksi tämä koululaitoksen nykyvaihe. Tunnelmaan tuo oman lisänsä tämä pahalainen koronavirus. Koululaisten kesäloman alkua ei koronakaan estä. Koulutyö jatkuu aikanaan Kemieen valmistuvassa uudessa koulurakennuksessa. Onnea sitten sinne.

Värtsilän koulun rakennus, jossa koulutyö nyt lopullisesti päättyy valmistui noin kuusikymmentä vuotta sitten. Upouudessa koulussa ensimmäisellä luokalla aloitti koulunsa toisten ekaluokkalaisten kera myös Tapani Näätänen, joka toimitti Värtsin lukijoiden katsottavaksi ja muisteltavaksi koulukuvan siltä lukuvuodelta jolloin nykyinen koulurakennus oli juuri valmistunut, aivan uuden uutukainen ja Tapani ekaluokkalainen. Kuvassa lienee joitakin Värtsin lukijoille tuttuja koululaisia, vaikka monet ovat muuttaneet pois paikkakunnalta.

Ylärivin oppilaista toinen oikealta Tapani Näätänen.

Hyvää kesää niin isoille kuin pienille koululaisille, koulujen opettajille ja muulle henkilökunnalle. Mites Koskenniemi runoilikaan: Ah, enkö ma hautahan asti myös koululainen lie?

Share

9 comments for “Enkö ma koululainen lie

 1. Yksi aikakausi päättyy tänään Värtsilän historiassa.
  Oma viimeinen koulu sulkee lopullisesti ovensa.
  Kouluna.
  Toivon vilpittömästi että koulu voisi jatkaa muodossa tai toisessa
  kyläyhteisön henkisenä kotina jatkossakin.

  1.9.1960 aloitimme koulutiemme eka luokalla
  tuossa maalintuoksuisessa hienossa rakennuksessa.

  Toivon kaikille Värtsiän koulun oppilaille ja opettajille Hyvää Kesää ja menestystä koulutyöhön ensi syksynä uusissa ympyröissä🌹
  .
  Kokemuksesta voin sanoa että aikanne Värtsilän kyläkoulussa säilyy ikuisesti muistoissanne.

 2. Sinä(kin) Jore muistaakseni ehdotit täällä Värtsin palstoilla joskus viime vuoden puolella, että Uudenkylän eli juuri tällä Värtsilän koululla järjestettäisiin tänä keväänä erityinen avoimien ovien päivä eli tietynlaiset ”kokoontumisajot” kaikille koulun entisille oppilaille sekä opettajille.
  Lupasin viedä asiaa eteenpäin ja näin myös teinkin. Kävin Tuijan sekä Vuokon kanssa ajatusten vaihtoa asiasta ja tapahtumalle suunniteltiin sisältöä sekä haarukoitiin jo aikatauluakin mm. viikolle 21. Sitten paukahti kuitenkin päälle tämä korona kaikkine seurannaisvaikutuksineen ja näin ollen kaikki suunnitelmat sai haudata samoin tein.
  Mikäänhän ei tietysti estä järjestämästä mainitussa opinahjossa myöhemminkään jotakin toveripäiviä etenkään, kun siitä saattaapi hyvinkin tulla jopa Värtsilän uusi kylätalo!

 3. Näin se vain on. Maailma muuttuu eskoseni. Tämä niinsanottu digiloikka ottaa vasta ensiaskeleita kansan keskuudessa. Teollisuuden tuotantolinjoilla on jo pari vuosikymmentä käytetty tekniikoita, joita siirretään vähitellen kansalaisten elämää helpottamaan.

 4. Tuota koulukuvaa kun katsoin niin kiinnitin huomion helmiin tytön kaulassa. Milloin? Helmet tekevät uuden tulemisen.

 5. Koulu valmistui 1960 vuoden alusta. Ehdin käydä tätä uutta koulua 4lk:n kevätlukukauden. Opettajani oli Elina Luukkainen ja laskentoa opetti johtajaopettaja Teuvo Vatanen. Sitten muutimme Valkealaan ja jatkoin opiskelua Kouvolan tyttölyseossa.
  Haikealta tuntuu koulun loppuminen.

  Terveisin Elsi Kinnunen os. Hurskainen

 6. Aivan oikein muistat Jussi.👍Toivoin tuollaisen tilaisuuden mahdollisuutta kun tiedossamme oli
  että koulu loppuu Värtsilässä.

  Kiitän Sinua Jussi ja muita henkilöitä jotka suhtauduitte
  myötämielisesti tälläisen tilaisuuden järjestämiseen.🌹ja teitte töitä sen toteutumiseen.
  Tilaisuudessa olisi koettu monia vahvoja tunteita.

  Kohtalo päätti toisin.

  Ehkä me entiset Uudenkylän koulun oppilaat voimme tavata toisiamme vielä vaikka vuoden 2021 Värtsilä päivillä.Tuossa yhteisessä koulurakennuksessa.
  Jos Jumala suo sanoisi Jussi🌹

 7. Muistan kyllä Elsi Hurskaisen. Istuimme
  vierekkäin kahdenistuttavassa. Olis kiva
  vaihtaa sana tai pari. Minun tie johti
  koulunjohtajaksi ja vararehtoriksi,
  kirjailijaksi ja kriitikoksi ( SARV).

  Yst. terv.

  Jouko Varonen
  Katajakatu 7 C 16
  53810 Lappeenranta

  puh 0504669911

 8. Hei, ihana katsoa tuota kuvaa. Itsekin istun essu päällä ja kumpparit jalassa eturivissä. Olisipa tosiaan kiva tavata toisia koulun oppilaita vuoden 2021 puolella.
  Terv. Tuula Joensuusta (os. Vehviläinen)

 9. Patsolan koululla järjestettiin joskus vastaavanlainen kokoontuminen teemalla ”Noin 50 vuotiaille Patsolan koululaisille”. Kokoontuminen oli tavattoman innostava. Siinä arvuuteltiin kuka kukin on. Siinä ei kummoista ohjelmaa tarvinnut järjestää, se syntyi itsestään. Sitä ohjelmaa ei meinannut saada loppumaan. ”Koululaiset” olivat tuoneet mukanaan valokuvakansioita selattavaksi.

  Tämä aihe kiinnostaa monia koululaisia maailmalla. Tätäkin artikkelia on katsottu tähän mennessä yli tuhat kertaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *