Pihojen taisto la 9.5.2020

Kevään suuri lintutornitapahtuma Pihojen taisto lauantaina 9.5.2020.

Tornien taisto on BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa lintutornista pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi ja osallistumismaksuilla kerätään varoja linnustonsuojeluun. Tornien taisto järjestetään vuosittain toukokuun alussa, ja siihen voi osallistua kuka tahansa.

Säännöt

 • Tarkoitus ja henki
  Pihojen taisto tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle jokakeväiselle Tornien taistolle. Pihojen taiston tarkoituksena on viettää turvallisesti mukava lintupäivä ja löytää linnut lähiluonnosta. Samalla lasketaan, kuinka monta lintulajia havaitaan ja tunnistetaan omasta pihasta.
 • Tapahtuma-aika
  Pihojen taisto järjestetään lauantaina 9.5.2020 klo 5–13. Havainnointiin ei tarvitse käyttää koko aikaa.
 • Osanottajat ja ilmoittautuminen
  Pihojen taistoon voi osallistua yksin tai muiden samassa taloudessa asuvien kanssa. Tapahtuma on maksuton, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.
 • Tapahtuma-alue
  Havainnointi on sallittu omasta pihasta valitussa pisteessä. Se voi olla esimerkiksi terassi, parveke tai vapaasti valittu muu piste, jonka halkaisija on noin viisi metriä. Pihan ulkopuolella olevaa lintutornia tai muuta tornia ei saa käyttää havainnointipisteenä.
 • Lajimäärän laskeminen
  Tunnistettujen lajien lisäksi voidaan laskea laajemmat määritykset, joihin ei sisälly muita havaittuja lajeja (esimerkiksi käpylintulaji, jos määritettyjä käpylintuja ei ole nähty). Vangittuja, kesytettyjä tai tarhattuja lintuja ei hyväksytä. Nauhureita, pillejä tai muita teknisiä houkuttimia ei saa käyttää. Riittää, että yksi osallistujista tunnistaa lajin.
 • Tulosten ilmoittaminen
  Tulokset ilmoitetaan verkkolomakkeella lauantaina 9.5. klo 16 mennessä.
 • Tulosten julkistaminen
  Pihojen taiston tuloksia julkaistaan päivittyvällä tulossivulla.
 • Palkinnot
  Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan 10 kirjapalkintoa.

Lisätietoja BirdLife Suomi ry:n sivuilta Pihojen taisto

4 comments for “Pihojen taisto la 9.5.2020

 1. ”Tornien taisto” lintujen tarkkailutapahtuma on tänä vuotena muutettu ”Pihataistoksi” eli lintuja tarkkaillaan nyt kotoa käsin.
  Kopsasin osan BirdLifen tiedotteesta

  Mediatiedote 8.4.2020

  BirdLife Suomi järjestää toukokuussa kaikille lintuharrastajille ja linnuista kiinnostuneille tapahtuman, jossa ei poistuta kotoa. Lauantaina 9.5. perinteisen lintutornien välisen kisan sijasta järjestettävä tapahtuma on nimetty Tornien taiston hengessä Pihojen taistoksi.

  Pihojen taiston tarkoituksena on tarjota mielekästä tekemistä tämän kevään poikkeusoloissa, viettää mukava lintupäivä ja huomata, mitä kaikkea voi löytää lähiluonnosta. Tapahtumassa tarkkaillaan lintuja omasta kotipihasta valitussa pisteessä aamuviiden ja klo 13 välillä ja lasketaan, kuinka monta lintulajia onnistuu sinä aikana näkemään tai kuulemaan.

 2. Tuo alkujohdanto/ Otsikko on säännöistä, jotka on tänävuonna muuteltu olosuhteiden takia niin, että siihen voi osallistua kuka tahansa ilman ennakko ilmoittautumista. Eikä tänä vuonna ole edes osanottomaksua.
  Näin eri lehdet ovat välittäneet muuttuneita sääntöjä mm. Koti Karjala.

 3. Aamulla kun kurkistin ulos, niin heti oli bongattavana pari lintua, kumpaakaan en tuntenut. Sitten marjapehkossa oli kaksi punatulkkua ihmeellisessä touhussa, ne näykkivät oksien latvoja. Ihan niinkuin olisivat syöneet silmuja. Mutta ehkä ne sittenkin joivat oksien päistä vesitipat. Siitä kun menin järvelle aamukatiskoille, niin pääskysiä parveili järven yllä, nähtävästi poimivat ilmasta hyönteisiä. Onkohan se sama pääskynen mikä pesii talon räystäiden alle..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *