Huvikeskus Törmä paloi vuoden vaihteessa

Teksti ja kuvat Alpo Rummukainen, ellei ole erikseen mainittu.

Vuoden ensimmäiset uutiset

Uudenvuoden vastaanottaijaisräiske alkoi olla lopuillaan kun oli aika nousta uuteen päivään ja uudelle vuosikymmenelle. Ensimmäisenä tietysti aamukahvit turisemaan ja kuuden uutiset radiosta. Olihan siellä uutisia, mutta Törmän palo jäi mieleen, koska asun melko lähellä.

Kun hiillokset ovat sammuneet ja viranomaiset vieneet “eristysnauhansa” pois kävin tekemässä pienen kierroksen Törmän raunioilla

Kuva: Ilta- Sanomat / Lasse Jelekäinen
Kuva Heikki Haapalainen / YLE
Ei ollut tanssi-ilmoituksia tällä taululla. Milloin lienee viimeiset tanssit tanssittu.

Suuria tapahtumia

Ennen Joensuu Areenen valmistumista täällä pidettiin monet suuret tapahtumat. Täällä on käynyt presidenttiehdokkaita jopa itse tasavallan presidentti kunnioitti erästä tilaisuutta läsnäolollaan

Tässä on kaikki, mitä Huvikeskus Törmästä jäi jäljelle. Kaunis ja tunnelmallinen silta, jonka tuhannet ovat kenties suurin toivein ja odotuksin ylittäneet. Jotkut lienevät Nuuska-Muikkusen tavoin kaiteella istuneet haaveilemassa.

Silta ylittää useita metrejä syvän “ojan.” Tällaisia ojia tai valtavan suuria “kanjoneita” on Höytiäisen kanavan varrella useitakin. Ne lienevät syntyneet silloin, kun kanavakin, vahingossa. Nämä tässä olevat kaivannot saattavat olla kaivettu myös sotilaallisia tarpeita varten.

Itse Törmän tanssilavasta ei ole muuta pystyssä kuin nämä ovet.
Tuolit kasassa

Raput yläkertaan
Rauta vääntyy

Törmä on osa Salpalinjaa

Huvikeskus “Törmä” on rakennettu Höytiäisen kanavan penkkaan eli törmään, jonka mukaan nimi lienee annettu. Tähän samaan törmään on sota-aikana rakennettu “Salpalinjan” rakennelmia. Kuopiontien toisella puolella noin 200 m päässä on valmis betoninen korsu. Tässä kuvan etualalla on joku keskeneräinen sota-rakennelma. Edessä vasemmalla on luukku ja raput kellariin. Omalla vastuulla saa tutkia mitä siellä on. Kuvan keskellä vaalea rakennus on tulipalosta säästynyt pikkulava. Kaarisilta on tuossa välillä risukon takana.

Kevennys

Share

3 comments for “Huvikeskus Törmä paloi vuoden vaihteessa

 1. Alpoaatos
  25.1.2020 at 18:23

  yritin muistella Törmän tapahtumia missä olisin itse ollut mukana. Enimmäkseen jossain turvallisuustehtävissä kuitenkin. Viimeisin saattoi olla sotaveteraanien kesäjuhla. Mahdollisesti valtakunnallinen. Arvokasta ohjelmaa ja hyvät eväät. Rosvonpaistit muhivat hiilloskuopissaan. Talkoolaiset saivat myös

  Presidenttiehdokkaita kävi myös suosittelemassa itseään presidentiksi. Kansaa oli paljon ja kakkukahvit maistui.
  itse tasavallan rouva presidentt oli eräässä tilaisuudessa kunnia vieraana. Me talkoolaiset tulimme “mirnaan” hyvissä ajoin. Niin tuli myös lauma siviilipukuisia poliiseja tai muita turvahenkilöitä tehtäviinsä. Luonnollisesti myös meidät ja varusteemme tarkastettiin, kuten myös kaikki komerot ja muut piilopaikat.i tarkastettiin.

  Muutamissa tanssilavan “oikeissakin” tapahtumissa tuli käytyä. Luultavasti hirvein oli HIM: n konsertti. Vaikka oli varautunut kuulosuojaimilla niin silti melu yllätti. En vielä silloin tiennyt, että tämähän on normaalia.

  Topi Sorsakoski oli yksi niistä joita halusin käydä livenä kuulemassa. Sitten kun hän tuli Törmälle, niin sinnehän oli päästävä. Ilta meni mukavasti. Lämmittelybändi lämmitteli yleisöä ja lopulta itse maestrokin tuli estraadille vähäksi aikaa. Tuli sellainen epäily, että Topi olisi juovuksissa, mutta eihän sitä tiedä kun ei ole miestä koskaan ennen nähnyt, kasetteja vain kuunneltu. Kyllä hän hoiti osuutensa tunnollisesti loppuun asti, jopa niin tunnollisesti, että vielä senkin jälkeen kun oli toivottanut hyvät yöt lähtenyt pois, tuli tauon jälkeen takaisin ja alotti kait alusta. Monelle muullekin taisi vahvistua vahva epäily, että maestro olisi tanakasti juovuksissa. Saahan sitä epäillä.

 2. jore
  25.1.2020 at 18:34

  Vai paloi Törmä😢

  Törmä avattiin ehkä 60/-lopussa.Olimme muuttaneet Onttolaan ja Paikasta muodostui Onttolankin nuorison tanssipaikka.
  Sunnuntaina siellä pyöri autobingo,jossa nimensä mukaisesti oli auto pääpalkintona.
  Väkeä tuli niin tansseihin kuin bingoonkin ympäri maakuntaa.
  Joskus jopa maakunnan ulkopuolelta Varkaus-Kuopio suunnalta.
  Me oltiin loma-aikaan päivät uittotöissä kanavalla ja Pyhäselän suussa.
  Lauantai-iltana varuskunnan saunaan iltapäivällä ja illaksi Törmälle tolppiin nojailemaan😂

 3. Esko Tarvainen
  25.1.2020 at 20:05

  Törmältä jäi muisto. Juise esiintyi siellä. Kappale Ilomantsi jäi mieleeni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *