Ilmastonmuutosta, nyhtökauraa ja muita korvikkeita

Iltalehti 27.4.2019 kertoo, että lihan ja maidon korvikkeiden myynti on kasvussa, ja tietyt alueet erottuvat joukosta selvästi. Kallion kaupunginosa Helsingissä ykkönen tässä asiassa!

Kyllä minä ymmärrän, että noita erilaisia korvikkeita, kuten soijamaitoa tai riisimaitoa ynnä muuta on käytettävä esimerkiksi joissakin allergiatapauksissa. Hyvä, että on mahdollista valita. Jotenkin ei vaan meikäläiseen kolahda nuo korvikkeet. Mitä on kasvisperäinen jauheliha? Toisekseen en kyllä yhtään tiedä mille maistuvat, en ole kokeillut. Arveluttaa. EU on tekemässä päätöstä lihatuotteitten nimisuojasta. Sitten kai ei ole enää kasvisperäistä jauhelihaa, vaan tuotteen nimi on jotakin muuta.
Ilmastonmuutos-jutuistakaan en ole osannut kiinnostua. Ihan huvikseni tein netissä hiilijalanjälkitestin, tuloksesi tuli 6 100KG CO₂E

Jos oikein tulosta tulkitsin, ei se nyt ihan hälyttävän huono ole? Vähän häiritsi ruoka-kysymyksissä se, että kuinka usein syön mitäkin lihaa, mutta hirvi ja poro eivät olleet ollenkaan listassa mukana. Olikohan jätetty siksi pois, että syömällä niitä olisi saanut tulosta parannettua?

En ymmärrä, mitä tapoja pitäisi minun muuttaa. Paitsi, että mennä kestokassin kanssa ostoksille, jättää muovikassi ostamatta kauppatavaroille.

Vapaasti saavat muut olla eri mieltä, mutta minä ajattelen, että eivät tavallisen maatiaisen valinnat ilmastoasioissa paljon vaikuta. Meillä syödään sitä, mitä kohtuudella on saatavilla. Hirvenlihaa ja pottuja, Perämeren kalaa ja metsän antimia. Itekseni ollessa saattaa mennä päivä mitä-sattuu-olemaan-systeemillä.

Mies sanoo, jotta jos oikein tiukalle menee sapuskan kanssa, hän vain salakaataa hirven ja isontaa pottumaata. Sillä on asia sitten hoidettu. Minä en hänen tekemäksi usko muuta kuin tuon pottumaan. Salakaatoon ei ryhdy, puhe siitä on vain kiltin pojan isottelua.

Se perunahan on jo yli kaksisataa vuotta ollut meidän suomalaisten perusravinto. En kyllä tiedä onko enää. Nythän selitellään, että se peruna lihottaa. Voi olla, ennen muinoin sen puute aiheutti keripukkia. Minun ukko noituu monesti ihan tosissaan, kun telkkarissa annetaan ohjeita, jotta mitä pitää syödä, miten pitää nyt ruokailutottumuksia taas ruveta muuttamaan. Just kun oli oppinut käyttämään Becel Pro Activia Oivariinin sijasta! Sirkkaproteiinia ja muuta ihmettä muka! Noituu ruudun takaa toimittajille ja muille erikoisasiantuntijoille, että ”ette te tiijä mittään! Pitäs antaa olla näläkä jonku viikkoa. Ei ne kasva yrtit ja inkiväärit ynnä muut rehutkaan jos ei oo lehemän paskaa panna peltoon, se on ainaki luomua”.

Samalla hän haukkuu lentokoneilla lentelijät. Sanoo rupeavansa ilmastotalkoisiin sitten, kun turhat lennot loppuu.

Sähköautoa minä en näillä näkymillä ota ikinä. Vanhalla bensa-autolla hurruutan niin kauan kun kulkee. Teetän määräaikaishuollot aikanaan. Sitten kun hyytyy, hommaan toisen.

En osaa ajatella, montako kertaa pitäisi sähköauto tankata Värtsilän reissulla. Ei riitä kymmenen kertaa? Junalla voisin matkustaa, mutta kun eivät aja meikäläisen pääkohteisiin, ei Karjalan kunnaille eikä Inarin perukkaan. Ja kotiajoissakin tarvitaan autoja, ei täältä mihinkään pääse muilla keinoin, jos matkaa on jonkunkaan verran.

Muutenkin ollaan meidän huushollissa ihan kauheita ilman pilaajia. Jatkossakin. Lämmitetään leivinuunia puilla, kylmän aikana joka päivä. Sillä keinoin ei meidän torpassa sähköpatterit napsahtele päälle kovin usein. Ainakin sähkön kulutuksessa siis ollaan osattu säästää. En nyt sitten tiedä, onko hyvä vai huono. Kun siitä puun polttamisesta savua piipun kautta taivaalle sitten työntyy.

Hiilijalanjälkitestin jälkeen olisi voinut tehdä ilmastositoumuksen. En tehnyt.

Tuula

8 comments for “Ilmastonmuutosta, nyhtökauraa ja muita korvikkeita

 1. Kirjoitus kuin minun aivoitus. Hyvä Tuula!
  Olenkin monesti ihmetellyt, mitä varten suomalaisten pitää syödä jotain kaukaa rahdattua mangoa esim. Appelssiinin vielä ymmärtää omien marjojen vaihteluna.
  Sattui vosia sitten: Isäntä tluli päivän töistä ja kehui saaneensa eräässä talossa oikein herkkuaterian. Halusin tietää mitä se oli, josko osaisin tehdä samanlaista. Oli tarjottu kiskeittoa ja kokkelipiimää!

 2. Ihmisillä on ollut kautta historiansa erilaisia uhkakuvia, joiden avulla hallitaan ihmisten käyttäytymistä. Nyt on kuoleman synniksi valittu ilmastonmuutos ja sen avulla taas ohjataan ihmisiä hömppä käyttäytymiseen. Yksittäisen ihmisen toimet ilmastonmuutoksen torjunnassa ovat jokseenkin ei mitään. Mutta jos katsomme mitä teollisuuslaitokset päästävät ilmaan ja vesistöön sillä on merkitystä. Tietenkin ostoskäyttäytymisellä voimme vaikuttaa hieman saasteen määrään. Taas mutta, kuka meistä pärjää ilman autoa, älypuhelinta, kapula kännykkää, TV:tä, ruokakauppaa, huoltoasemaa, mönkijää, moottorikelkkaa, sähköverkkoa jne. Jos palaamme kukutuksessamme 1960 luvulle niin ympäristön saastuminen vähenee reilusti. Toinen asia onkin kuka meistä voi enää sillä tavalla elää, Ihminen on mukavuuden haluinen ja sitten hän tahtoo elää, oli sen seurauksena maailma loppu tai joku muu kauheus.

 3. Täytyy sanoa, että joskus suorastaan nolotti, kun
  menin kauppaan omat pussukat mukanani. ”Hienompiin”
  paikkoihin ei edes ilennyt ottaa, vaaan otti liikkeestä sit
  mieluummin sen muovipussukan. Jälkikäteen voinee sanoa,
  että taisinpa kerrankin olla edeltäkävijä jossain asiassa.

  Joensuu pärjäsi hyvin kaupunkien välisessä muovinkeräyskamppanjassa.
  Taloyhtiössämme on lajiteltu jätteet jo jonkin aikaa, ja kun siihen
  on tottunut, ei niitä enää osaa/halua laittaa samaan jäteastiaan.

  Vaan sitä oon ihmetellyt, kun ja jos autokanta muuttuu kymmenessä
  vuodessa sähköiseen tai hybridiin tai mitä se nyt onkaan, niin
  pyörälläkö ikäimmeiset sit polkevat kymmeninen kilsojen päähän
  asioilleen?

  Miten se vanha viisaus menikään? ”Ei suuret sanat, vaan pienet teot”….

 4. Ollaan vaiheessa kun suuret muutokset ovat meillä edessä. Ei kannata piruja seinälle maalata. Nykyään on vallalla aivoitus: minä haluan ottaa heti sen mikä minulle kuuluu. Ollaan ajassa elämässä kun ylilyönnit ovat in. Onneksi meillä Suomessa on enemmistö jolla on terve ajatus tästä päivästä ja tulevaisuudesta.

 5. Ei sähköautot ole nopea ratkaisu ilmaston muutoksessa. Tarvitaan bio polttoaineita. Ei sähköautot välttämättä ole ratkaisu mukana hiili jälänjättäjän jälkien puhdistajana. Akut kun tehdään. Ympäri maailman louhitaan maaperää. Vähän on akun tarpeisiin tarvittavaa mineraalia kuutiossa kiviainesta. Akkujen lataus suuressa mittakaavassa tarvitsee ydinvoimaa. Käytetty ydinpolttoaine on maailmanlaajuisesti ikuinen ongelma

 6. Tuula kaivautui elämän perusteisiin. Minulle on pienestä pitäen opetettu, että kaikkea pitää syödä. Jos toisetkin syö niin voi ainakin ainakin maistaa, vaikka kanan paskoo. Lähes kaikkea olen maistanut, mutta uusia sortteja tulee kaupan hyllyille niin tiheää tahtia, että joku saattaa jäädä väliin. Ei tuo nyhtökaura kummoisen makuista ole. Nyhtökauralyhteen olisin linnuille ostanut jouluksi. Soijasuikaleet näyttävät ja maistuvat lihasuikaleilta sekä takertuvat hampaiden väliin yhtä tehokkaasti. Noista muovipusseista sanoisin, että onhan se tyhjää parempi, että kannetaan kaupan ostokset kotiin omalla kassilla.. Minä vain aina mietin miten monessa muovikääreessä ne on jo siihen mennessä olleet. Ei jaksa laskea, olkoon

 7. Jäi vielä urputtamatta sekin, että roskat pitäisi olla lähes yksittäispakattuja kun ne laitetaan jätesäiliöihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *